Az izraeli hadsereg újabb terrorista állásokat foglalt el, kiderült meddig lesznek nyitva az evakuálási útvonalak Gázában

Események

war Horizontal, Izrael, Gázai övezet, izraeli háború
This picture taken from the Israeli side of the border with the Gaza Strip, shows flares being fired by Israeli troops over the Gaza Strip during Israeli bombardment amid ongoing battles with the Palestinian Hamas movement on November 11, 2023. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 36. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
07:04
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket itt találja.

07:30
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu: A világ vezetőinek a Hamászt kellene elítélniük, nem Izraelt

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy a nemzeteknek inkább a Hamászt kellene elítélniük, mint Izraelt. Azt is mondta, hogy hadserege megpróbálja kivonni a civileket a konfliktusból, míg a Hamász emberi pajzsként használja őket.

„A Hamász-ISIS által ma Gázában elkövetett bűncselekményeket holnap Párizsban, New Yorkban és az egész világon elkövetik” - figyelmeztetett nyilatkozatában.

07:36
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ennyien haltak meg a Hamász támadásában

Izrael felülvizsgálta a Hamász október 7-i támadásaiban meghaltak számát. „Az október 7-i mészárlás hivatalos áldozatainak száma körülbelül 1200” - közölte Lior Haiat izraeli külügyminisztériumi szóvivő egy írásos közleményben.

10:41
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Fokozódnak a harcok az al-Shifa kórház körül

Mustafa Sarsour, aki elmondása szerint az egyetlen újságíró, aki az al-Shifa kórházban maradt, az orvosi komplexumból beszélt az Al Jazeerának. Elmondta, hogy drónok lebegnek a környéken, és a kórház területén belül vagy kívül mozgó személyeket veszik célba. Leszögezte:

a kegyetlen harcok miatt senki sem tudja elhagyni a kórházi területet.

11:11
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli kormányfő: a gázaiak sorsáért nem Izrael, hanem a Hamász a felelős

A Gázai övezet békés polgári lakosainak sorsáért egyedül a Hamász iszlamista terrorszervezetet terheli a felelősség, nem pedig Izraelt - szögezte le Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton, válaszul Emmanuel Macron francia elnök Izraelt bíráló kijelentéseire.

A francia államfő a BBC brit közszolgálati televíziónak adott, péntek este közzétett interjújában úgy fogalmazott: a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légitámadások "tényszerűen a civil lakosságot érik", és ezt semmi nem indokolhatja. Macron egyúttal felszólította Izraelt, hogy vessen véget a polgári lakosságot sújtó légicsapásoknak.

Netanjahu - a hivatala általa nyilvánosságra hozott közlemény szerint - emlékeztetett arra, hogy Izrael azért lépett háborúba, mert "a terrorszervezet brutálisan meggyilkolt több száz izraelit, több mint kétszázat pedig fogságba ejtett". Hangsúlyozta, hogy Izrael mindent megtesz azért, hogy ne tegyen kárt civilekben, felszólítja őket a harcok által érintett területek elhagyására. Ezzel szemben a Hamász mindent megtesz annak megakadályozására, hogy a polgári lakosok elhagyják a nem biztonságos területeket, és fegyveresei élő pajzsként használják őket.

Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Ashraf Amra

Az izraeli miniszterelnök szavai szerint a Hamász kegyetlen körülmények között tart fogságban nőket, gyermekeket és idős embereket, amivel emberiesség elleni bűntettet követ el. Ezen felül a terrorszervezet fegyveresei iskolákat, mecseteket és kórházakat használnak főhadiszállásként.
Netanjahu figyelmeztetett arra, hogy azok a bűntettek, amelyeket most a Hamász a Gázai övezetben visz véghez, holnap akár Párizsban, New Yorkban vagy bárhol máshol a világban megtörténhetnek. "Ezért a világ vezetőinek a Hamászt kell elítélnie, nem pedig Izraelt" - szögezte le a miniszterelnök.

11:27
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

A saját kezükkel temetik el a halottakat

Az al-Shifa kórházból Monir al-Bashr, a gázai egészségügyi minisztérium igazgatója nyilatkozott, aki szerint

a palesztinok kénytelenek a kezükkel ásni, hogy a kórház területén belül eltemethessék a holttesteket.

- mondta az Al Jazeerának.

Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Ashraf Amra
11:47
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Iráni elnök: Fontos az iszlám államok egysége

Az Al Jazeera újabb híreket kapott az iráni elnöktől, aki a teheráni repülőtérről beszélt.

Gáza nem a szavak színtere. A cselekvésé kell lennie

- mondta Raisi. Hozzátette: "Ma nagyon fontos az iszlám országok egysége".

12:08
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Palesztin aktivista: a civilek körében elterjedt a félelem - videó

Saleh al-Jafarawi palesztin aktivista szerint a körülmények nehezek, és a civilek körében elterjedt a félelem.

12:32
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Fokozott rendőri készültéget rendeltek el az izraeli-koszovói meccs miatt

Miközben az izraeli labdarúgók arra készülnek, hogy vasárnap Koszovó ellen játsszanak egy Euro 2024-es selejtezőt – az első nemzetközi mérkőzésüket azóta, hogy októberben kitört a háború az országban,– a pristinai rendőrség riadókészültségben van, miután a közösségi médiában több bejegyzés is a mérkőzés elmaradását követelte – számolt be a Times of Israel.

Bár a koszovóiak túlnyomó többsége muszlim, Koszovó azt tartja magáról, hogy nincs nála Amerika-pártibb ország a világon, és szilárdan kitart legfontosabb szövetségese és külpolitikája mellett – jegyezte meg a lap. De miután a a #BabyKillersAreNotWelcomedHere hashtag alatt több tucatnyi, Izrael gázai katonai tevékenységét bíráló üzenet jelent meg a közösségi médiában, a koszovói rendőrség a helyi médiának azt nyilatkozta, hogy

„fokozták a biztonsági intézkedéseket", hogy a mérkőzés „ugyanolyan zökkenőmentesen menjen, mint más sportesemények".

A mérkőzést eredetileg október 15-én rendezték volna, de elhalasztották, miután október 7-én a Hamász harcosai átözönlöttek az izraeli határon; 1200 embert, főként civileket öltek meg, és mintegy 240 túszt ejtettek – idézte fel a Times of Israel.

12:44
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült meddig lesznek nyitva az evakuálási útvonalak Gázában

Az izraeli hadsereg közlése szerint ma 16 óráig marad nyitva a "biztonságos átjáró" a Gázai övezet északi részén élő civilek számára, akik a Szalah al-Din utcán dél felé haladva mozoghatnak. A lakosok a Shati térségében zajló harcok miatt az övezet tengerparti útját is használhatják - közölték.

A hadsereg hozzátette, hogy délelőtt 10 órától négy órára "taktikai jelleggel felfüggeszti a katonai tevékenységeket" a Dzsabalíja menekülttáborban, hogy a civilek elmenekülhessenek.

"Felszólítjuk Önöket, hogy biztonságuk megőrzése érdekében használják ki a rendelkezésre álló időszakot arra, hogy délre költözzenek, mert a Gázai övezet északi részén kiterjedt harcok folynak" - áll az üzenetben.

Az izraeli hadsereg szerint az elmúlt két napban több mint 100 ezer palesztin menekült délre, de délen továbbra is bombázással és szörnyű körülményekkel kell szembenézniük. Szemtanúk is beszámoltak a délre menekülő emberek elleni támadásokról.

13:16
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy a baj Gázában: katasztrófára figyelmeztet a Vöröskereszt

"Elviselhetetlen a gázai kórházak lerombolása, amelyet be kell szüntetni. Polgári személyek - páciensek és egészségügyi dolgozók ezreinek élete forog veszélyben" - hangsúlyozta közleményében William Schomburg, az ICRC gázai képviseletének vezetője.

Az ICRC felszólított a gázai egészségügyi létesítmények, a páciensek és az ápoló személyzet sürgős megvédésére.

A túlterhelt, a szállításokból kifogyott és egyre veszélyesebb helyzetben lévő gázai egészségügyi rendszer eljutott arra a pontra, ahonnan már nincsen visszatérés, a helyzet ezrek életét veszélyezteti, sebesültekét, betegekét és a belső menekültekét

- mutatott rá a szervezet, kiemelte, hogy kórházak és mentők rongálódtak meg súlyosan a támadások miatt.

13:59
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a rijádi csúcstalálkozó

Megkezdődött a rijádi csúcstalálkozó, amelyen a szaúdi koronaherceg mondott nyitóbeszédet. Mohammed bin Szalmán az Arab Liga és az Iszlám Együttműködési Szervezet vezetőihez szólva a gázai katonai műveletek azonnali beszüntetésére, valamint a foglyok szabadon bocsátására szólított fel.

Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös fogadja a katari emírt, Tamim bin Hamad al-Thani sejket Rijádba érkezése után Forrás: Saudi Press Agency via Reuters

- tette hozzá.

14:20
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Erőteljesebb fellépést követelnek az Arab Ligától

Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője is felszólította a rijádi vezetőket, hogy az arab országokat határozottabb fellépésre szólítsa fel a gázai civilek védelmében.

"A gázai palesztinok mindig is a muszlim testvérek szolidaritására támaszkodtak, ma arra van szükségük, hogy ezt a szolidaritást további és erősebb akciókra fordítsák" - mondta Lazzarini.

Lazzarini elmondta, hogy azért van ott, hogy támogatásukat kérje a tűzszünet eléréséhez:

biztos vagyok benne, hogy sokan Önök közül befolyásolni tudják a helyszíni fellépést - nem szabad megspórolni semmilyen erőfeszítést.

Az ENSZ-tisztviselő azt is követelte az arab vezetőktől, hogy gyakoroljanak nyomást az övezetbe érkező humanitárius segélyek áramlásának növelése érdekében, beleértve egy további határátkelő megnyitását.

14:40
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli hadsereg: a több tucat halálos áldozatot követelő csapás a Hamász-parancsnokot célozta meg

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy tegnap csapást mért az al-Buraq iskolára, hogy megölje Ahmed Siamot, aki szerinte a Hamász egyik parancsnoka volt.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint a támadásban több tucat ember meghalt és megsebesült. Az X-en közzétett közleményében a hadsereg azt mondta, hogy Siammal együtt sok más "terrorista" is az iskolában rejtőzött, és ismét azzal vádolta a Hamászt, hogy "emberi pajzsokat" használ.

15:00
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Az iráni elnök el akarja érni az Izraelnek történő olaj- és gázszállítások teljes bojkottját

Az iráni elnök a rijádi csúcson azt akarja elérni, hogy bojkottálják az Izraelnek történő olaj- és gázszállításokat.

A helyi médiából úgy értesült az Al Jazeera, hogy az iráni elnök még egy lépéssel tovább menne, és követeli az Izraelnek történő fegyvereladás betiltását, valamint azt, hogy az arab országok repülési tilalmi zónát vezessenek be légterük felett az izraeli repülések számára, amíg a konfliktus nem oldódik meg.

15:19
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg szerint már tizenegy Hamász-állást elfoglaltak

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) jelentése szerint a szárazföldi hadműveletek kezdete óta a Hamász 11 előőrsét foglalták el a Gázai övezet északi részén – írja a The Times of Israel.

A lap szerint a haditengerészet egyik napról a másikra csapásokat mért a Hamász hadműveletei által használt épületekre Gáza északi részén. A csapások egy részét a szárazföldi erők irányították. Fegyverraktárakat, köztük a Hamász haditengerészeti erőihez tartozókat is eltalálták – tették hozzá.

15:51
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Így dolgozik a terroristák ellen harcoló izraeli különleges katonai egység - videó

Az izraeli fegyveres erők (IDF) Yahalom nevű egysége a legfejlettebb technológiával semlegesíti az ellenséges robbanóanyagokat Gázában és egész Dél-Izraelben – írják az IDF hivatalos YouTube-csatornáján, ahol egy videót is közzétettek az egységről.

– mondja el a videóban a hadnagy, aki az egységnél szolgál. Hozzáteszi, a Hamász október 7-i támadása után a jelenlegi helyzetben még fontosabbá vált a hozzáértésük.

16:11
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy újszülött, mert nincs áram a Gázai övezet legnagyobb kórházában

Áramhiány miatt szünetelteti a működését a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi intézménye, a gázavárosi as-Sifa kórház – közölte szombaton az övezetet irányító Hamász iszlamista palesztin szervezet egészségügy-minisztériuma. A közlemény szerint a kórház azért kényszerült felfüggeszteni a működését, mert

elfogyott az áramtermeléshez használt összes üzemanyag.

A kórházban – amelyben a közlés szerint több ezer beteg, sebesült és a harci cselekmények elől oda menekült ember tartózkodik – víz és élelem sincs, és a távközlés sem működik. Asraf al-Kidra, a minisztérium szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy

egy újszülött életét vesztette a kórházban, miután leálltak az inkubátorok a gyerekek intenzív osztályán.

Később a minisztérium arra figyelmeztetett, hogy legalább 39 további újszülött élete van veszélyben az áram- és a gyógyszerhiány miatt. A tárca azt is közölte, hogy a Gázai övezet 35 kórházából jelenleg húsz szünetelteti a működését. Ezt megerősítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

16:35
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Mahmúd Abbász szerint népirtó háború zajlik a palesztinok ellen

Soha nem tapasztalt népirtó háború folyik a palesztinok ellen - jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton Rijádban, az Arab Ligának és az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) közös rendkívüli csúcstalálkozóján.

Abbász felszólította az Egyesült Államokat, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a Gázai övezet elleni offenzívájának leállítása érdekében. Hangsúlyozta, hogy a palesztinoknak nemzetközi védelemre van szükségük az izraeli támadásokkal szemben.

17:03
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt eddig a rijádi csúcstalálkozón

Recep Tayyip Erdogan török államfő szorgalmazta egy nemzetközi békekonferencia összehívását, hogy végleges megoldást találjanak az Izrael és a palesztinok közötti konfliktusra. "Amire Gázában szükség van, az nem néhány órás fegyverszünet, hanem végleges tűzszünet" - szögezte le Erdogan.

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök úgyszintén tartós, "korlátozások és előfeltételek nélküli" tűzszünetre szólított fel. "A gázai emberek kollektív büntetésének politikája elfogadhatatlan, és nem igazolható az önvédelemmel" - tette hozzá.

Tamím bin Hamad asz-Száni katari emír közölte: országa próbál közvetíteni a túsznak elhurcolt izraeliek szabadon bocsátása érdekében, és reméli, hogy hamarosan létrejön egy "humanitárius" tűzszünet a felek között.

Ebrahim Raiszi iráni elnök üdvözölte a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezetet, amiért háborút indított Izrael ellen, és arra kérte az iszlám országokat, hogy közösen szankcionálják Izraelt, ne szállítsanak neki kőolajat és más árukat. Arra is kérte őket, hogy közösen nyilvánítsák terrorszervezetté az izraeli hadsereget, és hogy szállítsanak fegyvert a palesztinoknak, ha nem áll le a háború. "Nincs más lehetőség, mint ellenállni Izraelnek, úgyhogy kezet csókolunk a Hamásznak, amiért ezt teszi" - jelentette ki felszólalásában. Bírálta az Egyesült Államokat, amiért azt állítja, hogy nem szeretné a gázai konfliktus eszkalálódását, de közben "utánpótlással látja el az izraeli hadigépezetet".
Eredetileg csak a 22 tagországból álló Arab Liga tartott volna rendkívüli csúcstalálkozót szombaton az Izrael és a Hamász háborúja miatt, de kibővítették ezt az OIC-vel való közös tanácskozásra, amelynek 57 ország tagja, köztük az összes ligatag.

17:42
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

A skót miniszterelnök szerint le kéne mondania a brit belügyminiszternek

A skót miniszterelnök azzal vádolta a brit belügyminisztert, hogy „szítja a megosztottság lángját".

Humza Yousaf a Cenotaph közelében történt erőszakos összecsapásokról készült felvételeket megosztva lemondásra szólította fel Suella Bravermant - írja a Sky News.

17:54
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe az antiszemitizmus elleni párizsi menetre

"Nagyon nagy erőkkel" biztosítják a hatóságok vasárnap az antiszemitizmus elleni és a Hamász palesztin terrorszervezet által fogva tartott túszok szabadon engedéséért meghirdetett tiltakozó menetet Párizsban - jelentette be a francia belügyminiszter. Gérald Darmanin a BFM hírtelevízióban elmondta:

háromezer rendőr és csendőr, valamint a párizsi elitegységek fognak ügyelni arra, hogy "senki ne támadhasson a tüntetőkre".

Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Luc Auffret

Az országban október 13-án a legmagasabb szintűre emelte a kormány a terrorkészültséget, azok után, hogy egy radikális iszlamista halálra késelt egy tanárt az északi Arras város egyik gimnáziumában.
A parlament két háza vezetőjének felhívására megszervezett, antiszemitizmus-ellenes felvonulás a nemzetgyűlés épületét, a Bourbon-palotát és a szenátust, valamint a Luxembourg-palotát fogja jelképesen összekötni, a tömeg az Invalidusok épületegyüttese elől indul el. A menet élén Yaël Braun-Pivet, a nemzetgyűlés és Gérard Larcher, a szenátus elnöke fog vonulni "A köztársaságért, az antiszemitizmus ellen!" feliratú molinó mögött.

