Változott az orosz taktika, robbanások voltak a zaporizzsjai atomerőműben

Események

conflict army Horizontal orosz ukrán háború
Kiképzésen lévő ukrán harckocsizók a csernyihivi régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 565. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
06:04
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:20
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. szeptember 10-én az ukrán-magyar határszakaszon 6757 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6967 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 113 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:26
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Kanadai és spanyol áldozat is van

"A Donyeck régióban található Csasziv Jar város közelében az orosz támadásban találat ért egy önkéntesek által használt járművet. A kanadai Anthony Ignat meghalt, ahogy minden bizonnyal a spanyol Emma Igual is. Részvétem a családjuknak" - mondta éjszakai videójában az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij beszámolt arról, hogy két másik önkéntest - Mawick Ruben német állampolgárt és Johan Mathias svéd állampolgárt - a dnyiprói kórházakba szállítottak, és megkapják a szükséges orvosi ellátást.

07:06
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

32-ből 25 drónt leszedett a kijevi légvédelem

Ukrajna közölte, hogy a légvédelmi rendszerek 25-öt leszedett a 32 iráni gyártmányú Shahed drónból, amelyeket Oroszország indított a Kijevre és a környező régióra. A Reuters szemtanúi legalább öt robbanást hallottak Kijevben, az ukrán médiafelvételek pedig azt mutatták, hogy autók sérültek meg.

„A drónok csoportosan és különböző irányokból érkeztek a fővárosba" – mondta Szerhij Popko, Kijev város katonai közigazgatásának vezetője a Telegramon.

07:40
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Másfél hónapon belül leállhat az ukrán offenzíva

Az amerikai hadsereg vezetője szerint Ukrajna nyári offenzívájának valószínűleg "ésszerű mennyiségű, valószínűleg körülbelül 30-45 napos harci idő van hátra". Mark Milley tábornok a BBC-nek nyilatkozva azt mondta: „Az offenzíva körülbelül 90 nappal ezelőtt kezdődött. Lassabban ment, mint azt a tervezők várták. De ez a különbség az elmélet és a valódi háború között. Ezek valódi emberek valódi járművekben, valódi aknamezőkön keresztül harcolnak, és valódi halál és pusztítás van körülöttük" - fogalmazott az amerikai tábornok.

"A háború legelején azt mondtam, hogy ez hosszú, lassú, nehéz és sok áldozattal járó harc lesz, és pontosan erről van szó" - tette hozzá.

08:14
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Elsöprő győzelmet aratott az Egységes Oroszország párt

Az Egységes Oroszország párt mind a négy új orosz régióban megnyerte a választásokat a helyi választási bizottságok adatai szerint. A legerősebben a zaporizzsjai régióban szerepeltek, ahol 83%-ot értek el, de a "leggyengébb" eredményt hozó Luhanszkban is a szavazatok 74,6%-át szerezték meg.
Donyeckben és Luhanszkban a néptanácsok képviselőit választották meg, a Herszon régióban regionális dumát, a zaporizzsjai régióban törvényhozó gyűlést. A választási folyamat lezárulta után a helyi parlamentek választják meg az új régiók vezetőit - írja a RIA Novosztyi.

09:00
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás ért egy szavazóhelyiséget

Oroszország azt közölte, hogy meghiúsítottak egy dróntámadást, amelynek célpontja az egyik szavazóhelyiség lett volna Zaporizzsja tartományban néhány órával azelőtt, hogy ott megkezdődött volna a választás.

09:36
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Washington szerint sikeres az ukrán ellentámadás

Victoria Nuland, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese szerint Washingtont „lenyűgözte" az ukrán ellentámadás. „Meg kell értenünk, mire van szüksége Ukrajnának az orosz védelem megtöréséhez, és ezt nem tehetjük meg, amíg Ukrajna nem száll szembe az orosz védelemmel. Ukrajna a demokrácia jobb oldalán áll, és szüksége van a támogatásunkra" - mondta Victoria Nuland.

10:04
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak a zaporizzsjai atomerőműben

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a nukleáris biztonságot fenyegető potenciális veszélyre figyelmeztetett az oroszok által megszállt Zaporizzsja atomerőmű melletti harcok megugrása után. Az ENSZ atomfelügyelete szerint az Európa legnagyobb atomerőművében lévő szakértői robbanásokról számoltak be az elmúlt héten.

10:32
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Változott az orosz taktika

Kirillo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője felszólalt vasárnap Kijevben a jaltai európai stratégiai fórumon, amelyen ukrán és nemzetközi döntéshozók gyűltek össze, hogy megvitassák a háború előrehaladását. Budanov így nyilatkozott az orosz taktikákról: „A kreativitás és a rugalmasság terén még mindig előnyünk van velük szemben, de alkalmazkodnak, próbálják megváltoztatni a taktikát, megváltoztatni az erőfelhasználás módját."

11:03
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Két ukrán drónt is megsemmisítettek egy orosz megye felett

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója hivatalos Telegram csatornáján közölte, hogy az orosz légvédelmi rendszerek két drónt semmisítettek meg a térség felett szeptember 11-én a hajnali órákban. Dróntörmelék zuhant egy útra a Jakovlevszkij negyedben, de személyi sérülés nem történt.
Ukrajna jellemzően tartózkodik attól, hogy kommentálja az orosz területen történt támadásokat.

11:36
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev a télen már bevetné az F-16-osokat

A Wall Street Journal beszámolója szerint az ukrán hadsereg legfelső vezetése már idén télen amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépeket kíván használni a harcban. A kijevi katonai vezetés szerint ez a menetrend jövőre jelentős előnyhöz juttathatja az ukrán csapatokat a hadszíntéren.
Szeptemberben vagy októberben kezdődik az ukrán pilóták és a háttérszemélyzet kiképzése a repülőgép üzemeltetésére, amelyre az arizonai Morris Nemzeti Gárda légibázisán, Tucsonban kerül sor. Kijev úgy véli, több pilóta már februárra teljesítheti a kiképzést.
A WSJ szerint az amerikai források pesszimistábbak az idővonallal kapcsolatban, ami azt sugallja, hogy a pilóták felkészítése legalább 2024 közepéig eltart.
Eddig Dánia, Hollandia és Norvégia tett ígéretet arra, hogy több tucat saját F-16-ost bocsát rendelkezésre az ukrán légierő megerősítésére.

11:56
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

2 milliárdos koreai segély

Yoon Suk-yeol dél-koreai elnök vasárnap kijelentette, hogy Dél-Korea 2025-től további 2 milliárd dolláros segélyt nyújt Ukrajnának a korábban már 2024-re ígért 300 millió dolláron felül. Yoon ezt az indiai Delhiben tartott G20-csúcstalálkozón tette közzé.

12:40
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Még több fegyvert kér az új ukrán miniszter

Ukrajna újonnan kinevezett védelmi minisztere, Rusztem Umerov felszólította Kijev partnereit, hogy növeljék a nehézfegyver-szállításokat az orosz erők elleni hosszú és nehéz ellentámadás közepette. „Hálásak vagyunk minden támogatásért... több nehézfegyverre van szükségünk" – mondta Umerov.

13:43
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Erdogan és Putyin hamarosan telefonon tárgyalhat a gabonaüzletről

A közeljövőben telefonbeszélgetésre kerülhet sor Recep Tayyip Erdogan és Vlagyimir Putyin török és orosz elnökök között, de konkrét időpont még nincs - közölte a török vezető adminisztrációjában dolgozó forrás a RIA Novosztyival.
Putyin és Erdogan legutóbb szeptember 4-én találkozott Szocsiban. Ez volt az első személyes találkozásuk majdnem egy év szünet után. Az államfők a gabonaüzlet körül kialakult helyzetről és egyéb kérdésekről tárgyaltak.

14:16
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin nyugodtan utazhat Brazíliába

Vlagyimir Putyin a letartóztatástól való félelem nélkül részt vehet a G20-ak jövő évi Rio de Janeiró-i csúcstalálkozóján – mondta Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök, amikor átvette a fórum vezetését. Putyint háborús bűnökkel vádolja a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC), és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Lula – aki próbálja magát Moszkva és Kijev béketeremtőjének pozícionálni – azt mondta: „Amit elmondhatok, az az, hogy ha én leszek Brazília elnöke, és ha Brazíliába érkezik, akkor nincs ok arra, hogy letartóztassák." Brazília az ICC tagja, így elvben köteles teljesíteni a szervezet elfogatóparancsát.

14:46
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Panaszt tett a román külügy

A román külügyminisztérium felhívta Oroszország bukaresti missziójának vezetőjét, hogy panaszt tegyen egy újabb orosz drón újabb töredékeinek felfedezése miatt, amelyeket feltehetően az Ukrajna elleni támadáshoz használtak. A román kormány minisztere, Iulian Fota kijelentette, hogy elégedetlen Románia légterének nyilvánvaló megsértése miatt. A héten ez a második ilyen jellegű felfedezés Románia területén.

15:20
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán-svéd együttműködés

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszter-helyettes jelentette be , hogy Ukrajna és Svédország 1000 db CV-90-es harcjármű közös gyártását tervezi. Az ütemtervről vagy a gyártási tervekről nem közölt részleteket.
"A CV-90 a világ legjobb harcjárműve. Svédországban tervezték és gyártották, mindent tartalmaz, amivel egy modern harcjárműnek rendelkeznie kell" - folytatta Maliar, hozzátéve, hogy a jármű megvédi a legénységét a golyóktól, repeszektől, felrobbant aknáktól, tüzérségi tűztől és dróntámadásoktól.
Elmondása szerint az első járművek 2023 nyarán érkeztek meg, és már a frontvonalon vannak a Donyeck megyei Liman közelében.
Januárban a svéd kormány bejelentette, hogy akár 50 darab CV-90-es harcjárművet, valamint néhány Archer mobil tarackot is biztosít Ukrajnának – írja a Forbes.

15:31
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Egy amerikai fegyverkereskedő lehet a háború legnagyobb nyertese

Körülbelül egymilliárd dollárt fizetett az amerikai védelmi minisztérium egy fegyverkereskedőnek, akit egykor külföldi tisztviselők állítólagos megvesztegetésével vádoltak, és 200 millió dolláros mellékvállalkozást épített fel, amely közvetlenül Ukrajnának értékesített lőszert – derült ki a New York Times által közzétett vizsgálatból.
A floridai székhelyű katonai vállalkozó, Marc Morales, a Global Ordnance vállalat vezetője, amely mintegy 1 milliárd dolláros szerződést kapott a Pentagontól.
„Hírhedten homályos, klubközi fegyverkereskedelemben működnek, amely iparág még átláthatatlanabbá vált, ahogy Ukrajna visszavetette a korrupcióellenes szabályokat, évek óta" – áll a jelentésben.
Az Egyesült Államok összesen több mint 40 milliárd dollár katonai segítséget nyújtott Ukrajnának, beleértve a HIMARS rakétákat és a Patriot légvédelmi rendszereket.

15:57
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán előretörés keleten és délen

Hanna Maliar védelmi miniszterhelyettes elmondta, hogy az elmúlt héten két négyzetkilométernyi területet foglalt vissza Ukrajna Bahmut város közelében, és némi előnyre tettek szert Opytne faluban, amely Avdiivka városától délre található.

Az állítások alapján ezzel együtt Ukrajna összesen 50 négyzetkilométert foglalt vissza az ellentámadás júniusi kezdete óta.

A keleti donyecki régióban található Novomaiorske faluban szintén előnyre tett szert Ukrajna.

Maliar szerint Andriivka és Klishchiivka falvakban elért eredmények kulcsfontosságúak a város feletti ellenőrzés biztosítása érdekében.

Továbbá az ukrán fegyveres erők folytatják az Azovi-tenger déli részén az előrenyomulást. Maliar elmondása szerint az elmúlt hét napban másfél négyzetkilométert foglaltak el ott.

16:36
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakéták és drónok támadták Zelenszkij szülővárosát

Krivij Rih, Zelenszkij elnök szülővárosa többször is célponttá vált, legutóbb pénteken, miután egy rakéta becsapódott egy rendőrségi épületbe, és megölt egy rendőrt.

azt mondta , hogy „szorongó éjszaka és reggel" volt a lakosok számára.

"Az ellenség rakétákkal és Shahed-136/131 UAV-okkal (iráni gyártmányú drónokkal) támadta meg Ukrajnát, beleértve Krivij Rihet - mondta Olekszandr Vilkul, a város katonai közigazgatásának vezetője a Telegramon.

Vilkul szerint nem jelentettek halálos áldozatokat, és nem említettek sérülteket sem – azonban a támadásban tűz keletkezett, és legalább négy ház megsérült.

16:59
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna folytatja az előrenyomulást Zaporizzsja nyugati részén

Az ukrán erők folytatták a támadó hadműveleteket Zaporizzsja megye nyugati részén, és szeptember 10-én előrenyomultak – áll a Háborúkutató Intézet legfrissebb értékelésében.

17:25
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Dmitrij Medvegyev: Fel kellene függeszteni a diplomáciai viszonyt az EU-val

Oroszország jobban tenné, ha felfüggesztené a diplomáciai kapcsolatokat az Európai Unióval - írta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese hétfőn a Telegram-csatornáján.

"A legjobb lenne egyszerűen csak ideiglenesen felfüggeszteni a diplomáciai kapcsolatokat az EU-val. És visszavonni a diplomáciai személyzetet hazánkba. Akkor a hiú brüsszeli hülyék kollektívan és vastagon teleraknák a nadrágjukat (és persze a szoknyájukat)" - írta Medvegyev.

Rámutatott, hogy a nagykövetségeket bizonyos konkrét események előtt szokták evakuálni, egy ilyen moszkvai döntés pedig elgondolkodtatná az európai politikusokat. A volt elnök és kormányfő szerint Oroszországnak így kellene reagálnia arra, hogy az EU vezetői "azt mondták minden orosznak: ti számunkra másodrangú emberek vagytok".

18:06
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás a Krím-félszigeten

Szeptember 10-én éjjel az ukrán hadsereg több kísérletet tett a Krím félsziget megtámadására. Az orosz légvédelmi rendszerek nyolc ukrán drónt lőttek le.

18:59
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai külügyminiszter-helyettes: Az ukrán ellentámadás nehéz, de az előrehaladás lenyűgöző

Az ukrán fegyveres erők ellentámadása nehéz, de az elért előrehaladás lenyűgöző, figyelembe véve annak körülményeit - jelentette ki Victoria Nuland megbízott amerikai külügyminiszter-helyettes a Jaltai Európai Stratégia (YES) nemzetközi fórumon az Ukrinform ukrán hírügynökség hétfői jelentése szerint.

Nuland különösen az ukrán erők déli frontszakaszon kivívott eredményeiet tartotta figyelemreméltónak, annak ellenére, hogy az előrehaladás "kilométerről kilométerre halad".

Ennek okát a poltikus abban látja, hogy az orosz erők néhány hónap alatt az elmúlt száz év legnagyobb védelmi rendszerét építették ki az általuk megszállt területek peremén.

20:03
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna télen folytatja az ellentámadást

Kirilo Budanov közölte, hogy az ukrán fegyveres erők télen is folytatják az ellentámadást és hangsúlyozta, hogy a "hideg, nyirkos és sáros körülmények között nehezebb lesz harcolni".

Az ukrán titkosszolgálat vezetője szerint Kijev több irányba is folytatja majd támadásokat. Egyúttal azt is elismerte, hogy az ellentámadás előrehaladása lassabb volt, mint várta, és nehéznek minősítette a jelenlegi helyzetet.

21:02
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Németország további 20 millió euró humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának

Németország további 20 millió euró (7,7 milliárd forint) humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának - jelentette be hétfőn Annalena Baerbock német külügyminiszter Kijevben tett látogatásán.

A mostani segéllyel Németország az idén eddig összesen 380 millió euró (146 milliárd forint) támogatást nyújtott a kijevi vezetésnek - mondta a német diplomácia vezetője.

Baerbock egyben arra figyelmeztetett, hogy Oroszország újfent támadni fogja Ukrajna energetikai létesítményeit ősszel és télen. "Oroszország álnok terve, hogy ezen a télen ismét kiéheztesse, és hagyja halálra fagyni az ukrán népet" - mondta.

21:39
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna Avdiivka irányába koncentrálja erőit

„Hírszerzési adataink az ukrán harci tevékenység erősödését jelzik Avdiivka közelében. Mostanra nagy mennyiségű NATO-felszerelést, nehézfegyvert és csapatokat helyeztek át a térségbe. Az ellenség Donyeck irányába készül támadásokra." - nyilatkozta a Tassnak Yan Gagin orosz tábornok.

Gagin szerint megnőtt a harcok intenzitása ebben a régióban.

22:33
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Riói G20-csúcs: Lula visszatáncolt Putyin esetleges őrizetbe vételével kapcsolatos kijelentésétől

A brazil igazságszolgáltatástól függ, hogy őrizetbe veszik-e Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ha az esetleg rész vesz a G20 országcsoport 2024. évi Rio de Janeiró-i csúcstalálkozóján - jelentette ki hétfőn Luis Inácio Lula da Silva brazil elnök, visszatáncolva a hétvégén tett, ezzel ellentétes kijelentésétől.

Putyin ellen elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC), amely háborús bűnökkel vádolja az orosz elnököt ukrán gyermekek deportálása miatt. A Kreml "semmisnek" minősítette az elnök ellen felhozott hágai vádakat.

India ugyan nem alárója a bíróság létrehozásáról rendelkező Római Statútumnak, sem részese a bíróságnak, Vlagyimir Putyin mégsem vett részt a G20 állam- és kormányfőinek szombaton és vasárnap tartott újdelhi csúcstalálkozóján. Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter képviselte.

23:17
szeptember 11, 2023
Vágólapra másolva!

Annalena Baerbock: Ukrajnának helye van az Európai Unióban

Ukrajnának helye van az Európai Unióban - jelentette ki hétfőn Annalena Baerbock német külügyminiszter, amikor váratlanul megérkezett Kijevbe.

A politikus hangoztatta: Ukrajna "számíthat ránk és arra, hogy az EU bővítését az orosz háború szükséges geopolitikai következményeként értelmezzük".

Hozzátette, hogy Ukrajna már tagjelölt. "Most pedig arra készülünk, hogy döntést hozzunk az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséről".

06:28
szeptember 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről