Csapássorozatot mértek az oroszok Herszonra, mindenki menekül

Események

Ukrajna, orosz-ukrán háború, oroszország, légvédelem, katona, Kijev
Kijev, 2023. október 5. Ukrán mobil légvédelmi üteg katonáinak gyakorlata Kijev környékén 2023. október 5-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 608. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
06:41
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:42
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Csaknem harminc támadást vertek vissza az oroszok

Négy frontszakaszon 29 ukrán roham visszaveréséről számolt be hétfőn az orosz védelmi tárca, a közlés szerint mintegy 1170 ukrán katona halt meg vagy sebesült meg.

Az orosz hadijelentés szerint a legsúlyosabb emberveszteséget, 480 fővel az ukrán fél a limani frontszakaszon vívott harcokban szenvedte el, ahol 12 támadással próbálkozott.
Az összesítésben a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említettek meg egyebek mellett egy harckocsit, 12 páncélozott harcjárművet és 19 drónt. (MTI)

06:48
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán katonai hírszerzés az orosz téli offenzíváról

Az ukrán katonai hírszerzés szerint az orosz haderő ukrajnai összlétszáma 400 000 fő lehet, annak ellenére, hogy Andrij Jusov szóvivő jelentős létszámúnak ezt az állományt nem számít a 2022 februárihoz hasonló mértékű orosz téli offenzívára.

07:07
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Japán segítség Ukrajnának

Japán transzformátorokkal, napelemekkel támogatja Ukrajna energiarendszerét - írta a Kyiv Independent.

Ando Naoki, a japán Nemzetközi Együttműködési Ügynökség alelnöke biztosította Ukrajnát Japán folyamatos energetikai támogatásáról, egyúttal bejelentette, hogy a következő hónapokban érkezik segítség.

08:02
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5881 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4411 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 44 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

09:39
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Egy volt amerikai hírszerző elismerte hogy Oroszországnak akart kémkedni

A 31 éves Jareh Sebastian Dalke kevesebb mint egy hónapot töltött az NSA alkalmazottjaként, mielőtt 2022 júniusában családi problémákra hivatkozva hirtelen felmondott.
A férfi a hírszerző ügynökségnél töltött néhány hét alatt titkos védelmi dokumentumokat nyomtatott ki, és felmondása után ezeket - titkosított levélváltásokban - eladásra kínálta egy olyan személynek, akiről azt hitte, hogy orosz ügynök, holott az FBI munkatársa volt - közölte az igazságügyi minisztérium.
Dalke a szövetségi bíróságon bűnösnek vallotta magát nemzetvédelmi információk külföldi állam ügynökének való átadására tett hat rendbeli kísérletben.
Az ítélethirdetés jövő április 26-án lesz. A férfit akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik.

10:04
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna 6 orosz drónt lőtt le

Az ukrán légvédelem lelőtt hat Shahed típusú drónt, amelyeket az oroszok október 24-én éjjel indítottak – közölte ma az ukrán vezérkar.

10:37
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Több robbanás volt hajnalban Szevasztopolban

A megszállt Krím-félszigeten lévő Szevasztopolban helyi idő szerint hajnali 3 óra 35 perc körül több robbanás is hallatszott - jelentette több Telegram-csatorna.

11:03
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Több száz gyereket evakuálnak a herszoni régióból

Az ukrán hatóságok elrendelték 802 gyermek kötelező evakuálását a herszoni régióból a rendszeres orosz támadások miatt. Az evakuáció 23 települést érint – jelentette be ma a reintegrációs minisztérium.

11:33
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Elképesztő orosz csapássorozat a herszoni régióban

2 ember meghalt, 20 megsebesült Ukrajnában tegnap, miután az oroszok több mint 100 csapást mértek a herszoni régióra - közölte Olekszandr Prokudin kormányzó.

12:29
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán támadás a Krím félszigetnél

Az orosz haditengerészet megsemmisített három személyzet nélküli tengeri drónt a Fekete-tenger északi részén, a Krím félszigetnél - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

13:33
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai rakétákat alakított át az ukrán hadsereg

Ukrajna sikeresen átalakította az USA által biztosított AIM-9 Sidewinder levegő-levegő rakétákat föld-levegő rakétákká - jelentette a Financial Times (FT) október 24-én egy meg nem nevezett ukrán tisztviselőre hivatkozva.

"Ezek az (AIM-9) rakéták nem voltak üzemképesek, de megjavítottuk őket és megtaláltuk a módját, hogy a földről indíthassuk őket. Így egyfajta "saját készítésű" légvédelem jött létre." - közölte az ukrán forrás.

14:47
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij további fegyvereket követel

Volodimir Zelenszkij szerint az Oroszország katonai támadása ellen védekező Ukrajna számára csak az ország területének teljes felszabadítása fogadható el, ehhez kéri a nemzetközi közösség további támogatását. Az ukrán elnök kedden a Krimi Platform prágai parlamenti csúcstalálkozójához intézett videóüzenetében beszélt erről.

"(...) Minél több ország támogat minket, annál hamarabb tudjuk visszaverni az orosz agressziót" - hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij. Leszögezte: elsősorban fegyverekre és lőszerre van szüksége Ukrajnának, a nemzetközi közösségnek pedig hatékonyabban kell ellenőriznie az Oroszország elleni szankciók betartását.

15:44
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Eredményeket vár el az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán ellentámadás fontosságát hangsúlyozta és azt: minden nap eredményekre van szükség.

„Akár csak egy kilométerrel,

akár 500 méterrel, de minden nap előre kell haladni, hogy javítsuk az ukrán pozíciókat,

és hogy nyomást gyakoroljunk a megszállókra" – mondta Volodimir Zelenszkij a Facebookon közzétett üzenetében.