18:42
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Összecsapások Izrael és a Hezbollah között

Az Izraeli Védelmi Erők szerint az egyik harckocsijuk Dél-Libanonban lőtte a Hezbollah egyik rakétaosztagát, amely támadás végrehajtására készült az északi Arab al-Aramshe falu közelében.

Korábban egy "légi célpontot" - feltehetően egy drónt - fogtak el Kibbutz Cabri felett, az izraeli hadsereg közlése szerint.

Aknavetőket és páncéltörő rakétákat lőttek ma a határ mentén lévő izraeli állásokra is.

Az IDF szerint válaszul tüzérségi tűzzel támadták a Hezbollah dél-libanoni állásait - írja a The Times of Izrael.

19:16
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

A párizsi nagymecset vezetője elutasította a muszlimokat érő antiszemita vádakat

A párizsi nagymecset rektora, Chems-Eddine Hafiz a "csúsztatások elkerülésére" szólított fel annak érdekében, hogy "ne a muszlimokat hibáztassuk társadalmunk bajaiért, különösen az antiszemitizmusért".

"A jelenlegi mérgező légkörben a rasszista retorika ismét elszabadult a közéletben. Kértem az illetékes hatóságokat, hogy hagyjanak fel a csúsztatással, és hagyják abba a muszlimok vádolását társadalmunk bajaiért, különösen az antiszemitizmusért" - írta az iszlám vezető a Le Monde című napilapban szombaton megjelent publicisztikájában.

A rektor írásában elítél "minden támadást a franciaországi zsidók elleni, ahogy a franciaországi muszlimok ellenieket is", és elutasítja "egy olyan közel-keleti konfliktus Franciaországba importálását, amelynek semmi köze a vallási vagy civilizációs kérdésekhez".

Franciaországban él Európában a legnagyobb - 500-600 ezresre becsült - zsidó közösség, és muszlimok is Franciaországban élnek a legnagyobb számban Európában, számuk 5 és 6 millió közötti.

19:49
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Migránsok tüntetnek Londonban

Százezrek tüntettek szombaton Londonban a palesztinok mellett. A rendőrség többtucatnyi ellentüntetőt őrizetbe vett.

Ez volt az ötödik olyan szombat egymás után, amikor tüntetők vonultak a brit főváros utcáira, tiltakozva a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen.

A mostani londoni demonstráció azonban minden eddiginél nagyobb volt: a Scotland Yard szombat esti becslése szerint a megmozduláson 300 ezren vettek részt.

Az izraeli katonai akció előzményeként a Gázát uraló Hamász iszlamista terrorcsopor fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, mintegy 1200 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, 240 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak.

20:21
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Terrorpárti tüntetés Brüsszelben

Több mint húszezer ember vett részt Brüsszelben az Európai menetelés Palesztináért elnevezésű rendezvényen szombaton, hogy felhívja a figyelmet "a nemzetközi jog tiszteletben tartására és elítélje az Európai Unió tétlenségét, továbbá azonnali tűzszünetre szólítson fel Gázában".

A Le Soir napilap tudósítása szerint a felvonulás a kora délutáni órákban indult Brüsszel északi pályaudvaráról.

A tüntetésen a belga civil társadalom számos szereplője részt vett, felszólítva az Európai Uniót és tagállamait, hogy tegyenek meg mindent az izraeli-palesztin konfliktus azonnali tűzszünetének elérése érdekében.

20:47
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ötvenezer palesztin menekült ma Gáza északi részéről délre

A palesztinokkal kapcsolatban álló katonai összekötő szerint a mai napon mintegy 50 ezer gázai lakos menekült el az enklávé északi részéből délre az Izraeli Védelmi Erők által létrehozott evakuációs folyosón keresztül - írja a The Times of Izrael.

21:25
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Szíriából is rakétákat lőttek ki Izrael felé

Az Izraeli Védelmi Erők szerint két rakétát lőttek ki Szíriából Izraelre, mindkét rakéta nyílt terepen csapódott be, sérülést vagy kárt nem okozva.

Az izraeli hadsereg tüzérségi válaszolt a rakétatűz dél-szíriai forrása felé - írja a The Times of Izrael.

21:45
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael légicsapásokkal válaszol a Hezbollah támadásaira

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint légicsapásokat hajtanak végre a Hezbollah libanoni állásai ellen, válaszul az Észak-Izrael ellen ma végrehajtott rakétatámadásokra - írja a The Times of Izrael.

07:29
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az izraeli háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről