Egyre nagyobb bajban Ukrajna, fogynak a katonák, a fegyverek, az oroszok pedig folyamatosan támadnak

Események

háború, ukrán válság 2022, ukrajna, orosz-ukrán, orosz, konfliktus, tank
YASINOVATSKY, UKRAINE - AUGUST 13: DPR servicemen prepare high-explosive shells near a tank to target enemy positions located near the city of Krasnohorivka, at Novoselovka-2 village of Yasinovatsky district, Donetsk Oblast of Ukraine on 13, 2022. Leon Klein / Anadolu Agency (Photo by Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 582. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
06:16
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:24
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

Bulgária légvédelmi rakétákat küld Ukrajnának

A bolgár parlament Ukrajna számára újabb katonai segélycsomagot fogadott el szerdán, amely egyebek között légvédelmi rakétákat és lőszert foglal magában.

A szófiai kormány szerint olyan, meghibásodott Sz-300-as rakétákról van szó, amelyeket Bulgáriában már nem tudnak megjavítani. Az automata fegyverekhez való lőszereket a bolgár belügyminisztérium bocsátja rendelkezésre, amelynél ezeknek már nem veszik hasznát. (MTI)

06:25
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

Bocsánatot kért Kanada miniszterelnöke

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerdán bocsánatot kért, amiért a volt házelnök az egykor a nácik oldalán harcoló ukrán veteránt méltatott az ottawai parlamentben.

Trudeau hangsúlyozta, különösen azt sajnálja, hogy mindez kellemetlen helyzetbe hozta Volodimir Zelenszkijt. Hozzáfűzte, hogy diplomáciai csatornákon keresztül már a napokban bocsánatot kért az ukrán elnöktől és Ukrajnától.

"Ez olyan hiba volt, amely mélységesen megszégyenítette a parlamentet és Kanadát" - jelentette ki Trudeau. "Mindannyian, akik pénteken jelen voltunk a házban, mélységesen sajnáljuk, hogy állva tapsoltunk, még akkor is, ha nem voltunk tudatában a kontextusnak" - mondta a miniszterelnök hozzátéve, hogy fel fog szólalni a törvényhozás alsóházában, hogy "a parlament őszinte bocsánatát kérje a történtekért". (MTI)

06:52
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

Észak-Korea fegyveralkut köt Oroszországgal

Észak-Korea folytatja a fegyvertárgyalásokat Oroszországgal, hamarosan létrejöhet a megállapodás - közölte Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szeptember 27-én.

07:44
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5758 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4655 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 95 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

08:15
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

Minimális előrejutás Bahmutnál

Az ukrán haderő Orikhovo-Vaszilivka település felé nyomul, amely 11 kilométerre északnyugatra van a donyecki Bahmuttól - írta az ISW.

09:33
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA miatt új frontok nyílhatnak

Ukrajna már nem tud megbirkózni feladatával, ezért az Egyesült Államok kísérletet tesz új frontok megnyitására az Oroszország elleni harcban – írja az Al-Watan.

„Az Egyesült Államok kiábrándító valósággal néz szembe. Ebben a tekintetben az amerikai kormányzat új frontokat kezdett nyitni Oroszország ellen – Moldova területén és a Dél-Kaukázusban" – írja az újság.

Megjegyzik, Washington nem számított arra, hogy Oroszország ilyen sikeresen tud majd ellenállni a Nyugatnak, ezért kénytelen volt újabb forró pontokat kialakítani körülötte.
A kiadvány hangsúlyozta, hogy a Nyugat rosszul számolt, amikor Ukrajnára fogadott, mivel hadserege még az Ukrán Fegyveres Erők fegyverrel való ellátása esetén sem lesz képes sikereket elérni a harctéren az orosz csapatokkal való túl nagy egyensúlyhiány miatt.

10:08
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

Nyugat felhagyhat a támogatással

A lengyelországi kapcsolatokért felelős brit parlamentközi csoport főtanácsadója, George Byczynski elmondta, hogy fennáll a veszélye, hogy Ukrajna elveszíti partnereit Vlagyimir Zelenszkij elnök beszédei miatt. Erről a Telegraph egyik cikkében írt.

