Izrael csapást mért a Hamász magas rangú vezetőire

Események

conflict Horizontal Izrael
Izraeli katonák biztosítják a helyszínt, miután fegyveresek támadtak egy ellenőrzőpontra a Ciszjordániát és Jeruzsálemet összekötő közúti alagutaknál
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 42. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
05:35
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:43
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház nem oszt meg részleteket

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nem oszt meg részleteket arról, hogy milyen hírszerzési információkkal rendelkezik az al-Shifa kórház Hamász általi használatáról. Az Izraeli Védelmi Erők azt állították, hogy a kórházat a Hamász használja katonai műveleteinek lebonyolítására, ezt az állítást az Egyesült Államok is megerősítette. A Hamász "kirívó hazugságnak" minősítette az állításokat, de Izrael razziát tartott a kórházban, és erői azóta is ott maradtak. Izrael képeket hozott nyilvánosságra, amelyekről azt állítják, hogy egy alagút aknát mutat be a kórházkomplexumban.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője azt mondta, az Egyesült Államok "meg van győződve" a hiteles hírszerzési adatairól, de egyéb részleteket nem közölhet, mert ugyanazokat a hírszerzési forrásokat használják a túszok állapotának nyomon követésére.

05:54
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu: A szükségesnél több a civil áldozat

Benjámin Netanjahu azt mondta, Izrael mindent megtesz a gázai polgári áldozatok minimalizálása érdekében, de ez "nem járt sikerrel". Az izraeli miniszterelnök a CBS-nek nyilatkozott, amikor több ezer halálos áldozatról tett megjegyzést azóta, hogy hadereje megkezdte hadműveletét a Hamász ellen.

Azt mondta: "Bármely civil haláleset tragédia. És nem kellene, hogy legyen, mert mindent megteszünk annak érdekében, hogy a civileket elkerüljük, míg a Hamász mindent megtesz azért, hogy pajzsként használja őket. Megpróbáljuk minimalizálni a polgári áldozatok számát, de sajnos nem járunk sikerrel."

06:43
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

"Elkezdődött a következő szakasz" - mondta az izraeli miniszter

A dél-gázai lakosok azt állították, hogy az izraeli erők szórólapokat dobtak le bizonyos területeken, figyelmeztetve őket a távozásra. A szórólapok azután érkeztek, hogy Izrael védelmi minisztere, Yoav Gallant kijelentette, hogy megkezdődöt a szárazföldi hadművelet következő szakasza, ami végül "északi és déli területet is magában foglal".

Azt állította, hogy az izraeli erők megtisztították a Hamász fellegvárának tekintett Gáza város egész nyugati részét, miközben a hadsereg vezérkari főnöke szerint közel állnak a Hamász katonai rendszerének megsemmisítéséhez északon.

07:14
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Josep Borrell szolidáris, de aggódik

A Hamász október 7-i támadása óta tett első izraeli látogatásán Josep Borrell kifejezte szolidaritását az izraeliekkel, miközben aggodalmát fejezte ki a palesztin áldozatok miatt. Az EU külügyi főképviselője - aki a 60-as években maga is egy kibucban élt - azt mondta, hogy megérti az izraeliek dühét, de ne hagyják, hogy az egyik borzalom igazolja a másikat!

07:38
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael csapást mért a Hamász magas rangú vezetőire

Két helyszínen több magas rangú Hamász-vezetőre is csapást mért az izraeli hadsereg. "Az egyik helyen több magas rangú Hamász-parancsnok rejtőzött, köztük Ahmed Randor, a Hamász északi gázai dandárjának vezetője és Hyman Sian, a Hamász rakétadandár vezetője" - mondta Daniel Hagari katonai szóvivő.

Egy másik földalatti helyszínen, amelyet megtámadtak, a Hamász politikai szárnyának magas rangú tagjai találhatók, köztük Raukhi Mushta, aki Yahya Sinwar nagyon közeli munkatársa, Asam Dalyis, a Hamász gázai kormányfője, aki közel áll Ismael Haniyahhoz és Samech El Sarg, aki szintén közeli munkatársa Sinwarnak és a Hamász más vezető szereplőinek Gázában.

Mindkét helyszín "jelentősen megsérült" - mondta az izraeli szóvivő, további részleteket nem közölt.

08:05
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Megjelent egy izraeli tank Dzsenínben

Izraeli rajtaütés zaljik a ciszjordániai Dzsenín városában. A hírügynökségi jelentések szerint az emberek fejvesztve menekülnek, miközben lövések dördülnek, valamint egy izraeli tank is megjelent a város utcáin.

