Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Rakéták csapódtak Harkovba; kiderült, hány orosz katona lehet most Ukrajnában

Események

Platoon training of 3rd Assault Brigade Ukraine conflict Russian invasion Ukraine war conflict Russia-Ukraine war Armed Forces of Ukraine AFU ZSU military drill 3rd Assault Brigade Horizontal WAR SOLDIER TRAINING TRENCH orosz ukrán háború
Kiképzésen az egyik ukrán dandár fegyverese
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 574. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
05:58
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:17
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Nem az atomfegyverek a legfélelmetesebbek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ-közgyűlésen azt mondta: "A 20. század arra tanította a világot, hogy tartózkodjon a tömegpusztító fegyverek használatától, ami egy jó stratégia, de nem az egyetlen stratégia a világ védelmére a végső háborútól. Míg az atomfegyverek a helyükön maradnak, a tömegpusztítás egyre nagyobb lendületet vesz. Az agresszor sok más dolgot használ fegyverként, ami más országokra is közvetlen hatással van."

Zelenszkij három példát említett: az élelmiszereket, az energiát és az elrabolt gyerekeket.

06:35
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij Afrikában hozna létre gabonaközpontokat

"A globális élelmiszerpiac zűrzavarának megelőzése érdekében évente több millió tonna gabonát raktároznánk a különösen érzékeny területeken, például Afrika kikötőiben. Már elkezdtünk tárgyalni az ilyen lehetőségekről. Nem számít, mi a probléma, az együttműködés hozhat döntéseket. A világnak minden szükséges erőforrása megvan ahhoz, hogy minden problémát megoldjon, és egyúttal előmozdítsa a globális fejlődést" - mondta az ukrá elnök az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló csúcstalálkozóján.

06:47
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Biden: Az Egyesült Államok kitart Ukrajna mellett

Joe Biden amerikai elnök a 78. ENSZ-közgyűlésen azt mondta: Az Egyesült Államok továbbra is kitart Ukrajna bátor népe mellett, amikor megvédik szuverenitásukat, területi integritásukat és szabadságukat.

Arra sürgette az ENSZ-tagokat, hogy továbbra is támogassák Ukrajnát, mivel ennek elmulasztása esetén Oroszország kompromisszumok nélkül brutalizálhatja az országot.

"Ha a világ megengedi Ukrajna feldarabolását - egyetlen nemzet függetlensége sem biztosított. Szembe kell szállnunk ezzel az agresszióval, és el kell riasztanunk a holnap leendő agresszorait" - mondta Joe Biden.

07:19
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kijevnek további légvédelmi készletek kellenek

Kijevnek sürgősen további légvédelmi készletekre van szüksége, beleértve a lőszert, a pótalkatrészeket és az ukrán hadsereg már meglévő rendszereinek karbantartását - mondta Jens Stoltenberg NATO-főttikár New Yorkban.

Ukrajnának az ellentámadás során elért közelmúltbeli eredményeire hivatkozott annak bizonyítékaként, hogy az ukránok nem kerültek patthelyzetbe – és sürgette a Nyugatot, hogy folytassa katonai, humanitárius és pénzügyi segítségét az országnak.

„Ha véget akarunk vetni a háborúnak, ha igazságos és tartós békét akarunk, akkor Ukrajna katonai támogatása a megfelelő út" – mondta Stoltenberg.

07:31
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. szeptember 19-én az ukrán-magyar határszakaszon 6414 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5263 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 80 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:03
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Célzott koalíciókat hoznak létre Ukrajna szövetségesei

Ukrajna szövetségesei a szeptember 19-i ramsteini találkozón megállapodtak abban, hogy „képességi koalíciókat" hoznak létre a légvédelem, a tüzérség, a repülés, a haditengerészet, valamint a páncélozott járművek területén.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere azt mondta, hogy a célzott koalíciók létrehozása az Ukrajna megsegítésére irányuló hosszú távú stratégia része.

Az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport a németországi Ramstein légitámaszponton 2022 áprilisa óta a 15. találkozóját tartotta.

08:39
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország drónokat lőtt le Belgorod és Orjol megyék felett

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a légvédelmi egységek két drónt semmisítettek meg Belgorod és Orjol megyék felett szeptember 19-én éjjel – jelentette a RIA Novosztyi orosz állami médiaügynökség.

Orjol felett helyi idő szerint 22:30 körül, míg Belgorodnál 23:45 körül fogtak el egy-egy drónt. Az állítólagos incidensek következtében az infrastruktúrában nem keletkezett kár, és személyi sérülés sem történt.