Bychinsky kijelentette az ellenségeskedés kezdetét Ukrajna és a Nyugat között, és hangsúlyozta, hogy a konstruktív párbeszéd helyett Zelenszkij és az ukrán gabonamágnások a nyilvános szembenállást választották, és a Kereskedelmi Világszervezeten keresztül jogi lépésekhez folyamodtak.

A szakértő hozzátette, hogy Ukrajna „meggondolatlan kereskedelmi vitája" Lengyelországgal, Szlovákiával és Magyarországgal Zelenszkij „legkirívóbb hibája".

Szeptember 16-án a lengyel kormány meghosszabbította az Ukrajnából származó gabonaimport tilalmát. Varsó ezt a döntést a helyi gazdák érdekeinek védelmével magyarázta.

Válaszul Ukrajna követeléseket nyújtott be a WTO-hoz Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával szemben, amely embargót is rendelt el az ukrán gabonára vonatkozóan. Kijev elfogadhatatlan jogsértésnek nevezte a gabonaimport három uniós tagállam általi betiltását.

12:26
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

Mozgósítási problémák

Az ukrán hadsereg komoly válságban van, ezért kemény és rendszeres mozgósítási intézkedéseket hoz – mondta Jurij Knutov katonai szakértő. A szakember a Lenta.ru-val folytatott beszélgetésében hangsúlyozta, hogy a mozgósított személyek száma legfeljebb egy újabb ellentámadásra lehet elég.

„Egy válságot figyelünk meg, ami az ukrán hadseregben zajlik. Zelenszkij most csak abban reménykedik, hogy a fiatalok, idősek és betegek új kényszermozgósítását hajtják majd végre. Most 200 ezret, télen és kora tavasszal pedig további 300 ezret. A katonai toborzók természetesen meg vannak ijedve, mert nagyon nehéz új embereket találni, tekintettel arra a tényre, hogy amint azt [Vlagyimir Zelenszkij irodájának egykori tanácsadója, Alekszej] Arestovich korábban elmondta három és fél millió ember menekült el Ukrajna területéről " - mondta Knutov.

Hozzátette: a mozgósított ukránok többsége nem rendelkezik a katonai műveletek végrehajtásához szükséges erőforrásokkal és kompetenciákkal.

12:44
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

Sikertelen ellentámadás Bahmutnál

„Az ukrán támadás az orosz állások ellen Andreevka közelében, Klescsejevkától délre, Bahmut déli peremén láthatóan kudarcot vallott szeptember 24-e körül, az ukrán fegyveres erők legalább nyolc gyalogsági harcjárművet veszítettek el, köztük öt BMP-2-t és három új lengyel Rosomak páncélozott szállítójárművet" – mondta.

13:17
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország célpontja az IRIS-T

Oroszország az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) által használt IRIS-T légvédelmi rakétarendszerekre (SAM) vadászik. Vlagyiszlav Shurygin katonai szakértő és tartalék légvédelmi tiszt a légvédelmi rendszerek elleni küzdelemről beszélt az Izvesztyiának adott interjújában.

Elmondása szerint Kijev IRIS-T komplexumok segítségével próbálja modernizálni légvédelmi rendszerét. Megjegyezte, hogy az ukrán fegyveres erők mozgó harci csoportot hoztak létre, amely orosz repülőgépeket és légi fegyvereket próbál elkapni.

14:06
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

A katonaság harci kedve a nullához közelít

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) támadóláza fokozatosan a nullára csökken – jelentette ki Alekszej Leonkov katonai elemző az Izvesztyiával folytatott beszélgetésében.

Szerinte ezt olyan tényezők okozzák, mint a mozgósítási képességek kimerülése és a katonai segítségnyújtás csökkenése.
Ukrajna teljes mértékben a katonai segítségnyújtástól függ, és nem költhet lőszert és fegyvert az offenzívára, mivel azok gyorsan elfogynak – tette hozzá a szakértő.

14:54
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

A szövetségesek belefáradtak a konfliktusba

A Nyugat a Kijevbe szállítandó fegyverek hiányával néz szembe, és belefáradt az ukrajnai konfliktusba. Számolt be a Politico.