09:04
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ha nem érkezik üzemanyag, az emberek meg fognak halni

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete, az UNRWA szerint a kommunikáció megszakadt és kommunikáció és üzemanyag hiányában lehetetlen koordinálni a humanitárius segélyszállító teherautók konvojait.

"Ha nem érkezik üzemanyag, az emberek meg fognak halni" - mondta Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa.

10:06
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

A túsztárgyalók remélik, hogy egy héten belül megegyeznek

A megállapodás értelmében várhatóan a Gázába hurcolt 240 izraeli túsz közül néhányat szabadon engednek néhány palesztin gyermekért és nőért cserébe, akik jelenleg izraeli börtönökben tartanak fogva – mondta el az egyik vezető tárgyaló, Abbas Ibrahim az Associated Pressnek.

Ibrahim hozzátette, hogy a Hamász feltételei között szerepel az, hogy "az emberek szabadon eljuthassanak Gázában délről északra vagy északról délre. Ez az egyik olyan kérdés, ahol továbbra is nézeteltérések vannak.

10:30
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Három palesztin meghalt egy dróntámadásban Dzsenínben

Három palesztin meghalt egy izraeli dróntámadásban a ciszjordániai Dzsenín városában – közölte a palesztin mentőszolgálat vezetője pénteken a Reuters hírügynökséggel.

Nem világos, hogy a halálesetek a menekülttáborban történtek-e, ahol az IDF lecsapott, vagy Dzsenín más részén.

11:04
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Kórházak alatti alagutak

Az elmúlt néhány órában az Izraeli Védelmi Erők (IDF) képeket és videókat tettek közzé az X-en, amelyeken gázai kórházak alatt lévő Hamász alagutak láthatóak.

"A Shifa Kórház alatt egy Hamász terrorista alagutat tártak fel" – írta a Twitteren az IDF egy videóhoz mellékelt nyilatkozatában, amely állításuk szerint a gázai városi kórház területén lévő földalatti átjáró bejáratát mutatja.

Továbbá az IDF képeket osztott meg a gázai gyermekkórház, az Al-Rantisi alatt lévő másik "terrorista alagút" belsejéről is. A hét elején az IDF egy videót is közzétett, amelyben bejelentette, hogy fegyvereket és robbanóanyagokat találtak az egészségügyi központban.

Az IDF legújabb bejegyzésében megosztott egy videót az Al-Quds kórház alatt található alagútról is.

11:34
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ elutasítja a biztonsági zóna létrehozását Mawasiban

Az izraeli hadsereg szerda délután röpcédulákat dobott le, amelyekben a déli Khan Junisz városától keletre lévő palesztinokat felszólította, hogy menjenek egy „biztonságos zónába" Mawasiban, egy mindössze 14 négyzetkilométeres településen. A biztonságos zóna létrehozását csütörtökön 18 ENSZ-ügynökség és nemzetközi jótékonysági szervezet vezetője utasította el, mondván, hogy túl veszélyes a civilek egy területen való koncentrálása az ellenségeskedés közepette.

Hasonló szórólapokat dobtak le Gáza északi részén hetekkel Izrael szárazföldi inváziója előtt.

12:01
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az IDF csapatai öt terroristát öltek meg Szamária északi részén

Az IDF Kfir brigádjának tagjai csütörtök este megöltek öt terroristát, akik izraeli katonákra lőttek az észak-szamáriai menekülttáborokban – áll az IDF közleményében.

Az erők fegyvereket, lőszereket és egyéb katonai felszereléseket foglaltak le. A katonák nyolc keresett férfit tartóztattak le, akik közül az egyik kórházba tartott, feltehetően ott akartak elrejtőzni.

12:34
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az IDF rakétákat talált egy gyerekágy alatt

Az izraeli védelmi erők azt mondták, katonái Hamász rakétákat találtak egy gyermekágy alatt Gázában.

Az IDF azt állítja, hogy több fegyvert és lőszert is talált a terület északi részén fekvő Beit Hanounban.

13:03
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az IDF és az izraeli kormány megbeszéléseket tart a gázai offenzíváról

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) és az ország kormánya a Gázai övezetben folytatott művelet lehetséges kidolgozásáról tárgyal – számolt be a The Jerusalem Post.

„A kormány és az izraeli védelmi erők között arról folyik jelenleg a vita, hogy megkezdődjön-e az invázió Gáza déli részén, vagy megvárják az ideiglenes túszegyezményt" – írja az újság.

Korábban a Hamász fegyveresei megállapodtak abban, hogy legalább 50 túszt kiszabadítanak. A túszokért cserébe Izrael beleegyezik az ellenségeskedések 3-5 napos szüneteltetésébe, valamint a Gázának nyújtott humanitárius segélyek növelésébe, és az izraeli börtönökben fogva tartott, meg nem határozott számú palesztin nő és gyermek szabadon bocsátásába.

13:34
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász fegyveresei túszokat tartottak az al-sifai kórházban

"Erős jelek" utalnak arra, hogy a Hamász fegyveresei által fogva tartott izraeli túszokat a Gázai övezetben lévő Al-Sifa Kórházban tartották fogva. Már eltávolították őket onnan, amikor az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szárazföldi hadműveletet indítottak - nyilatkozta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Netanjahu hozzátette, hogy a kormánynak hírszerzési információi vannak a túszokról, de nem kívánt konkrétumokat mondani. „Minél kevesebbet beszélek erről, annál jobb" – összegezte a miniszterelnök.

14:04
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Megöltek egy terroristát Hebron közelében

Egy terrorista tüzet nyitott a Zayit Junctionnál állomásozó IDF-katonákra a Hebron melletti Kiryat Arba térségben péntek reggel.

A terroristát megölték – írja a Jerusalem Post.

14:36
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Mentőszemélyzetet vettek őrizetbe egy ciszjordániai kórházban

A Palesztin Vörös Félhold Társaság szerint a ciszjordániai kórházban feltartóztatták a mentőszemélyzetet.

A Palesztin Vörös Félhold Társaság videókat tett közzé, amelyeken szerinte az látható, hogy egy ciszjordániai kórház mentőszemélyzetét őrizetbe veszik és átkutatják.

A szervezet szerint az incidens akadályozta őket abban, hogy segítséget nyújtsanak a dzsenini Ibn Szína kórház sérültjeinek.

A bejegyzésre akkor került sor, amikor az izraeli hadsereg közölte, hogy Dzseninben lecsapott a fegyveresekre, és legalább öt embert megölt.

15:11
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael megtámadja a Hezbollah libanoni célpontjait

Az IDF vadászrepülőgépei a Hezbollah több célpontjára csaptak le pénteken Libanonban, köztük az infrastruktúrát, egy fegyvertároló létesítményt és egy katonai építményt támadtak.

Az izraeli hadsereg egy terroristasejtre is csapást mért az arab al-Aramshe szomszédságában.

15:35
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael és a Hamász fegyverszünetben állapodott meg

A Hamász palesztin radikális csoport és Izrael megegyezett abban, hogy közös háromnapos fegyverszünetet vezetnek be a Gázai övezetben – számolt be az Al Arabiya tévécsatorna.
Megjegyezték, hogy a fegyverszünetet 50 túsz szabadon bocsátásának fejében kötik meg, ugyanennyi izraeli palesztin fogolyért és humanitárius segélyek szállításáért cserébe.

16:01
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Helyreáll az üzemenyagszállítás Gázában

Izrael jóváhagyta, hogy naponta két üzemanyagszállító teherautót engedjenek be Gázába – írja a Sky News.

16:38
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ megerősítette, hogy nem tud segélyt szállítani Gázába

Az ENSZ megerősítette, hogy ma nem küld segélyt Gázába, mert nem tud kommunikálni a földi személyzettel – a telefonvonalak és az internet már második napja nem működnek – és nincs elég üzemanyag a szállításhoz.

A BBC Yolande Knellnek nyilatkozva Juliette Touma az UNRWA-tól – az ENSZ palesztinokat segítő segélyszervezetétől – azt mondta, hogy ez gyorsan megváltozhat, ha helyreáll a kommunikáció és az üzemanyag.

A hét elején először szállított tanker üzemanyagot Gázába a Hamász és Izrael közötti háború októberi kezdete óta, de már elfogyott.

Korábban szó volt arról, hogy az ENSZ szerint az élelmiszer- és vízellátás „gyakorlatilag megszűn a gázai övezetben", az emberek pedig az éhezésnek való kitettséggel néznek szembe.

17:22
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Egyiptom helyreállította a Gázai övezet üzemanyag-ellátását

 

Egyiptom helyreállította a Gázai övezet üzemanyag-ellátását, és legalább 150 ezer litert juttatott el a rafahi ellenőrzőpontra – számolt be az Al-Kahera Al-Ekhbariya tévécsatorna.

