Ukrajna elveszítette a háborút, sorra fordítanak hátat Zelenszkijnek a szövetségesei

Események

Ukrainian soldiers deployed at their artillery positions in Velyka Novosilka artillery,Donetsk,frontline,M109,Russia,sytem,Ukraine,Velyka Nov Horizontal, orosz-ukrán háború, Ukrajna
DONETSK OBLAST, UKRAINE - AUGUST 4: Ukrainian soldier and driver of M109 artillery, south of Donetsk oblast, direction Velyka Novosilka, 4 August 2023 Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 580. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
06:27
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:30
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

AZ ENSZ kínzással vádolja az orosz hadsereget

Egyre több bizonyíték van arra, hogy az orosz hadsereg halálra kínozza az ukrán informátornak tartott embereket - jelentette hétfőn Genfben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a világszervezet egyik vizsgálóbizottsága.

"Folyamatosan kerülnek elő bizonyítékok arra, hogy az orosz fegyveres erők háborús bűncselekményeket követnek el Ukrajnában" - áll a bizottság jelentésében, amelynek megállapításai szerint az orosz hadsereg széles körben és módszeresen alkalmaz kínzást olyan emberekkel szemben, akiket azzal gyanúsít, hogy az ukrán hadsereg informátorai.

"Egyes esetekben a kínvallatást olyan brutalitással alkalmazták, hogy az áldozat meghalt" - tette hozzá.
A bizottság a továbbiakban arra fog törekedni, hogy megállapítsa:, a kínzás esetei és az ukrán infrastruktúra elleni támadások emberiesség elleni bűncselekményeknek számítanak-e. (MTI)

06:37
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai támogatásra is kihat az amerikai kormányzat leállása

Az amerikai szövetségi kormányzat október 1-jei esetleges leállása megnehezítheti a segélycsomagok Ukrajnába juttatását - közölte a külügyminisztérium.

A működés feltétele, hogy a törvényhozás elfogadja a költségvetést, ennek hiányában október 1-jén leáll a kormány.

07:39
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Gellert kapott orosz támadások

Szeptember 25-én az oroszok sikertelen szárazföldi támadásokat hajtottak végre Avdijivka és Marinka közelében, Donyeck nyugati külvárosában - jelentette az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete (ISW).

08:20
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5403 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4979 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 58 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI-ORFK)

09:52
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drón robbanóanyagot dobott le Kurszk közelében

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) drónja robbanóanyagokat dobott le egy elektromos alállomásra Kurszki régióban a Korenyevszkij körzetben lévő Sznagost faluban . Jelentette be az orosz határ menti régió kormányzója, Roman Starovoyt a Telegram csatornáján.

Civilek nem sérültek meg – hangsúlyozta Starovoyt.

„A sürgősségi csapatok megkezdik az áramellátás helyreállítását, amint a helyzet lehetővé teszi" – biztosította a vezető.

Szeptember 26-án egy ukrán drónt lőttek le Kurszk régióban. Szeptember 25-én este a légvédelmi rendszerek hét ukrán drónt semmisítettek meg Belgorod régió felett . A Honvédelmi Minisztérium hangsúlyozta, hogy mindegyik repülőgép típusú volt.

10:32
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA új Abrams tankokat szállít Ukrajnába

A következő hetekre Amerika új Abrams tankok szállítását tervezi Ukrajnába . Jelentette be a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációs koordinátora, John Kirby - írja a RIA Novosti.

Kirby megerősítette, hogy az első adag felszerelés már megérkezett Ukrajnába.

Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője korábban azt mondta , hogy a kijevi szállítások a menetrend szerint haladnak. Az Egyesült Államok megígérte, hogy Ukrajnának leszállít 31 egységből álló Abrams harckocsikat.

Ezt megelőzően, szeptember 16-án Alekszej Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára azt mondta , hogy Kijev hamarosan 10 Abrams tankot kap az Egyesült Államoktól. Emlékeztetett arra, hogy ezek a harckocsik a legnehezebbek, súlyuk 80 tonna.

11:41
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás történt Krivij Rihben

Robbanás történt az ukrán Krivij Rih városában – közölte Alekszandr Vilkul polgármester. Szavait a RIA Novosztyi idézi.