A kiadvány szerzője felidézte, hogy az Egyesült Államokban a republikánusok ellenzik, hogy további segélyeket küldjenek Kijevnek. Európában pedig Lengyelország közölte, hogy rövid távon leállítja a fegyverek küldését Ukrajnának. Franciaország szintén utalt hasonló helyzetre.

15:13
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna csalódott a NATO-kiképzésben

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonái csalódottak voltak amiatt, ahogyan a NATO oktatói a kiképzésüket végezték. Ugyanis gyakran maguk az oktatók is kénytelenek voltak megkeresni a szükséges információkat az interneten, különösen a YouTube-on – írja a Le Monde című francia lap.

Az egyik ukrán parancsnok a külföldi oktatók professzionalizmusának hiányáról beszélt a kiadványnak, megjegyezve, hogy számos esetben nem tudták, mit tegyenek egy adott nem szabványos helyzetben. Ezenkívül az Ukrán Fegyveres Erők harcosait felháborította, hogy a NATO kiképzési programjából hiányzik a drónokkal történő légi felderítés.

17:09
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

Be nem jelentett látogatáson Kijevben tárgyalt a NATO-főtitkár

Az ukrán erők "fokozatosan teret hódítanak" az országot támadó orosz csapatokkal szembeni ellentámadásnak köszönhetően - jelentette ki a NATO főtitkára csütörtökön Kijevben.

Jens Stoltenberg váratlanul, előzetes bejelentés nélkül látogatott el az ukrán fővárosba.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel megtartott közös sajtótájékoztatóján úgy foglalt állást, hogy az orosz csapatok Moszkva "birodalmi téveszméjéért" harcolnak.

Az államfő közölte, hogy a főtitkárral tárgyalt Ukrajna légvédelmének a tél beállta előtti megerősítéséről.

Tájékoztatása szerint megvitatta Stoltenberggel a legfontosabb védelmi kérdéseket, a harctéri helyzetet és az ukrán katonák igényeit. "Nyomást kell gyakorolni az agresszorra, hogy Oroszország visszavonuljon" - hangsúlyozta. Kiemelte: szükséges Ukrajna légi pajzsának megerősítése.

18:28
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán légvédelem megerősítéséről tárgyalt az ukrán elnök Kijevben a brit védelmi miniszterrel

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadta csütörtökön Kijevben Grant Shapps nemrég kinevezett brit védelmi minisztert, tárgyalásuk középpontjában Ukrajna légvédelmének megerősítése állt, ami különösen fontos a tél beállta előtt - közölte az ukrán elnöki iroda hivatalos honlapján.

A közlemény szerint az elnök köszönetet mondott Nagy-Britanniának háború dúlta hazája határozott támogatásáért, különös tekintettel a kapott nagyhatótávolságú rakétákra, amelyek növelték az ukrán hadsereg védelmi képességeit.

19:36
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnából indították el a tavaly Kelet-Lengyelországban becsapódott rakétát

Lengyel nyomozók megállapítása szerint Ukrajnából indították el a kelet-lengyelországi Przewodów településen tavaly novemberben becsapódott rakétát - erősítette meg csütörtökön Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter újságírók kérdésére lublini látogatásán.

A miniszter hozzátette, hogy a rakétát még a Szovjetunió fennállása alatt gyártották Ukrajnában, és egy ukrán alakulat indította el ukrán területről.

Sajnálatosnak nevezte, hogy Ukrajna több hónap óta nem működik együtt a lengyel hatóságokkal.

Pedig a lengyel ügyészek "egészségüket és életüket is kockáztatva" segítettek Ukrajnának az orosz erők által elkövetett háborús bűncselekmények helyszíni dokumentálásában - jegyezte meg. "Mindig tiszteletben tartottuk az ukrán jogot, és figyelembe vettük elvárásaikat" - tette hozzá.

20:14
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

A moldovai biztonsági erők lezártak egy tavat, amelyben rakétaroncsdarabokat találtak

A moldovai biztonsági erők csütörtökön lezártak egy tavat, amelyben rakétaroncsdarabokat találtak nagyjából negyven kilométerre az ukrán határtól.

A chisinaui belügyminisztériumnak a Facebookon közzétett tájékoztatása szerint fennáll a veszélye annak, hogy a robbanófej továbbra is a tó alján van.

Adrian Efros belügyminiszter személyesen látogatott el a helyszínre, a Hirbovat-tóhoz, amely mindössze néhány kilométerre található nyugatra a szakadár "Dnyeszter Menti Köztársaságtól".

A közlés szerint a rakétát már szerdán megtalálták, de a sötétedés miatt a roncsdarabok összeszedését csütörtökre halasztották.

21:04
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig - tájékoztatott az uniós tanács csütörtökön.

Az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei brüsszeli tanácskozásukon aláhúzták: a védelmet biztosító jogállás bizonyosságot jelent annak a több mint négymillió menekültnek, akik az unióban leltek menedékre.

Az átmeneti védelmi mechanizmust 2022. március 4-én aktiválták, néhány nappal azután, hogy Oroszország nagyszabású inváziót indított Ukrajna ellen február 24-én.

21:40
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon a moszkvai védelmi tárca szerint

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporizzsja megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az itteni harcokban az ukrán fél veszteségeinek és sebesültjeinek száma 105, beleértve a 110. területvédelmi dandár egy diverzáns- és felderítőcsoportját, valamint két páncélozott harcjárművet és öt kocsit. A hadijelentés szerint a front teljes hosszán az ukrán fegyveres erők hét sikertelen támadást indítottak, amelyekben 575 katonát veszítettek el.

A moszkvai tájékoztatás a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek kötött egy vezetési- és megfigyelőpontot, két lőszerraktárt, egy Szu-25-ös harci gépet - ezzel a háború kezdete óta megsemmisített ukrán repülőgépek száma 480-ra nőtt az orosz nyilvántartás szerint - hat páncélozott harcjátművet és egy amerikai gyártmányú Bradley gyalogsági harcjárművet.

22:30
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

Fehérorosz védelmi tárca: Egy lengyel helikopter kétszer is megsértette az ország légterét

Egy lengyel helikopter kétszer is megsértette Fehéroroszország légterét, amit légtérfigyelési eszközök adatai is alátámasztanak - közölte csütörtökön a minszki védelmi minisztérium.

"Ma, (helyi idő szerint) 15 óra 2 perckor a légierő és a légvédelmi alakulatok rádiólokációs eszközei egy lengyel repülőeszköz közeledését jelezték a fehérorosz határhoz. A légijármű 15 óra 20 perckor behatolt a Fehérorosz Köztársaság légterébe másfél kilométeres mélységben. A helikopter 16 óra 22 perckor ismételten megsértette az államhatárt 300 méteres mélységben" - ismertette a tárca.

A minisztérium hozzátette, hogy az incidens miatt riasztották a légierő készenléti gépeit.

23:14
szeptember 28, 2023
Vágólapra másolva!

Szergej Lavrov: Moszkva nem látja teljesülni az előfeltételeit a rendezési tárgyalásoknak

Oroszország nem látja, hogy meglennének az előfeltételei az ukrajnai rendezési tárgyalásoknak, és az esetleges egyezkedés esetén sem fogja felfüggeszteni a harci cselekményeket, hogy a jóakaratát kifejező gesztussal ne éljenek vissza, mint korábban - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a TASZSZ hírügynökség által csütörtökön közölt interjúban.

Az orosz diplomácia vezetője ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy lehet-e alapjuk azoknak a nyugati sajtóban megjelent állításoknak, amelyek szerint az ukrán ellentámadás meghiúsulása nyomán az ősz folyamán tárgyalások kezdődhetnek.

"Amikor a Nyugat ilyen provokatív híresztelésekbe kezd, úgy tűnik, hogy tesztel bennünket, hogy készek vagyunk-e elfogadni a feltételeit. És valóban nem rejtik véka alá a feltételeiket: néhány hónapos szünetet tartanának, az ideiglenes tűzszüneten kívül nem kötnének más megállapodást, az így nyert idő alatt pedig új fegyverekkel pumpálnák tele Ukrajnát" - fogalmazott Lavrov.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!