18:55
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael megölte a Hamász fegyvereseit Dzsenínben

 

Az izraeli biztonsági erők nagyszabású rajtaütést hajtottak végre Dzsenín városában, utakat romboltak le és megöltek öt Hamász fegyverest – írja a The Guardin.

20:03
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael előírja, hogy az üzemanyag-szállítások nem juthatnak el a Hamászhoz

A BBC megerősítette azokat a híreket, miszerint Izrael háborús kabinetje naponta két üzemanyagszállító teherautót enged be Gázába.

Egy izraeli tisztviselő szerint ezek a rafahi átkelőn keresztül mennek majd az ENSZ-en keresztül a Gáza déli részén élő civilekhez. Azt mondják, a feltétel az, hogy az üzemanyag nem juthat el Izrael ellenségéhez, a Hamászhoz.

21:00
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Éhínség fenyeget a gázai övezetben

Az ENSZ kénytelen volt leállítani a Gázába irányuló élelmiszer- és egyéb szükségszállítmányok szállítását, a térségben lévő áramszünetek miatt.
Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége arra is figyelmeztetett, hogy egyre nagyobb a valószínűsége a z éhínségnek.
Az élelmiszer szállítmányok eljuttatásában az üzemanyaghiány továbbra is komoly gondokat okoz. A szervezet szóvivője, Juliette Touma elmondta, hogy nem tudták eljuttatni segélykonvojukat.

22:14
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Több ember meghalt egy menekülttáborban

Légicsapás ért egy menekülttábort Gáza középső részén.
A Nuseirat tábor lakóit látták, amint a támadás után a romok között kutatnak, hogy holttesteket és túlélőket találjanak.
A terület az elmúlt hetekben célpont volt, a légicsapások egy piactéret és több ingatlant is érintettek.

23:00
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Scholz: Németország számára megkérdőjelezhetetlen Izrael joga a létezéshez

Németország és Törökország másképpen ítéli meg az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti konfliktust, de éppen ezért fontos, hogy a két ország vezetője közvetlen megbeszélést folytasson egymással, mert közös az aggodalmuk amiatt, hogy a Közel-Kelet lángba borulhat - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Berlinben a török államfővel tervezett tárgyalás és vacsora előtti sajtótájékoztatón. Scholz megerősítette, hogy Németország számára "megkérdőjelezhetetlen Izrael joga a létezéshez".

A zsidó államot továbbá a nemzetközi jog alapján megilleti az önvédelem joga

- tette hozzá.

Országunkban nincs helye az antiszemitizmusnak, mindegy, hogy az politikai vagy vallási alapú, hogy jobb- vagy baloldalról érkezik, hogy évszázadok óta jelen van vagy külföldről árad be" - fogalmazott a kancellár. Ezzel egyidejűleg felemelte a szavát azokkal szemben is, akik a Németországban élő muszlimok helyét vitatnák el. Kiemelte, nagyon aggasztó a palesztin civil lakosság szenvedése a Gázai övezetben. A török elnökkel arról akar egyeztetni, milyen módon tudnák elkerülni a válság további súlyosbodását.

00:23
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Vizsgálat: antiszemita légkör az amerikai egyetemeken

Az amerikai oktatási minisztérium vizsgálatot indított hét nagy oktatási intézménynél az elmúlt időszakban tapasztalt antiszemita és iszlámellenes megnyilvánulások miatt - közölte Miguel Cardona miniszter pénteken. Eljárás alá került a nagy elit egyetemek közül a Columbia, a Cornell és a Pennsylvaniai Egyetem (UPenn), valamint egy Kansas állambeli teljes iskolakerület, amely általános és középiskolákat tömörít. A vizsgálat bejelentésre indult, amelyek zsidó- és iszlámellenes jelenségekről szóltak. Miguel Cardona miniszter közlése szerint várhatóan további intézményeknél is nyomozást kezdenek az incidensek miatt. Az eljárások az amerikai polgárjogi törvény (Civil Rights Act) alapján indultak, amely kimondja, hogy az oktatási intézménynek minden diák számára garantálnia kell a diszkriminációtól mentes környezetet. A Hamász által Izrael ellen indított támadás nyomán, illetve az izraeli katonai válaszcsapást követően diákszervezetek számos amerikai egyetemen szerveztek palesztinpárti tüntetéseket, a Hamászt is támogató, Izrael-ellenes megnyilvánulásokkal, amelyek nyomán zsidó diákok megfélemlítő hangulatra panaszkodtak. A New York államban működő Cornell Egyetemen zsidó diákok megölésével fenyegető hallgatót vett őrizetbe a rendőrség. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről