A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Minden eddiginél nagyobb erejű támadássorozatot indított Izrael a Hamász terroristái ellen

Események

conflict Horizontal
An Israeli Merkava tank takes part in a military drill near the border with Lebanon in the upper Galilee region of northern Israel on October 24, 2023 amid increasing cross-border fire between Hezbollah and Israel. The Iran-backed Shiite group has launched increasing attacks on Israel, raising fears it intends to open a Lebanese front in support of ally Hamas. (Photo by Jalaa MAREY / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 22. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
09:04
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

09:06
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

John Kirby: Ami egyes amerikai egyetemeken történik, az kimeríti az antiszemitizmust

Ami egyes amerikai egyetemeken történik Izrael-ellenes tüntetésként, az kimeríti az antiszemitizmust - ismerte el pénteken a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora. John Kirby egy sajtóbeszélgetésen kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy vannak felsőoktatási intézmények, ahol a zsidó diákok félnek, és megfélemlítést szenvednek el, ami "elfogadhatatlan" és "ellentétes azzal, amit az Egyesült Államok képvisel". A fehér házi illetékes ugyanakkor arról is beszélt, hogy a muszlimok elleni gyűlölet sem elfogadható, ami széles körben tapasztalható.John Kirby kifejtette, hogy a Közel-Keleten kialakult konfliktusnak nincs köze az iszlám világ és a nyugat közötti szembenálláshoz, hanem egy terrorszervezet támadása következtében alakult ki a konfliktus. Megállapította, hogy Washington tovább dolgozik az izraeli-szaúdi kapcsolatok normalizálásán, az izraeli-palesztin viszony rendezését illetően pedig a kétállami megoldásban hisz. Arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok továbbra sem húz meg "vörös vonalat" Izrael számára, hanem feltétel nélkül biztosítja a katonai támogatást a Hamász elleni műveletekhez. John Kirby az izraeli hadsereg által a Gázai-övezetben végrehajtott szárazföldi műveleteket többszöri kérdésre sem kommentálta, és úgy vélte, hogy annak nem lesz következménye a Hamász által fogolyként tartott külföldiek elengedésére vonatkozó tárgyalások eredményességére.A Nemzetbiztonsági Tanács koordinátora beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok továbbra is aktívan tárgyal és szeretne elérni egy humanitárius szünetet a katonai műveletekben, ami lehetőséget biztosítana a Gázai-övezetben rekedt külföldiek számára a távozásra. Ugyanakkor megismételte, hogy jelenleg a Hamász fegyveresei azok, akik nem engedik Egyiptom felé távozni az ott tartózkodó amerikai állampolgárokat.

09:10
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Százakat vettek őrizetbe New Yorkban a Gázai övezet izraeli bombázása elleni tüntetésen

Több száz embert őrizetbe vettek a hatóságok pénteken New Yorkban egy zsidó mozgalom által szervezett, a Gázai övezet izraeli bombázása elleni tüntetésen - közölte a rendőrség és a szervezők. A New York-i rendőrség legalább 200 ember őrizetbe vételéről számolt be, a szervezők pedig azt állították, hogy több mint 300 embert tartóztattak le, amikor a tüntetést a New York-i Grand Central pályaudvaron belül feloszlatták. A helyszínen készült fényképeken bilincsbe vert fiatalok hosszú sora látható, akik fekete pulóvereket viseltek, amelyeken fehérrel a "Nem a mi nevünkben (történik)" és a "Tűzszűnet", valamint a "Tűzszünetet most" felirat volt olvasható. A tömeges ülősztrájkot a Jewish Voice for Peace-New York City, vagyis a Zsidó Hang a Békéért csoport New York-i részlege szervezte, amely részeként több ezer résztvevő zárta el a vasútállomás fő csarnokát. Ez volt "a legnagyobb polgári engedetlenségi akció, amelyet New York City húsz éve látott" - mondták.
A felvételeken látszott, hogy az állomás tele van tüntetőkkel, akik "A palesztinoknak szabadnak kell lenniük" és "Gyászoljuk a halottakat, harcoljunk, mint a pokol az élőkért" feliratú transzparenseket is feltartottak.May Ye rabbi a szervezők által kiadott nyilatkozatban azt írta: A szombat általában a pihenés napja, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy pihenjünk, miközben népirtást hajtanak végre a nevünkben. A palesztinok és az izraeliek élete összefonódik, és a biztonság csak az igazságosságból, az egyenlőségből és a mindenki számára biztosított szabadságból fakadhat - tette hozzá. A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 230 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már több mint 7326 ember halt meg a Gázai övezetben, főként civilek, köztük több mint háromezer gyermek. A sebesültek száma pedig 19 ezerhez közelít.

10:47
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Likvidálta a Hamász egyik magas rangú katonai vezetőjét az izraeli hadsereg

Abu Rakaba a Hamász légierejének egyik magasrangú vezetője volt. Részt vett az október 7-i mészárlás megtervezésében, és vezényelte az Izraelbe siklóernyőkkel beszivárgó terroristákat, továbbá felelős volt az izraeli hadsereg állásai elleni dróntámadásokért.

11:42
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatja a támadásokat a Hezbollah a libanoni határnál

Folytatódott a lövöldözés szombaton az izraeli-libanoni határon, a Hezbollah egy fegyverese meghalt a dél-libanoni Hula térségében - közölte az Irán támogatta fegyveres libanoni szervezet, hozzátéve, hogy összesen tizennégy emberüket ölték meg két hét alatt, amióta a határtérségben kiszélesedett erőszak.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy egy sor incidens történt szombaton, Baram falu irányából a Hezbollah fegyveresei páncéltörő rakétát lőttek ki izraeli területre. Az NNA libanoni nemzeti hírügynökség több - Hula, Dajram és Alma es-Saab elleni - izraeli támadásról számolt be.

A Hezbollah úgy döntött, részt vesz a harcokban, és ennek megfizeti az árát - figyelmeztetett Joav Gallant izraeli védelmi miniszter, amikor szombaton látogatást tett az ország északi részében állomásozó katonáknál.

Naim Kászim, a Hezbollah helyettes vezetője ismét kilátásba helyezte a helyzet eszkalálódását. "Az események függvényében, ha történik olyan esemény, amely a fokozottabb beavatkozásunkat igényli, megtesszük" - mondta az elesett Hezbollah-harcos temetésén.

A Hamász fegyveres palesztin szervezet Izrael elleni október 7-i támadása óta az izraeli hadsereg készültségben van az északi határ közelében, hogy elhárítsa a Hezbollah esetleges offenzíváját.
Az Izrael és a Hamasz közötti háború kezdete óta legkevesebb huszonhárom ember halt meg Dél-Libanonban. Közöttük tizennégy a Hezbollah fegyverese volt, de voltak polgári áldozatok is, közöttük a Reuters brit hírügynökség újságírója, Iszám Abdalláh. Izraeli oldalon három katona és egy polgári személy halt meg a Hezbollahhal vívott tűzpárbaj során - közölte a hadsereg.

11:43
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Menekülnek az emberek az izraeli-libanoni határövezetből

Számos izraeli menekült el a határövezetből, az izraeli hatóságok kiürítették Kirjat Smonát.

Margaliot falu közelében szombaton két thaiföldi állampolgárt sebesítettek meg repeszszilánkok.
Mintegy 30 ezer thaiföldi dolgozott Izraelben mezőgazdasági munkásként a Hamász október 7-i támadása idején, Bangkok szerint a 1400 Izraelben meggyilkolt áldozat közül huszonnégy thaiföldi állampolgár volt.

A legutóbbi Izrael és a Hezbollah közötti háború során 2006-ban ezerkétszázan haltak meg Libanonban és százhatvanan Izraelben, többségében katonák.

12:30
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Szirénáznak Gáza mellett

8 órás szünet után megszólaltak a rakétaszirénák a Gázával határos településeken.

Azonnali jelentések nem érkeztek sérültekről vagy károkról a közösségekben, amelyet nagyrészt kiürítettek. A rakétatűz várhatóan fokozódni fog az Izraeli Védelmi Erők kiterjesztett műveletei közepette a Gázai övezetben.

13:08
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Nem lehet kommunikálni a gázaiakkal

A gázai emberekkel való kommunikáció szinte teljesen lehetetlenné vált, mivel a telefon- és internetszolgáltatások megszűntek.

13:37
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Folyamatos rakétatűz a gázai határ menti városok felé a délelőtt folyamán

A délelőtt folyamán rakétákat lőttek ki több, a gázai határ közelében fekvő település felé. Sérültekről vagy károkról nem érkezett azonnali jelentés.

A rakétatűz várhatóan fokozódni fog az Izraeli Védelmi Erők Gázai övezetben folytatott kiterjesztett hadműveletei közepette.

14:02
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Működésbe lépett a légvédelem

Izrael légvédelmi rendszere működésbe lépett a Galileai-tenger térségében.

14:20
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli katonák még mindig a terepen vannak

Az izraeli hadsereg szombaton közölte a Reuters-szel, hogy az éjszaka folyamán behatolt a Gázai övezet északi részébe, és gyalogos és páncélos alakulatokkal kiterjesztette a katonai műveleteket az ostromlott palesztin enklávéban, miközben fokozza a Hamász fegyveres csoport elleni támadását.

Daniel Hagari katonai szóvivő közölte, hogy az izraeli erők még mindig "a terepen vannak", anélkül, hogy részletezte volna.

14:49
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Megölték a Hamász haditengerészeti parancsnokát

Az Izraeli Védelmi Erők azt állítja, hogy egy éjszakai légicsapásban megölték a Hamász gázavárosi brigádjának tengerészeti erőinek parancsnokát, Rateb Abu Sahibant.

Az IDF szerint Abu Sahiban október 24-én megtervezte és irányította a Hamász tengeren keresztüli beszivárgási kísérletét, amelyet az izraeli haditengerészeti erők meghiúsítottak.

15:07
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Megszólaltak a szirénák Tel-Avivban és Közép-Izraelben

Szirénák szóltak Tel Aviv és Bat Yam városaiban.

15:46
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Egyiptom felszólított minden felet, hogy tartsák tiszteletben a szuverenitását

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szombaton felszólított mindenkit, hogy tartsa tiszteletben Egyiptom szuverenitását és pozícióját a térségben a pénteki incidensek után, amikor drónok zuhantak két egyiptomi vörös-tengeri városra - írja a The Guardian.

Az egyiptomiaknak biztonságban kell érezniük magukat, és a hadsereg képes megvédeni az országot – mondta Szíszi egy kairói kiállításon. Azt is hangsúlyozta, hogy Egyiptom továbbra is pozitív szerepet fog játszani az izraeli-Hamász konfliktusban, és nem akarja, hogy regionálisan terjeszkedjen.

16:10
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász azt állítja, hogy orosz kérésre nyolc túszt szabadít ki

A Hamász közölte, hogy nyolc embert keres, akiket túszul ejtett Gázában, és készen áll arra, hogy kiszabadítsa őket, miután Oroszország ezt kérte - írja a Sky News.

Abu Marzouk, a Hamász egyik tisztviselője a RIA orosz állami hírügynökségnek elmondta, hogy a külügyminisztérium átadott egy nyolc nevet tartalmazó listát, akik mindegyike kettős állampolgársággal rendelkezik. Marzouk az elmúlt napokban Moszkvába látogatott.

"Nagyon figyelmesek vagyunk erre a listára, és gondosan fogjuk kezelni, mert Oroszországra úgy tekintünk, mint a legközelebbi barátunkra" - mondta Marzouk.

Oroszország tegnap megvédte döntését, hogy Hamász küldöttséget hív meg az országba az erős izraeli kritikával szemben, mondván, hogy fenn kell tartani a kapcsolatot a konfliktusban részt vevő valamennyi féllel - írja a brit újság.

16:31
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 29 újságíró halt meg

Az Izrael és a Hamász közötti háborúban legkevesebb 29 újságíró vesztette életét - közölte a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet.

A nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet helyi idő szerint pénteken New Yorkban kiadott közleményében azt írta: "adataik szerint a háború eddigi három hetében halt meg a legtöbb haditudósító azóta, hogy 1992-ben elkezdtük regisztrálni a világszerte ilyen körülmények között életüket vesztő kollégákat". A szervezet hozzátette: "a halálos áldozatok mellett fel kell panaszolnunk az újságírók zaklatását, letartóztatását és az egyéb olyan intézkedéseket, amelyekkel akadályozzák munkájukat a palesztin területeken és Izraelben".

Az újságírók civilek, akiket védeni kell, és a szándékos károkozás nekik vagy a médiainfrastruktúrában háborús bűncselekménynek minősülhet - tette hozzá a CPJ.

16:57
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint Izrael gázai bombázása ellentétes a nemzetközi joggal

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy Gáza izraeli bombázása olyan katasztrófát okozhat, amely "sok évtizedig, ha nem évszázadokig" tarthat. Lavrov a Belta fehérorosz állami hírügynökségnek adott interjújában tette ezeket a megjegyzéseket-

Miközben elítéljük a terrorizmust, kategorikusan nem értünk egyet azzal, hogy a terrorizmusra a nemzetközi humanitárius jog normáinak megsértésével lehet válaszolni, beleértve az erőszak válogatás nélküli alkalmazását olyan célpontok ellen, ahol köztudottan civilek tartózkodnak, beleértve a foglyul ejtett túszokat is  – vélekedett a külügyminiszter.

Ha Gázát lerombolják, és 2 millió lakost elűznek, ahogy azt egyes izraeli és külföldi politikusok javasolják, az évtizedekre, ha nem évszázadokra szóló katasztrófához vezet – tette hozzá.

17:16
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Erdogan ismét megszólalt

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint Izraelnek fel kell hagynia az "őrültséggel" és be kell fejeznie a gázai támadásokat - írja az AFP.

Erdogan az "X"-en posztolt, és felszólította az embereket, hogy vegyenek részt az isztambuli Atatürk repülőtéren a Palesztinát támogató tüntetésen.

17:41
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Második amerikai repülőgép-hordozó csoport érkezik a Földközi-tengerre

Az Egyesült Államok a Földközi-tengerre telepítette második repülőgép-hordozó csapásmérő csoportját - a USS Eisenhower-t -, tovább erősítve katonai jelenlétét az Iránnal és a Hezbollahhal való konfliktus eszkalálódásával kapcsolatos aggodalmak közepette - tájékoztat a Haaretz.

17:52
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Libanonban is sokan elhagyták otthonaikat

Az ENSZ szerint közel 29 000 embert kényszerítettek otthonuk elhagyására Libanonban az Irán által támogatott Hezbollah harcosok és az izraeli hadsereg közötti halálos konfliktusok közepette.

Összesen 28 965 ember kényszerült elhagyni otthonát, főként az ország déli részén – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (International Migration Organization), hozzátéve, hogy ez a szám október 23. óta 37 százalékkal nőtt.

18:07
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Rengeteg épületet romboltak le

Srael éjszakai légicsapásai több száz épületet romboltak le Gázában, közölte a Hamász által irányított terület polgári védelmi szolgálata az AFP hírügynökséggel.

"Több ezer másik ház rongálódott meg," - mondta a szóvivő az AFP-nek, hozzátéve, hogy az intenzív bombázások "megváltoztatták a tájat" Észak-Gázában.

18:28
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Megszólaltak a szirénák Kegev régióban is

Megszólaltak a rakétaszirénák a Negev régió középső részén, az izraeli Dimona város közelében.

18:51
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael: A gázai hadművelet az "új rendig" folytatódik

Az izraeli védelmi miniszter, Yoav Gallant nyilatkozatot adott ki, amely szerint a gázai katonai művelet addig folytatódik, amíg új rend nem lesz a térségben.

Ez azután történt, hogy az izraeli védelmi erők újra felszólították az észak-gázai lakosokat, hogy azonnal evakuálják az embereket.

19:50
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg szerint Gáza város mostantól csatatérnek számít

Az izraeli hadsereg (IDF) vadászgépekről ledobott szórólapokon figyelmeztette Gáza város lakóit, hogy a terület mostantól "csatatérnek" számít, mivel Izrael "kiterjeszti" a Hamász terroristái elleni hadjáratát - írja a The Times of Izrael.

A szórólapokon továbbá felszólították a helyi lakosokat, hogy "meneküljenek" a Gázai övezet déli részébe.

20:23
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Sok résztvevőt őrizetbe vettek egy tűzszünetet követelő New York-i tüntetésen

Mintegy kétszáz tüntetőt őrizetbe vett a rendőrség New York belvárosában péntek este egy demonstráción, amelyen a szervező csoport (Zsidó hang a békéért) azt követelte Izraeltől, hogy tartson tűzszünetet a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háborújában.

Több száz tüntető árasztotta el a manhattani Grand Central Terminal vasútállomás épületét az esti csúcsforgalomban, amivel jelentős fennakadást okozott.

Egy héttel korábban hasonló demonstráció volt az amerikai törvényhozás egyik épületében. Ugyanez a zsidó csoport követelt akkor is tűzszünetet Izraeltől. A hatóságok akkor mintegy háromszáz résztvevőt vezettek el.

Nagy amerikai elitegyetemek befolyásos és vagyonos adományozói közül többen bejelentették, hogy felfüggesztik alma materük támogatását, mert az intézmény falain belül hangos, antiszemita felhangú, Izrael-ellenes tüntetéseket szerveztek diákcsoportok.

20:58
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász megnevezte, hogy mikor engedné el a foglyait

A Hamász al-Kasszam Brigádok szóvivője, Abu Obaida elmondta, hogy az izraeli légicsapások és bombázások eddig 50 foglyot öltek meg.

Abu Obaida egyúttal hozzátette, hogy az összes fogoly szabadon engedésének az "ára" az izraeli börtönökben fogva tartott összes palesztin fogoly szabadon bocsátása - írja az Aljazeera.

"Ha az ellenség meg akarja oldani ezt a kérdést, mi készen állunk" - mondta.

21:53
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael mindent megtesz a foglyok kiszabadítása érdekében

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy kormánya mindent megtesz a Hamász által fogva tartott foglyok hazahozataláért.

Netanjahu azt mondta az izraeli családoknak, hogy a hatóságok "minden lehetőséget kimerítenek, hogy hazahozzák a túszokat", de nem kötelezte el magát semmilyen fogolycserével kapcsolatban a Hamász-al - írja az Aljazeera.

22:41
október 28, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamászra gyakorolt "nyomás" növeli a foglyok hazatérésének az esélyét

Gallant izraeli védelmi miniszter szerint minél nagyobb nyomást gyakorolnak a Hamászra, annál nagyobb az esélye a foglyok visszatérésének.

Arra a kritikára kívánt reagálni, hogy az izraeli szárazföldi műveletek a Gázai övezetben meghiúsítanák a foglyok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokat.

Több nyugati ország és a foglyok családjai állítólag nyomást gyakoroltak Izraelre, hogy halassza el a gázai szárazföldi támadást annak reményében, hogy több szabadon bocsátásról sikerül megegyezni - írja az Aljazeera.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!