Oroszország összefogott Észak-Koreával és Kínával, Amerika miatt jöhet nukleáris csapás

Események

conflict Horizontal
Az orosz védelmi minisztérium által közzétett felvételből készült fotón az orosz csapatok láthatók, amint egy önjáró aknavetővel lőnek egy ismeretlen helyen, állítólag Ukrajnában.
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 624. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
05:07
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:22
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Népünk megérdemli, hogy az EU-ban legyen

"Népünk megérdemli, hogy az Európai Unióban legyen – Európánk összes szabad népével együtt. És mi mindent megteszünk ennek érdekében. Meggyőződésem, hogy az Európai Unió határaival egyező demokratikus Európa határainak nincs alternatívája. Hiszen ez közös értékeink politikai védelme, a gazdasági biztonság, és – ami a legfontosabb – a béke és a szabadság egyik legfontosabb garanciája a kontinensen" - mondta éjszakai videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

05:30
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Libériai teherhajót ért orosz rakétatalálat

Egy ember meghalt, négyen megsebesültek, miután egy orosz rakéta megrongált egy libériai lobogó alatt közlekedő teherhajót, amely a fekete-tengeri odesszai kikötőbe érkezett.

Olekszandr Kubrakov ukrajnai infrastrukturális miniszter azt mondta, hogy a hajónak vasércet kellett volna szállítania Kínába. Hozzátette, hogy Oroszország 21 célzott támadást hajtott végre a kikötői infrastruktúra ellen, miután kilépett a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezésből.

06:14
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna meghosszabbítja a hadiállapotot

Az ukrán parlament törvényeket fogadott el a hadiállapot meghosszabbításáról, és jóváhagyta a 90 napos általános mozgósítást Ukrajnában.

Az ukrán Verhovna Rada által elfogadott új törvényeket november 16-tól 2024. február 14-ig kell alkalmazni – közölte Jaroszlav Zselezniak, az ukrán parlament képviselője a Telegramon.

06:51
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. november 8-án az ukrán-magyar határszakaszon 4326 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3856 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 46 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:11
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Szinte lenullázódtak az amerikai források

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta újságíróknak, hogy az Egyesült Államok felhasználta az Ukrajnának szánt források 96%-át. Kirby azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok hisz abban, hogy Ukrajna vissza tudja nyerni területét, de elismerte, hogy a haladás lassú volt.

Az Egyesült Államok kincstárának vezetője felszólította a Kongresszust, hogy finanszírozzon 11,8 milliárd dollárt Ukrajna megsegítésére Joe Biden elnök kiegészítő kiadási kérésének részeként.

07:58
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Németország kivonja a Patriot légvédelmi egységeit Lengyelországból

A berlini védelmi minisztérium közölte, hogy Németország csaknem egy év után befejezi három Patriot légvédelmi egység lengyelországi telepítését.

A Patriot rendszerekkel együtt az év eleje óta mintegy 300 német katona is állomásozik a lengyelországi Zamosc városában, az ukrán határtól mintegy 50 kilométerre, hogy megvédjék a déli várost és annak Ukrajnával létfontosságú vasúti összeköttetését.

Egy eltévedt ukrán rakéta tavaly novemberben csapódott be a régióban található Przewodow faluban. A háború átterjedésétől való félelemben telepítették a Patriot rendszert - az eredeti tervek szerint is maximum ez év végéig.

08:31
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ukrajna folytatja a harcot

Volodimir Zelenszkij szerint Ukrajnának az a terve, hogy folytatja a harcot az orosz erők ellen, annak ellenére, hogy ellentámadása a vártnál lassabb, és nyugati vezetők nehezen kezelik a közel-keleti konfliktust.

Az ukrán elnök egy videóinterjúban azt mondta, hogy az ukrán erők még idén megpróbálnak eredményt felmutatni a csatatéren, és biztos benne, hogy sikerrel járnak majd.

Azt is elmondta, hogy az ukránokat aggasztják az amerikai Republikánus Párt bizonyos hangjai, amelyek Kijev támogatásának csökkentésére szólítanak fel.

08:59
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

60 támadás érte az ukrán energiarendszert

Az ukrán energiaügyi minisztérium közölte, hogy Oroszország az elmúlt hetekben 60 alkalommal támadta meg különböző fegyverekkel az ukrán energiainfrastruktúrát.

Arra számítanak, hogy a tél közeledtével a támadások száma tovább emelkedik.

09:41
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak miatt nő a kockázat

Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára kijelentette:

10:37
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre fontosabb az Oroszország és Kína közötti katonai együttműködés

– mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor vendégül látott egy magas rangú kínai tábornokot.

11:15
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Vasúti szabotázs

A Mediazona orosz sajtóorgánum kutatása szerint a harcok kezdete óta 76 vasúti szabotázsügy jutott bíróság elé – közölte az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma (HM) legfrissebb hírszerzési jelentésében.

Az állítólagos szabotőrök háborúellenes aktivisták, többnyire 24 év alattiak, és munkájuk továbbra is jelentős kihívást jelent az orosz hatóságok számára

– közölte a brit tárca.

11:53
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők továbbra is próbálják bekeríteni Avdijivkát

A tartalékosokkal megerősített orosz erők továbbra is megpróbálják bekeríteni Avdijivkát - közölték ukrán katonai tisztviselők. Anton Kotsukon, a 110. gépesített dandár szóvivője szerint a város három oldalán 40 ezer fős orosz erő tömörült.

Olekszandr Tarnavszkij tábornok, Ukrajna déli haderőcsoportjának vezetője azt mondta, hogy az Avdijivka körüli csapatok szilárdan tartják a védelmüket.

Egy orosz rakéta megrongált egy libériai zászló alatt közlekedő civil hajót, amely a fekete-tengeri Odessza kikötőjébe futott be, egy ember meghalt, négy pedig megsebesült.

12:23
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán hadifoglyok harcolnak Moszkva oldalán

Oroszország ukrán hadifoglyokat küld a frontra, hogy harcoljanak Moszkva oldalán – jelentette a RIA orosz állami hírügynökség. Nem világos, hogy kényszerítették-e őket.

Julia Gorbunova, a Human Rights munkatársa azt mondta:

Az orosz hatóságok azt állíthatják, hogy önkéntes alapon toborozzák őket, de nehéz elképzelni egy olyan forgatókönyvet, amelyben a hadifogoly döntését valóban önként lehetne meghozni, tekintettel a kényszerőrizet helyzetére.

13:02
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Erősödik az együttműködés Észak-Korea és Oroszország között

Antony Blinken és Park Dzsin dél-koreai külügyminiszter elmondta, hogy megbeszélést folytatnak arról, hogy közösen dolgozzanak az Észak-Korea felől érkező fenyegetések elhárítását célzó, úgynevezett kiterjesztett elrettentési stratégia megvalósításán és a Japánnal való stratégiai együttműködés előmozdításán.

Az amerikai és a dél-koreai külügyminiszter is aggódik az Észak-Korea és Oroszország közötti növekvő katonai együttműködés miatt.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán is elítélte a szerintük Észak-Koreából Oroszországba irányuló fegyver- és haditechnikai eszközök áramlását. Észak-Korea és Oroszország tagadta, hogy bármilyen fegyverüzletet kötött volna, bár vezetőik szorosabb katonai együttműködést ígértek, amikor szeptemberben Oroszország távol-keleti részén találkoztak.

- magyarázta az amerikai külügyminiszter.

Park Dzsin dél-koreai külügyminiszter (j) és amerikai hivatali partnere, Anthony Blinken kezet fog megbeszélésük kezdete előtt Szöulban 2023. november 9-én. Forrás: MTI/EPA/YNA pool/Yonhap

Észak-Korea egy kémműhold felbocsátására készül, de idén már kétszer is kudarcot vallott a pályára állításával.

Dél-Korea a múlt héten közölte, hogy Észak-Korea a kilövés előkészületeinek végső fázisában van, miután a jelek szerint technikai segítséget kapott Oroszországtól.

13:43
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz kiberkémek álltak az ukrán elektromos hálózatot megzavaró hackelés mögött

Az információt a Google-hoz tartozó Mandiant amerikai kiberbiztonsági cég közölte ma közzétett jelentésében. Az ipari vezérlőrendszerek elleni sikeres hackertámadások viszonylag egyedülállóak.

Oroszország azon kevés országok egyike, amely képes ilyen kibertámadások végrehajtására.

Tavaly októberben az ukrán villamosenergia-hálózatot ért orosz rakétatámadások tömeges hulláma áramkimaradásokat okozott az ország számos részén, ami arra késztette Kijevet, hogy leállítsa az áramexportot, és négy régiót ideiglenesen áram nélkül hagyott.

Ukrajna most is hasonló támadásra számít.

A kiberbiztonsági körökben "Homokféreg" néven ismert hackercsoport úgy tudott áramszünetet okozni Ukrajna területén, hogy a rakétacsapással egy időben kioldotta egy elektromos alállomás megszakítóit. A csoport ezután adattörlő kártevőt vetett be, hogy eltüntesse a nyomokat - tette hozzá a jelentés.

14:19
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország a nyugati szankciók miatt új exportútvonalakat alakít ki

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki kazahsztáni látogatása során a búza és műtrágya ázsiai szállítási útvonalainak fejlesztésére szólított fel, mivel Oroszország a nyugati szankciók miatt új exportútvonalakat igyekszik kialakítani.

A kazah elnökkel, Kaszim-Jomart Tokajevvel a mezőgazdasági együttműködésről egyeztettek.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök az asztanai Akorda-palotában tartott fogadási ünnepségen 2023. november 9-én. A két ország vezetője a tervek szerint a kazah-orosz stratégiai partnerségről tanácskozik. Forrás: MTI/AP/Kreml pool/Pavel Bednyakov

Putyin elmondta, hogy Oroszországnak az idei erős termésből mintegy 60 millió tonna búza áll majd rendelkezésére exportra.

Az orosz bankokkal és vállalatokkal szembeni nyugati szankciók megnehezítették az orosz exportőrök számára a gabonafélék szállítását és a fizetések lebonyolítását. Kazahsztán arra törekszik, hogy a Kínába és Iránba irányuló orosz áruk logisztikai csomópontjává váljon.

14:56
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország a heves esőzések miatt visszatartja a támadások harmadik hullámát Avdijivkában

Ukrán tisztviselők szerint az oroszok az egy hete tartó heves esőzések miatt visszatartják a támadások harmadik hullámát.

Avdijivka fontos az ukrán védők számára, mert átjáró a keleti területek visszafoglalásához. Az oroszok kezén lévő Donyeck nagyváros 20 kilométerre van.

A harmadik hullám még nem kezdődött el, de készülnek rá. A mai már a második nap, amikor az időjárás kedvező ehhez

- mondta Vitalij Barabas, a város katonai közigazgatásának vezetője.

15:27
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

A kollektív nyugat nem adja vissza Oroszország befagyasztott vagyonát

Az ukrajnai invázió után szankciókkal sújtott és befagyasztott orosz vagyon közel 3 milliárd euró nyereséget termelt a konfliktus kirobbanása óta. Az unió tagállamai és az USA azon vitatkoztak eddig, hogy mit kezdjenek a pénzzel.

- közölte James O'Brien, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyminisztere.

Elvira Nabiullina, az orosz központi bank vezetője kijelentette:

15:55
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Öt ember meghalt egy rakétatámadásban Szkadovszban

A Reuters jelentése szerint öt ember meghalt csütörtökön az ukrán fegyveres erők által mért rakétacsapásban.

A rakéták az ukrajnai Herszon régió oroszok által ellenőrzés alatt tartott egyik városát - Szkadovszkot - célozták.

17:02
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország továbbra is növelné a cseppfolyósított földgáz (LNG) termelését

Oroszország az amerikai szankciók miatt nem mond le arról a tervéről, hogy évi 100 millió tonnára növelje a cseppfolyósított földgáz (LNG) termelését - közölte csütörtökön Marija Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Az ebben a hónapban bejelentett szankciócsomagban az USA egy jelentős orosz szervezetet vett célba, amely részt vesz a nagyszabású szibériai gázprojekt fejlesztésében és működtetésében.

Az orosz vállalatok már megtanulták, hogyan kell leküzdeni az ilyen akadályokat - mondta Zakharova egy sajtótájékoztatón.

17:40
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán rakétacsapásban többen meghaltak a Herszon megyei Szkadovszkban

Ukrán rakétacsapásban öten meghaltak csütörtökön Ukrajna déli részén, az orosz ellenőrzés alatt álló Herszon megyei Szkadovszkban - közölte a terület rendkívüli helyzetekkel foglalkozó főosztályának sajtószolgálata.

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye kormányzója arról számolt be, hogy 11 sebesültet szállítottak egészségügyi intézményekbe a szkadovszki polgári infrastruktúrát ért támadás után.

A főosztály közlése szerint a csapás moszkvai idő szerint délelőtt 10 órakor érte a várost, egy kétszintes épület összeomlott.

Az orosz Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított a rakétatámadás ügyében.

18:24
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drónpilóták attól tartanak, hogy az előnyük elveszett

A mozgékony drónok harcban való használata volt az egyik legsikeresebb a különböző alacsony költségű stratégiák közül, amelyekkel Ukrajna megvédte magát az oroszoktól a háború kezdetén.

Moszkva azonban fokozatosan növelte ezeknek a robbanóanyag hordozására is alkalmas drónoknak a harctéri használatát.

A Reuters beszélt a Bakhmut közelében harcoló 80. légi támadó dandár drónpilótáival, akik szerint Oroszország a szervezettebb utánpótlás és a nagyobb kiadások révén került fölénybe.

"A drónjaik mindig a levegőben vannak, éjjel-nappal" - mondta egy 34 éves szakaszparancsnok.

Oroszország idén felpörgette az FPV drónok gyártását. Egy orosz vállalat idén májusban jelentette be, hogy havonta akár 3000 darabot is tervez gyártani az eszközökből.

19:45
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok 118 körzetben mértek csapást az ukrán hadsereg élőerőire és harceszközeire

Az orosz csapatok a légierő és tüzérség támogatásával 118 körzetben mértek csapást az ukrán hadsereg élőerőire és harceszközeire - közölte az orosz védelmi minisztérium a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

A tárca összesítése szerint az ukrán hadsereg 610 katonát vesztett egy nap alatt, közülük 330-an a Donyeck megyében dúló harcokban estek el.

A minisztérium közleményében kiemelte, hogy az orosz csapatok a zaporizzsjai frontszakaszon Novoprokopivka térségében visszaverték az ukrán 33 gépesített dandár rohamcsapatainak két támadását, illetve a dél-donyecki térségben a 128 területvédelmi dandár két diverzánscsoportját számoltak fel.

A tárca arról is beszámolt, hogy a nap folyamán számos egyéb harceszköz mellett az orosz erőknek sikerült megsemmisíteniük 7 HIMARS-rakétát.

20:23
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők újabb csapást mértek Herszonra

Az orosz csapatok újabb támadást hajtottak végre a dél-ukrajnai Herszon városa ellen, az eddigi információk alapján meghalt egy 72 éves férfi, és két helyi lakos megsérült - közölte Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója csütörtökön a Telegramon.

A tisztségviselő hozzátette, hogy az idős férfi, aki meghalt, a támadás közben lakása erkélyén tartózkodott.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzók beszámolóiból készített összefoglalójában azt emelte ki, hogy az elmúlt nap során az orosz ágyúzások következtében Donyeck megyében két helyi lakos meghalt, és egy megsebesült, a herszoni régióban pedig ketten szenvedtek sérüléseket.

21:35
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Továbbra is működik a tengeri ukrán gabonaexport

Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes az X platformon leszögezte: az Ukrajna által létesített alternatív fekete-tengeri exportfolyosó annak ellenére is működik, hogy előző nap az orosz erők rakétacsapást mértek egy külföldi civil hajóra.

Egy orosz lokátorromboló rakéta szerdán talált el egy libériai zászló alatt közlekedő polgári hajót, amikor az belépett a dél-ukrajnai Odessza kikötőjébe. Az ukrán erők déli műveleti parancsnokságának közlése szerint a támadás egy halálos áldozatot követelt, négyen megsérültek.

Kubrakov elmondta még, hogy a folyosó augusztusi létesítése óta Ukrajna 91 hajóval 3,3 millió tonna mezőgazdasági terméket és fémet exportált.

22:17
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

A Kreml "mézesmadzagnak" tartja az Európai Unió Ukrajna befogadására vonatkozó ígéreteit

Oroszország nem hisz abban, hogy valódiak az Európai Unió Ukrajna befogadására vonatkozó ígéretei - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön.

Az Európai Bizottság szerdán jelentette be, hogy javasolja az uniós tagjelöltség megadását és a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával.

"Valószínűleg csak mézesmadzagról beszélhetünk Ukrajna számára. Ezek aligha valós ígéretek" - mondta Peszkov Pavel Zarubin újságíró kérdésére a Kremlben, az első hivatalos reakcióként a brüsszeli bejelentésre.

05:27
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!