Az ukrán digitális átalakulás minisztériumának online térképe szerint emellett légiriadót hirdettek Nikolaev, Cserkaszi, Vinnica, Kirovograd, Odessza és Dnyipropetrovszk régiókban.

Korábban erőteljes robbanás történt az ukrajnai Nikolajevben. Az Ukrán Hadsereg Légvédelmi Erőinek parancsnoksága rakétaveszélyre figyelmeztetett a régióban.

12:30
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétát lőttek Donyeckre

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egy AGM-88 HARM radarellenes rakétát lőttek ki Donyeckre. Az ukrán háborús bűnöket ellenőrző és koordináló közös központ (JCCC) DPR képviselete a Telegramon számolt be erről.

Az esetet moszkvai idő szerint 19:45-kor rögzítették a város Leninszkij kerületében.

Szeptember 20-án Donyeck polgármestere, Alekszej Kulemzin arról számolt be, hogy egy HARM rakéta lezuhanása miatt megsérült az egyik iskola a város Budennovszkij kerületében.

Az AGM-88 HARM levegő-föld rakétát légvédelmi radarrendszerek felkutatására és megsemmisítésére tervezték.

13:04
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA szerint nem megfelelőek az Abrams-ok Ukrajna számára

Az amerikai M1 Abrams tankok nem segítik az Ukrán Fegyveres Erőket (AFU) jelentősen megváltoztatni a helyzetet a csatatéren. Erről a The Wall Street Journal (WSJ) amerikai lap számolt be .

„Az ukrán tisztviselők elismerik, hogy négy hónappal az offenzíva kezdete után ezek a járművek valószínűleg nem változtatnak jelentősen a konfliktus lefolyásán" – áll az anyagban. A cikk szerzője rámutatott, hogy az orosz aknamezők komoly akadályt jelentenek a lánctalpas járművek előtt. Ráadásul az ősz beköszöntével újabb probléma lesz az eső, ami jelentősen megnehezíti a páncélozott járművek szántóföldi manőverezését.

14:18
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakéták csaptak le Odesszára

Éjszaka Oroszország légicsapást mért Izmail kulcsfontosságú ukrán gabonaexportáló kikötőjére, két ember megsebesült és az infrastruktúra is megrongálódott - közölte kedden az odesszai régió kormányzója.

A több mint két órán át tartó támadásban egy kikötőépület, tároló létesítmények, valamint több mint 30 teherautó és autó sérült meg – írta Oleh Kiper a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

Az ukrán hadsereg jelentése szerint a 38 iráni gyártmányú drónból 26-ot lelőttek.

14:49
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Herszont csapás érte

A Suspilne a külügyminisztériumra hivatkozva arról számolt be, hogy Herszon város Korabelnyi kerületét csapás érte. Azt írják, hogy „magas épületek és magánházak károsodtak. Az áldozatokkal kapcsolatos információk tisztázása folyamatban van."

15:13
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna modernizált Gradokat szállított Donyeckbe

Ukrán tüzérek modernizált Grad rakétavetőkkel érkeztek Donyeck irányába – mondta el a RIA Novosztyinak Andrej Marocsko katonai szakértő, nyugalmazott LPR alezredes.

Az ukrán hadsereg folyamatosan ágyúzza a DPR lakott területeit, különösen magát Donyecket Gradokkal és a NATO fegyverekkel beleértve a kazettás lövedékeket is.

16:07
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok legfélelmetesebb fegyvere

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) támadásainak visszaverésében meghatározó szerepet töltenek be az elektronikus hadviselési (EW) egységek, a Ka-52 támadóhelikopterek és az ultraprecíziós tüzérségi rakétarendszerek - számoltak be a szakértők a Business Insidernek.

Matt Dimmick, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának volt tagja megjegyezte, hogy az ukrán hadsereg sok drónt veszített, mivel az orosz csapatok hatékony taktikát alkalmaznak ellenük". Hozzátette, hogy drónok nélkül minden egység teljesen vak, mert nem látja, mi van a következő domb fölött, és nem észlel olyan fontos célpontokat, mint az orosz géppuska és tüzérségi állások.

Az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredese, Gian Gentile szerint szintén komoly problémákat okoznak Ukrajnának az orosz Ka-52-es felderítő és támadóhelikopterek, amelyeket az ukrán hadsereg „[Vlagyimir orosz elnök] Putyin keselyűinek " nevezett el . A brit hadsereg azt is elismerte, hogy ezek a helikopterek kulcsfontosságú előnyt jelentenek Oroszországnak a harctéren.

Korábban Anatolij Matvijcsuk nyugalmazott ezredes és katonai szakértő elmondta, hogy a Ka-52 Alligator harci helikopterek sajátos konfigurációjukból adódóan képesek bármilyen nyugati harckocsira reagálni és azt megsemmisíteni.

16:31
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

USA kifogy az Ukrajna támogatására szánt forrásokból

Az Egyesült Államok a következő hetekben kifogyhat az Ukrajna támogatására szánt forrásokból, ha a Kongresszus nem hagyja jóvá a további finanszírozást. Ezt John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációs koordinátora nyilatkozta.

"Még van egy kis pénzünk. Azt hiszem, elég lesz a következő hetekre. De az általunk kért további finanszírozás hiánya kétségtelenül befolyásolja majd, hogy képesek vagyunk-e támogatni Ukrajnát az őszi és téli hónapokban" - mondta a Fehér Ház szóvivője. .

Kirby szerint a tél beköszönte mindkét fél harci műveleteit megnehezíti. „Ezért azt szeretnénk biztosítani, hogy ők (ukránok – a TASZSZ megjegyzése) mindent megkapjanak, amire szükségük van, mindaddig, amíg ehhez a helyszíni feltételek megmaradnak" – mondta. A Fehér Ház szóvivője szerint az amerikai szövetségi kormány esetleges leállása „jelentősen befolyásolná [az ukrán fegyveres erők] azon képességét is, hogy sikereket érjen el a csatatéren".

17:00
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az Ukrán Fegyveres Erők aktívabbak Kupjanszk irányában

Az ukrán légiközlekedés intenzívebbé vált Harkov felett és Csuguev környékén, de az ukrán fegyveres erők pilótái nincsenek az orosz légvédelem hatósugarában – mondta a RIA Novosztyinak Andrej Marocsko katonai szakértő, nyugalmazott LPR alezredes.

"Az ukrán légiközlekedés munkáját Kupjanszk irányában figyelik. Harkov város lakói tegnap többször is láttak ukrán repülőgépeket a város feletti égbolton. Csuguev környékén is megfigyelték a repülőgépek nyomvonalát. Hangsúlyozta Marocsko, hogy az ukrán fegyveres erők részéről ilyen tevékenység korábban nem volt megfigyelhető.

17:35
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Választ ígért Kanada "ellenséges lépéseire" az orosz külügy

Kanada Oroszországgal szembeni ellenséges lépései, beleértve a szankciók bővítését, nem maradnak válasz nélkül - közölte az orosz külügyminisztérium azzal kapcsolatban, hogy a kanadai parlamentben ovációval fogadták az ukrán Galícia SS-hadosztály egyik veteránját.

"A kanadai kormány ellenséges fellépése, amely az oroszellenes szankciós hevületében igyekszik felülmúlni az Egyesült Államokét, folyamatosan bővítve a nemzeti stoplistát a politikusok, a kultúra művelői, szankciók alá vontak családtagjai, sőt egész oktatási intézmények rovására, természetesen nem marad válasz nélkül" - állt a moszkvai külügyminisztérium közleményében.

18:15
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem vet be orosz területek ellen ATACMS rakétákat

Ukrajna nem használ majd oroszországi területek elleni támadáshoz nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat, amelyeket az Egyesült Államok biztosít majd számára - közölte Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára az ABC spanyol lapnak adott nyilatkozatában, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett kedden.

A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok által biztosított nagy hatótávolságú rakétákat "kizárólag Ukrajna területének védelmére fogják használni". "Orosz terület ellen nem vetjük be, erről megállapodásunk van partnereinkkel" - szögezte le.

18:52
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint 17 ezer katonát veszített Ukrajna szeptemberben

Több mint 17 ezer embert, valamint több mint 2700 egységnyi fegyverzetet és haditechnikai eszközt veszítettek ebben a hónapban az ukrán fegyveres erők - közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca kollégiumának ülésén.

A tanácskozáson a moszkvai katonai tárca által közzétett felvételek tanúsága szerint részt vett Viktor Szokolov tengernagy, az orosz Fekete-tengeri flotta parancsnoka, akinek az ukrán fél a halálhírét keltette.

Az ukrán fegyveres erők pénteken rakétacsapást mértek Szevasztopolra, és az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint megrongálódott a flotta történelmi főhadiszállásának épülete, egy katona eltűnt. Az ukrán különleges műveleti erők parancsnoksága azt közölte, hogy 34 tiszt, köztük Szokolov meghalt.

19:33
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Kaució bevezetését kezdeményezik Brüsszelnél az ukrán gabonával kapcsolatban a V4 országai

Visszatérítendő kaució bevezetését kezdeményezi az Európai Bizottságnál az ukrán gabonaszállításokkal kapcsolatban a négy visegrádi ország, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia.

"Ez az intézkedés arra kényszerítené a kereskedőket, hogy az ukrán gabonát ne tartsák vissza az európai piacokon" - jelentette ki Marek Vyborny cseh mezőgazdasági miniszter kedden a dél-morvaországi Znojmóban a visegrádi szakminiszterek találkozója utáni sajtótájékoztatón.

20:20
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz gazdaság meglepően jól viseli a szankciókat

Oleg Gyeripaszka orosz nagybefektető szerint az orosz gazdaság "meglepően jól" viseli az Ukrajna elleni háború miatt elrendelt nyugati szankciókat.

Gyeripaszka a Financial Times című londoni üzleti napilapban kedden megjelent nyilatkozatában kijelentette: őt is meglepetésként érte Oroszország ellenállóképessége, mivel korábban azt hitte, hogy a háború csődbe sodorja a gazdaságot.

Az oligarcha - Oroszország egyik leggazdagabb embere - az interjúban hangsúlyozta: az ország új kereskedelmi kapcsolatokat épített ki feltörekvő gazdaságokkal, emellett növelte a hazai termelés bővítését célzó beruházásokat, és ennek révén tudott talpon maradni a gazdaságának elszigetelésére hozott intézkedések közepette is.

Gyeripaszka szerint az orosz magánszektor teljesítménye robusztusabb, mint ahogy azt ő alig néhány hónappal ezelőtt is elképzelhetőnek tartotta.

21:50
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Észtország is csatlakozott az Ukrajnának szánt lőszerek beszerzési programjához

Észtország is csatlakozott az Ukrajnának szánt lőszerek német beszerzési programjához - közölte kedden Boris Pistorius német védelmi miniszter észt hivatali partnerével Hanno Pevkurral megtartott találkozóján Tallinnban.

"Nagyon örülök, hogy Észtország úgy döntött: csatlakozik a német lőszerbeszerzési keretszerződésekhez" - mondta a német tárcavezető.

Hangsúlyozta: ez lehetővé teszi majd, hogy az ipar növelje gyártókapacitását, ami - mint fogalmazott - "mindannyiunk számára nagyon fontos".

Pistorius kijelentette, hogy a lőszerek kulcsfontosságú tényezői Ukrajna ellenállóképességének.

23:09
szeptember 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán határőrszolgálat: Újra működik a kompátkelő a román határon

Újra működik az ukrán-román határon az odesszai régió orlivkai kompátkelőhelye, amelyre keddre virradóan mértek csapást az orosz erők - közölte az ukrán határőrszolgálat a Telegramon.

A határőrök helyi idő szerint 18 óra 40 perckor jelentették be a munka újraindítását az ellenőrzőponton - írta beszámolójában az Ukrajinszka Pravda.

A hírportál hozzátette, hogy az Orlivka és Isaccea közötti dunai kompátkelő mellett van egy nemzetközi ellenőrzőpont is. Oroszország keddre virradóan súlyos dróntámadást hajtott végre Ukrajna ellen.

Az ukrán légierő közlése szerint a 38 támadó drónból 26-ot megsemmisítettek, de találat érte az odesszai Duna-menti térséget, megrongálódott a határ menti infrastruktúra, több jármű kigyulladt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!