17:08
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb másfél milliárd eurós támogatást adott az EU Ukrajnának

Az Európai Bizottság kedden 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajnának a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag (MFA+) további részleteként - közölte a brüsszeli testület. A közlemény szerint a támogatással az Európai Unió arra törekszik, hogy stabil, kiszámítható pénzügyi segítséget adjon Ukrajnának azonnali finanszírozási szükségleteinek fedezésében.

A keddi kifizetéssel együtt Ukrajna idén 15 milliárd eurót kapott az MFA+ keretében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a kifizetéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott:

az EU megingathatatlanul támogatja Ukrajnát, ezt tükrözi a keddi 1,5 milliárd euró pénzügyi támogatás folyósítása. Ezzel az újabb kifizetéssel Ukrajnának nyújtott támogatásunk összértéke megközelíti a 83 milliárd eurót, ezen felül pedig az Európai Bizottság 50 milliárd euró további segélyt javasolt a következő évekre, egészen 2027-ig."

18:05
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Moldovában elérhetetlenné tettek több orosz internetes portált

Huszonkét orosz internetes portál elérhetetlenné tételét jelentette be kedden a moldovai kormány.

Az interneten közzétett rendelet értelmében a moldovai internetszolgáltatók kötelesek azonnali hatállyal elérhetetlenné tenni a többi között a Russia Today, az NTV, a Ren TV és az orosz állami médiaholding, a VGTRK oldalait. A döntés indoklásaként azt írták, hogy az érintett portálok "információs háborút" folytattak Moldova ellen.

Moldova és Oroszország viszonya nem sokkal az ukrajnai háború kirobbanását követően romlott meg, miután Maia Sandu moldovai elnök azzal vádolta meg Moszkvát, hogy destabilizálási céllal puccsot készített elő országának kormánya ellen.

Oroszország tagadta ezt, és oroszellenességgel vádolta meg a moldovai vezetést.

18:59
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai bombázók közelítették meg az orosz határt

Oroszország egy Szu-27-es vadászgépet indított, miután két amerikai B-1B stratégiai bombázó közelítette meg az orosz határt a Balti-tenger felett - jelentette a RIA orosz állami hírügynökség.

Az orosz közlés szerint ahogy a vadászgép közeledett, az amerikai bombázók "egy fordulatot hajtottak végre" és elkezdtek távolodni - közölte a Reuters az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

20:02
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok elhúzódó háborúra számítanak

Az ukránok csaknem fele úgy gondolja, hogy Oroszországnak elegendő forrása van egy elhúzódó háborúhoz - idézi a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet friss felmérését a Kiszo.net.

Fél év alatt megduplázódott azok száma Ukrajnában, akik úgy gondolják, hogy Oroszország jelentős forrástartalékkal rendelkezik, és még hosszú évekig háborúzhat Ukrajna ellen.

20:08
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Még mindig rengeteg a civil az ostromlott Avgyijivkában

Mintegy 1000 civil lakos maradt az Ukrajna donyecki területen fekvő Avgyijivka városában, amelyet az utóbbi időben intenzív támadások érnek az orosz erők részéről - közölte Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes október 24-én.

20:56
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Olaf Scholz Németország hosszú távú támogatásáról biztosította Ukrajnát

Olaf Scholz német kancellár, az orosz agresszióval szembeni hosszú távú támogatásról és az ország újjáépítésében való német szerepvállalásról biztosította ismételten Ukrajnát, a hatodik alkalommal megrendezett német-ukrán gazdasági fórumon kedden.

"Ukrajna számíthat Németországra" - szögezte le a német kancellár a berlini eseményen, amelyen többek között Robert Habeck szövetségi alkancellár és gazdasági miniszter is részt vett.

Scholz és Habeck az állami beruházásokra és az exportgaranciákra vonatkozóan a német vállalatoknak nyújtott könnyítéseket emelték ki.

22:04
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna közös vállalatot indít egy német fegyvergyártóval

Ukrajna közös védelmi vállalkozást hozott létre a német Rheinmetall AG fegyvergyártó céggel, amelynek célja azon nyugati fegyverek szervizelése és javítása, amelyeket Kijev segítségére küldtek Oroszország teljes körű inváziója ellen.

Az ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal a Berlinben tartott német-ukrán üzleti fórumon jelentette be, hogy a vállalkozás segíteni fogja a Rheinmetall AG által gyártott egyes kulcsfontosságú felszerelések helyi gyártását is - írja a The Guardian.

22:50
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Tizenhét roham visszaveréséről számolt be az orosz védelmi tárca

Két frontszakaszon 17 ukrán roham visszaveréséről számolt be hétfőn az orosz védelmi tárca, a közlés szerint mintegy 655 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

Az orosz hadijelentés szerint a legsúlyosabb, 235 fős emberveszteséget az ukrán fél a donyecki frontszakaszon vívott harcokban szenvedte el.

Liman irányában 11 támadással próbálkoztak az ukránok. A moszkvai katonai tárca szerint az ukrán tengerészgyalogosok Herszon megyében szabotálják a Dnyeperen való átkelésre vonatkozó parancsot, miután súlyos veszteségeket szenvedtek, amikor sikertelen kísérleteket tettek hídfőállások létesítésére a folyam bal partján.

Az összesítésben a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említettek meg egyebek mellett egy lőszerraktárt, két MiG-29-es és L-39-es repülőgépet, egy harckocsit, öt páncélozott harcjárművet, két gyalogsági harcjárművet, három amerikai gyártmányú M777-es és egy M119-es vontatott tarackot, öt JDAM irányított légibombát, öt HIMARS-rakétát, valamint három tengeri és 44 légi drónt.

06:25
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!