Hatalmas veszteségeket szenved el a háborúban Ukrajna

Események

Horizontal conflict TOPSHOTS
Egy gyerek sétál Posad-Pokrovske megsérült kultúrházában, a Herszon régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 622. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
05:08
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:31
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Nem lesz elkerülhető a felelősség

Az ukrán 128. hegyi rohamdandár elleni légicsapás során 19 katona halt meg. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az éjszakai videójában arról számolt be, hogy az események vizsgálatának idejére felfüggesztették a dandár parancsnokát. Percről percre elemzik a történteket, hogy megtalálják a felelősét, aki megszegte az emberek biztonságára vonatkozó szabályokat egy, az ellenséges légi felderítés számára hozzáférhető területen. "Nem lesz elkerülhető a felelősség!" - mondta Zelenszkij.

November 3-i orosz csapás ért egy front menti alut, ahol épp katonai kitüntetési ceremónia zajlott. A rakéta becsapódásakor 19 ukrán katona a helyszínen meghalt.

05:38
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Nincs itt a választások ideje

"A politikailag megosztó hullámoknak el kell csendesedniük. Fel kell ismernünk, hogy most a védekezés ideje van, az állam és a nép sorsát meghatározó csata ideje, nem pedig a manipulációk ideje, amit csak Oroszország vár el Ukrajnától. Úgy gondolom, hogy nem most van a megfelelő idő a választásokra" - mondta napzáró videójában az ukrán elnök.

Noha az ukrán alkotmány szerint háborús helyzetben nem lehet választást tartani, korábban az elnök felvetette annak lehetőségét, hogy mégis megtartanák az esedékes választásokat, amennyiben találnak hozzá elegendő forrást. Volodimir Zelenszkij mostani kijelentésével pontot tett a kérdés végére.

06:34
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. november 6-án az ukrán-magyar határszakaszon 4544 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3652 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 45 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:17
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Útlezárással tiltakoznak a lengyel kamionosok

Lengyel teherautó-sofőrök három ukrajnai határátkelőnél blokkolták az utakat, hogy tiltakozzanak a háború óta szerintük hátányos megkülönböztetésük miatt. Követeléseik között szerepel, hogy újból korlátozzák a Lengyelországba belépő Ukrajnában nyilvántartott teherautók számát, és tiltsák be az Európai Unión kívüli tőkével rendelkező szállítmányozó cégeket.

A sofőrök helyzetüket a lengyel gazdákhoz hasonlították, akik engedményeket nyertek a kormánytól, miután panaszkodtak az olcsó ukrán gabonaimport áradatáról.

08:04
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna pozitív értékelést vár az EU-tól

Ukrajna a héten esedékes jelentésében pozitív európai uniós értékelést vár a végső EU-tagság felé vezető úton - mondta Olga Sztefanisina miniszterelnök-helyettes.

Kijev reményei szerint a jelentés javasolni fogja, hogy az EU vezetői decemberben döntsenek a hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Ukrajnával.

A Bizottság júniusban azt közölte, hogy Ukrajna az EU által a tagsági tárgyalások megkezdéséhez meghatározott hét feltételből kettőt teljesített.

A tagsági tárgyalások jellemzően évekig tartanak, mert a tagjelölteknek széles körű jogi és gazdasági kritériumoknak kell megfelelniük a csatlakozás előtt, és az EU – amely jelenleg 27 tagállamból áll – szintén nem hajlandó felvenni háborúban álló országot.

08:47
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin Kazahsztánba utazik

„November 9-én Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalos látogatást tesz Asztanában, Kasszim-Jomart Tokajev államfő meghívására" – közölte a kazah elnöki hivatal.

A két ország vezetői várhatóan megvitatják a kazah-orosz stratégiai partnerséggel kapcsolatos sürgető kérdéseket, videókapcsolaton keresztül pedig részt vesznek a 19. Oroszország-Kazahsztán Interregionális Együttműködési Fórumon.

Moszkva egyelőre nem közölte az orosz elnök kazahsztáni látogatásának időpontját.

09:52
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin is elindul a márciusi elnökválasztáson

Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntött, indul a márciusi elnökválasztáson, aminek megnyerése esetén legalább 2030-ig hatalmon maradna. Úgy érzi, át kell vezetnie Oroszországot az elmúlt évtizedek legveszélyesebb időszakán – mondták a Reutersnek nyilatkozó források.

10:35
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai feltételek

Az Egyesült Államokban a szenátus egyes republikánus tagjai átfogó amerikai határbiztonsági javaslatokat szabtak az Ukrajnának nyújtandó további segélyek feltételeként.

Olyan tervezetet dolgoztak ki, amely többek között magában foglalja a mexikói határfal egyes részein történő építkezés folytatását.

11:08
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Visszaesett ukrán export

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint Ukrajna gabonaexportja csaknem harmadával esett vissza a tavalyi évhez képest.

A 2022 júliusa és 2023 júniusa közötti szezonban 9,8 millió tonna volt a forgalom. A minisztérium szerint Ukrajna tavaly ekkorra 14,3 millió tonnát exportált.

11:45
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán katonai tanácsadó meghalt a születésnapján történt robbanásban

Az ukrán hadsereg főparancsnokának egyik közeli tanácsadója meghalt, miután a születésnapi ajándékai között lévő gránát felrobbant.

Igor Klimenko ukrán belügyminiszter közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy Csasztjakov egy ajándékba kapott, gránátokat tartalmazó dobozt mutatott a fiának.

- mondta Klimenko.

A rendőrség azonosította az ajándékot adó katonatársat és lefoglaltak két hasonló gránátot is.

Csasztjakov felesége azt mondta, hogy a gránát a férje által hazahozott ajándéktáskában volt.

Gennagyij Csasztjakov őrnagy halálhíre pont azután érkezett, hogy az ukrán hadsereget megrázta a legalább 19 katona megölése egy orosz támadásban.

A katonai hierarchia és a kormány között is feszültségek vannak.

Volodimir Zelenszkij tagadta az ukrán katonai főnök - Valerij Zaluzsnyij tábornok, akinek Csasztjakov a tanácsadója volt - azon felvetését, hogy az Oroszországgal folytatott háború patthelyzetbe került. Zaluzsnyijt állítólag megdorgálták kijelentése miatt.

12:19
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország a tél előtt Ukrajna energetikai infrastruktúrájának megrohamozását tervezi

Az éjszaka folyamán Odesa régióban végrehajtott orosz csapások több embert megsebesítettek és megrongáltak egy történelmi művészeti múzeumot.

Hárman megsebesültek a déli Herszon városát ért orosz támadásban hétfő éjszaka, miközben

Kijev megismételte figyelmeztetéseit, miszerint Oroszország a tél előtt Ukrajna energetikai infrastruktúrájának megrohamozását tervezi.

Az Odesai Szépművészeti Múzeum belsejéről közzétett képek a 19. századi épület faláról leszakadt műalkotásokat és a légibombázás által kitört ablakokat mutatnak.

Ukrajna külügyminiszter-helyettese, Emine Dzheppar kijelentette, hogy Kijev mélységesen felháborodott az Odesai Nemzeti Művészeti Múzeumot ért támadás miatt, és felszólította az ENSZ párizsi székhelyű örökségvédelmi ügynökségét, az UNESCO-t, hogy ítélje el a támadást.

Az UNESCO közölte, hogy határozottan elítéli a támadást, és hogy a kulturális helyszíneket meg kell védeni.

A művészeti múzeum az UNESCO világörökség részét képezi. Oleh Kiper, az Odesa régió kormányzója elmondta, hogy a gyűjtemény nagy részét már a háború alatt elszállították.

13:04
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Szevasztopol felett megsemmisítettek öt, Ukrajnából indított drónt

Hangos robbanások hallatszottak a krími Novofedorivka és Saky városok közelében. Szakij Szevasztopol kikötőjétől északra fekszik, és egy orosz légitámaszpontnak ad otthont.

Szevasztopol oroszok által beiktatott kormányzója, Mihail Razvozajev közölte, hogy a

légvédelmi rendszerek kedden kora reggel Szevasztopol felett megsemmisítettek öt, Ukrajnából indított drónt.

A törmelék a Szevasztopol külvárosában lévő Andrijivka faluban egy magánház tetejére hullott.

Kijev az elmúlt hetekben fokozta támadásait a Krím félszigeten fekvő orosz katonai célpontok ellen.

Az ukrán légicsapások károkat okoztak többek között egy fontos hajójavító üzemben, orosz hadihajókban és az orosz Fekete-tengeri Flotta egyik támaszpontjában.

13:38
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Megsérült egy orosz hajó, miután a Krímben csapást mértek rá

Egy újonnan épített orosz haditengerészeti korvett megsérült

- közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az, hogy Ukrajna képes a krími hajóépítési infrastruktúrára találatokat mérni, valószínűleg arra készteti Oroszországot, hogy fontolóra vegye a bázis frontvonaltól távolabbra történő áthelyezést, ami viszont késleltetné az új hajók átadását.

14:06
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

A G7-ek Ukrajnának nyújtott támogatását nem befolyásolja a közel-keleti konfliktus

A G7-ek Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban nyújtott támogatását nem fogja befolyásolni a közel-keleti konfliktus kiéleződése - jelentette be Japán kedden.

A hét gazdag ország (G7) csoportja - Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Államok -, valamint az Európai Unió delegációi november 7-8-án találkoznak Tokióban, hogy megvitassák többek között Oroszország ukrajnai háborúját és az izraeli-gázai válságot.

- mondta Yoko Kamikawa japán külügyminiszter.

Tokió, 2023. november 7. James Cleverly brit külügyminiszter (b) és japán hivatali partnere, Kamikava Joko együttműködési megállapodást ír alá Tokióban 2023. november 7-én. Forrás: MTI/EPA/Anadolu Agency pool/David Mareuil

Kamikawa elmondta, hogy a G7 virtuális találkozót szervez az ukrán Dmytro Kulebával, amelyet a tokiói találkozó ideje alatt tartanak.

A G7-országok elismerik, hogy Oroszország hosszabb távra rendezkedik be ukrajnai háborújára, és ehhez tartós katonai és gazdasági támogatásra van szükség Kijev számára.

A csoport az Oroszország elleni szankciók élére állt azóta, hogy Moszkva 2022 februárjában megszállta Ukrajnát, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök májusban meglepetésszerűen megjelent a G7 vezetőinek hirosimai csúcstalálkozóján.

A legújabb lépésként a csoport az orosz gyémántokra vonatkozó szankciók bevezetésére irányuló javaslatokat mérlegeli.

14:39
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna 17 drónt lőtt ki a Krím felé Oroszország szerint

Oroszország kedd reggel meghiúsított egy ukrán dróntámadási kísérletet, és lelőtt több drónt a Fekete-tenger és az elcsatolt Krím félsziget felett - közölte a moszkvai védelmi minisztérium.

November 7-én reggel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete arra, hogy 17 pilóta nélküli légi járművel terrortámadást hajtson végre orosz területen lévő épületek ellen.

A légvédelmi eszközök kilenc ukrán drónt semmisítettek meg, nyolc másikat pedig elfogtak a Fekete-tenger és a Krím területe felett.

Moszkva és Kijev hónapok óta éjszakai dróntámadásokat intéz egymás ellen, mindkét fél jellemzően azt állítja, hogy hetente több tucatot hatástalanítottak vagy lőttek le.

A lezuhanó törmelékek egy embert megsebesítettek. 

15:27
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem kapott hivatalos követeléseket a lengyel szállítmányozási vállalatoktól

Miután Oroszország lerohanta Ukrajnát, az EU lemondott az ukrán fuvarozó cégek számára a belépésre vonatkozó engedélyezési rendszerről.

A lengyelek három fontos határátkelőhelyet zártak le, hogy tiltakozzanak a háború sújtotta szomszédjuk tisztességtelen versenye ellen.

Az Ukrajnával határos EU-tag Lengyelország fuvarozóvállalatai szerint a szabályok liberalizálása a versenytársak beáramlását váltotta ki, ami a bevételeikre is hatással volt.

A lengyel fuvarozók hivatalos követeléseiket a mai napig nem adták át az ukrán fél egyetlen képviselőjének sem

- közölte az AFP.

A minisztérium közölte, megértette, hogy a lengyel fuvarozók vissza akarnak térni az ukrán teherautók külön engedélyezési rendszeréhez, de ezt csak a médiában és a közösségi médiában elérhető információkból szűrték le.

A lengyel partnerek hivatalos és indokolt álláspontja esetén nyitottak vagyunk a konstruktív párbeszédre

- tették hozzá.

Az uniós beutazási engedélyek visszaállítása mellett a lengyel kamionosok az Ukrajnából Lengyelországba való visszatéréskor hosszadalmas eljárásokat is kifogásolták. 

Lengyelország Ukrajna egyik leghűségesebb támogatója volt a háborúban, fegyverekkel látta el és menekülteket fogadott be, de az elmúlt hónapokban több vita is megterhelte a két szomszédos ország kapcsolatát, köztük az ukrán gabonaexport körüli vita.

16:04
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Romániába küldték az első holland F-16-osokat ukrán pilóták kiképzésére

Hollandia ma elküldte első öt F-16-os vadászrepülőgépét Romániába, amelyeket az ukrán pilóták kiképzéséhez használnak.

Hollandia 12-18 F-16-ost szállít a hamarosan megnyíló új európai F-16-os kiképzőközpontba Romániába - közölte a holland védelmi minisztérium.

A hollandok szintén ígéretet tettek arra, hogy F-16-osokat szállítanak Ukrajnának harci használatra. Dánia, Norvégia és Belgium is hasonló ígéretet tett.

16:33
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna újabb orosz támadásra készül a kelet-ukrajnai Avdijivka város ellen

A közelmúltban Moszkva erői több sikertelen kísérletet tettek a város bekerítésére.

A harmadik hullám mindenképpen meg fog történni. Az ellenség átcsoportosul a sikertelen támadások második hulláma után

- mondta kedden Vitalij Barabas, az avdijivkai katonai vezető.

Az orosz hadsereg a keleti Donyeck és Luhanszk régiókra összpontosít, miután a februári 2022-es invázió első napjaiban felhagyott eredeti céljával, Kijev elfoglalásával.

Az orosz erők májusban, több hónapos harcok után elfoglalták Bakhmut városát, október közepe óta pedig támadásaikat Avdijivka, Donyeck potenciális kapuja ellen összpontosítják, amelyet 2014 óta tartanak az orosz erők és szövetségeseik.

17:10
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai tisztviselők sürgetik a kongresszust az ukrajnai segélyek elfogadására

Az amerikai pénzügyminisztérium és a külügyminisztérium vezetői felszólították a kongresszust, hogy Joe Biden elnök kiegészítő kiadásokkal kapcsolatos kérésének részeként

11,8 milliárd dollárnyi (41,8 milliárd forint) Ukrajnának nyújtandó segélyt különítsen el.

Októberben a Biden-kormányzat 106 milliárd dolláros (375 milliárd forint) kérelmet nyújtott be a kongresszushoz az Izraelnek és Ukrajnának nyújtandó katonai és humanitárius segélyre.

Ez a finanszírozás az Európai Unió, más G7-partnerek és a Nemzetközi Valutaalap jelentős költségvetési támogatásával egészül ki- írták a miniszterek a kongresszus vezetőinek.

17:43
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna megerősíti a védelmet az energetikai létesítmények elleni téli támadásokra készülve

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy Ukrajna több nyugati légvédelmi rendszert telepített, mivel felkészült az energetikai létesítmények elleni második teljes téli orosz támadásra.

A moszkvai erők tavaly szisztematikus csapásokat mértek az ukrán energiahálózatra.

Kijev közölte, hogy megerősíti a védelmi rendszereket, hogy megvédje a kulcsfontosságú infrastruktúrát a tél előtt. További Nasams rendszereket (fejlett földi-légi rakétarendszerek) helyeztek harci szolgálatba.

18:46
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Csaknem kétszáz gyermeket evakuáltak Kupjanszk térségéből

Az ukrán hatóságok eddig 190 gyermeket evakuáltak a Harkiv megyei Kupjanszk környékéről, hogy megvédjék őket az orosz hadsereg ágyúzásaitól - közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója kedden a Telegramon.

A tisztségviselő hozzátette, hogy a gyermekek kimenekítése tovább folytatódik. Szavai szerint az elmúlt 24 órában az orosz hadsereg változatlanul támadásokat hajtott végre Harkov, Izjum, Csuhujiv, Bohoduhiv és Kupjanszk térségében polgári infrastrukturális létesítmények ellen. A harkovi régió több mint 17 települését vették tűz alá - írta.

19:23
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb hadifogolytábort nyitnak Ukrajnában

A fogságba ejtett orosz katonák nagy száma miatt a közeljövőben új hadifogolytábor nyílik Ukrajnában - számoltak be az "Élni akarok" elnevezésű, az ukrán védelmi minisztérium által indított projekt központjának munkatársai kedden a Telegramon.

A kiadott közleményben hozzátették, hogy ezzel párhuzamosan egy másik tábor létesítésének előkészítése is zajlik.

"A hadifoglyok számának növekedése egyrészt a fronton kialakult helyzetnek, másrészt az orosz katonák alulmotiváltságának köszönhető, továbbá annak, hogy az orosz fél blokkolja a hadifogolycserét" - magyarázták, hangsúlyozva, hogy az új tábor körülményei megfelelnek majd a nemzetközi humanitárius jog minden követelményének.

20:42
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Visszavert ukrán támadásokról és súlyos veszteségeket okozó orosz csapásokról számolt be az orosz védelmi minisztérium

Visszavert ukrán támadásokról és súlyos veszteségeket okozó orosz csapásokról számolt be az orosz védelmi minisztérium a keddi hadijelentést ismertetve.

A tájékoztatás szerint az orosz erők visszaverték az ukrán hadsereg támadását a luhanszki Cservonaja Dibrova térségében.

A tárca összesítése szerint az ukrán fél a különböző frontvonalakon 455 katonát vesztett, a legtöbben közülük - 170-en - Cservonaja Dibrova mellett estek el.

Az orosz védelmi minisztérium szerint tüzérségi és légicsapásokkal komoly veszteségeket okoztak Zaporizzsja térségében is az ukrán 33., a 65. és a 118. gépesített dandár élőerőiben és haditechnikájában.

Harci cselekményekről érkeztek jelentések Harkov, Herszon és Dél-Donyeck térségéből is.

21:24
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Donyecket támadták az ukránok

Alekszej Kulemzin donyecki polgármester beszámolója szerint a Donyeck belvárosát ért ukrán tüzérségi támadásnak hat halálos áldozata van.

A mentőszolgálatok korábban sebesültekről jelentettek azzal, hogy egy épület romjai alatt további emberek rekedhettek.

A "Donyecki Népköztársaság" legfelsőbb bírósága kedden fejenként 26 évi fegyházzal sújtott három ukrán harckocsizót, akik a vádak szerint repeszromboló lövedékekkel nyitottak tüzet Mariupolban lakó- és kormányzati épületekre 2022 márciusában és áprilisában.

22:04
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

A lettek szerint egy orosz gép megsértette az ország légterét

Egy orosz repülőgép megsértette Lettország légterét november 6-án, ami diplomáciai tiltakozást váltott ki - jelentette a lett Delfi hírportál november 7-én az ország védelmi minisztériumára hivatkozva.

05:18
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!