09:30
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna embargót vezet be a lengyel gyümölcsökre és zöldségekre

Ukrajna embargót vezet be a Lengyelországból származó hagymára, paradicsomra, káposztára és almára – jelentette a Rzeczpospolita lengyel hírlap szeptember 19-én. Tarasz Kacska gazdasági miniszter-helyettes azt mondta a lapnak, hogy a döntést azért hozták, hogy meggyőzzék Lengyelországot, hogy "lépjen hátrébb, és fogadja el az EU-val együttműködésben kidolgozott gabonakereskedelmi engedélyezési mechanizmust, amelyért Ukrajna lesz a felelős".
Öt hónapig tartó sikertelen tárgyalások után Ukrajna szeptember 18-án panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez. A lengyel kormány még nem válaszolt.

10:10
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

A lengyel elnök emlékeztette Ukrajnát, hogy mekkora segítséget kap Varsótól

"Jó lenne, ha Ukrajna emlékezne arra, hogy segítséget kap tőlünk, és emlékezne arra, hogy mi is tranzitország vagyunk Ukrajna felé" - mondta Andrzej Duda. A lengyel elnök New Yorkban nyilatkozott, röviddel az ENSZ Közgyűlésén tartott beszéde után.
Nehezményezte, hogy Ukrajna Szlovákia és Magyarország mellett panasszal élt Lengyelországgal szemben is, amiért saját mezőgazdasága védelmében megtartotta az ukrán gabonaimportra vonatkozó korlátozásokat.

10:46
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

A bolgár miniszter az orosz propagandára mutogat

A bolgárok körében az ukrán gabonával szembeni ellenállást az orosz propaganda gerjesztette – mondta Georgi Gvozdejkov, az ország közlekedési minisztere, amikor a helyi gazdák tiltakozást indítottak az Ukrajnából érkező gabonaszállítmányok ellen.
A bolgár parlament a múlt héten megszavazta, hogy ne hosszabbítsák meg egyoldalúan az ukrán mezőgazdasági termékek belföldi értékesítésére vonatkozó uniós tilalmat, amely szeptember 15-én járt le.
A bolgár kormány azonban arra kérte Kijevet, hogy tartsa vissza gabonaszállítmányait mindaddig, amíg az áruk, a mennyiségek és az engedélyezési rendszerek teljes körű meghatározása meg nem történik – írja a Sofia Globe.

11:36
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb ukrán tisztviselőt gyanúsítanak korrupcióval

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) folytatja a korrupt hivatalnokok elleni fellépést. Az SBU kedden őrizetbe vette a herszoni katonai bizottság helyettes vezetőjét, aki állításuk szerint alkalmanként 4500 és 6000 dollár közötti összegért elrendezte, hogy katonai szolgálatra alkalmatlanná nyilvánítsák a hadkötelezettség alól kibújni akarókat. Azt nem közölték, hogy a férfi mekkora összeghez juthatott a háború kezdete óta.

12:24
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság több tízezer tüzérségi lövedéket ígért

Grant Shapps, az új brit védelmi miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Királyság újabb tüzérségi lövedékeket szállít Ukrajnának idén.
"További katonai támogatást vállaltunk, beleértve több tízezer újabb tüzérségi lövedék ígéretét, hogy lehetővé tegyük Ukrajnának, hogy megvédje magát Oroszország provokálatlan inváziója ellen, és visszafoglalja az illegálisan megszállt területeket" - mondta Shapps.
„Azt is meghatároztuk, hogy az Egyesült Királyság hogyan lép tovább a következő hónapokban kiemelt támogatási területeinken, beleértve a légvédelmet és a nagy hatótávolságú csapásmérő képességeket, valamint a kiképzést" - tette hozzá.

12:54
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Holttestet találtak egy lviv-i raktárban

Andrij Szadovij, Lviv polgármestere azt mondta, hogy egy férfi holttestét találták meg a romok alatt, aki egy raktárban dolgozott, amikor drónok csapódtak be a városba. A Reuters jelentése az érintett raktárakban ablakokat, háztartási vegyszereket és humanitárius segélyeket tároltak.

13:31
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Hárman haltak meg Kupjanszkban

Legalább három ember meghalt egy orosz támadásban az északkelet-ukrajnai Kupjanszk városában – közölte egy regionális tisztségviselő. „Ma az ellenség irányított légibombával támadta meg Kupjanszk városát" – írja a Reuters a Harkov régió kormányzója, Oleh Szinyehubov bejelentésére hivatkozva.

14:19
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva egy népirtást akart megakadályozni a háborúval

Ukrajna kedden az ENSZ hágai bíróságán közölte, hogy Oroszország „szörnyű hazugságra" hivatkozva indokolta az Ukrajna elleni háborút, nevezetesen, hogy Moszkva inváziója egy állítólagos népirtást akart megállítani. „A nemzetközi közösség védelme érdekében elfogadta a népirtásról szóló egyezményt; Oroszország a népirtásról szóló egyezményre hivatkozik, hogy pusztítson" – mondta Anton Korinyevics, Ukrajna képviselője a bírák előtt.

14:48
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Egy rendőr és civilek haltak meg Herszonban

Az orosz erők a déli Herszon városát lőtték. Egy rendőr meghalt, két civil pedig megsebesült egy trolibuszon – közölte a város katonai közigazgatásának vezetője.

15:14
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Lettország lezárja az egyik átkelőjét Fehéroroszország felé

Lettország bejelentette, hogy lezárja egyik határátkelőjét az Oroszországgal szövetséges Fehéroroszországgal. A lett miniszterelnök azzal vádolta Minszket, hogy ismét "hibrid fenyegetésként" használja fel az illegális migránsokat a balti állam biztonságának aláásására.
A hamarosan bezárandó sziléni határállomáson eddig dolgozó 50 tisztet átcsoportosítják a tényleges határ őrzésére, ahogy a lett határőrség főnöke szerint "2021 óta a legfeszültebb a helyzet".
Fehéroroszország azt állítja, hogy nem értesítették a határ lezárására vonatkozó tervekről.

15:56
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna 17 ellenséges drónt semmisített meg

Ukrajna azt állította, hogy szeptember 20-án éjszaka 17 drónt lőtt le. A légierő jelentése szerint az orosz csapatok összesen 24 pilóta nélküli légi járművet indítottak. Ukrajna jelentése szerint Oroszország eltalált egy olajfinomítót Kremencsukban , ami hatalmas tüzet okozott.

16:18
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kiképzés közben meghalt egy pilóta

Kiképzőrepülés közben lezuhant egy orosz Szu-34-es bombázó szerdán Voronyezs régióban. Voronyezs a részben megszállt ukrán Luhanszk régióval határos. A hírek szerint a pilóták katapultáltak.

16:59
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna ismét előrehaladt délen

Az ukrán erők előrenyomultak délre az orosz kézen lévő Bahmut várostól, ahol állítólag az orosz erők jelentős veszteségeket szenvedtek.

Az elmúlt napokban a nyugat-zaporizzsja régióban is nőttek az orosz veszteségek.

17:34
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz veszteségek jelentősen megnőttek az elmúlt napokban

Az Institute for the Study of War (ISW) szerint az orosz veszteségek "jelentősen megnőttek" Zaporizzsja nyugati részén az elmúlt napokban.

Az amerikai székhelyű agytröszt szerint az orosz hadsereg "valószínűleg azzal küszködik, hogy nem állnak rendelkezésre olyan hatékony harci egységek, amelyeket az orosz parancsnokság hajlandó oldalról átcsoportosítani a front ebbe a szektorába".

18:01
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás érte az ukrán olajfinomítót

Oroszország egyik napról a másikra drónokkal csapott le a Kremencsuk olajfinomítóra Ukrajna középső Poltava régiójában, a támadás során tűz keletkezett – közölte Dmitro Lunin kormányzó.

Átmenetileg felfüggesztették a finomítói tevékenységet, majd később a tüzet sikeresen eloltották – közölte a Telegramon, hozzátéve, hogy áldozatokról nincs információ.

18:29
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna elzárja a Bahmutba vezető fő utánpótlási utat

Az ukrán erők bezárják a Bahmutba vezető egyik fő utánpótlási útvonalat – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

Az ukrán csapatok biztosították Kliscsiivka és Andriivka falvakat, amelyek mintegy 8 km-re délre találhatók az orosz kézen lévő Bahmut várostól a Donyeck megyében.

"Ez a taktikai siker közelebb hozza az ukrán erőket a T 05-13-as úthoz, amely az egyik fő délről Bahmutba tartó utánpótlási útvonal" - közölte a HM.

"Oroszország azonban továbbra is tartja a vasútvonalat, amely a Klishchiivka és a T 05-13 közötti töltésen halad át, könnyen védhető akadályt képezve."

Hozzátette: "Az orosz légideszant erők legutóbbi átcsoportosításai Bahmutból a dél-ukrajnai Zaporizzsjába valószínűleg meggyengítették Oroszország védelmét Bahmut környékén."

A városok visszafoglalását taktikai szempontból fontosnak tartják, mivel ez lehetővé teszi az ukrán erők számára, hogy tovább bővítsék előnyüket Bahmut környékén, amelyet a Wagner-csoport zsoldosai foglaltak el a májusi, hónapokig tartó harc után.

18:56
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kigyulladt az üzemanyagtartály a szocsi repülőtér közelében

Kigyulladt egy dízel üzemanyagtartály ma kora reggel az oroszországi fekete-tengeri Szocsi üdülőhely repülőterének közelében.

A Mash, a Telegramon közzétett egy videót a város felett felszálló nagy füstoszlopról.

19:42
szeptember 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna dróntámadásokat indít

Az orosz légvédelmi rendszer tegnap késő este megsemmisítette az ukrán drónokat Belgorod és Orjol régiók felett – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A helyi tisztségviselők azt mondták, hogy nem volt áldozat vagy pusztítás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről