Az ukránok újabb fronton vallottak kudarcot, fontos szövetségesük hagyta cserben őket

Események

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, 2023.11.08.,
Artillerymen Mortar gunners of the First Presidential National Guard Brigade of Ukraine BUREVIY (Storm) during a practical exercise at a training ground in northern Ukraine, November 8, 2023. (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 629. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
05:10
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:23
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Megtudták az ukránok az oroszok terveit

Szokásos napzáró videójában az ukrán elnök fontosnak tartotta kiemelni, hogy friss titkosszolgálati jelentésekhez jutottak a Hírszerző Főigazgatóságtól főnökétől és a Külügyi Hírszerző Szolgálattól.

"Hálás vagyok mindkét ügynökségnek – minden ott szolgálónak – mindenekelőtt azért, hogy Ukrajna ismeri és ismerni fogja az ellenség terveit; valamint azt, hogyan reagáljon rájuk – megfelelően és erőteljesen. A földön és a Fekete-tengeren egyaránt" - fogalmazott talányosan Volodimir Zelenszkij.

05:29
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Hárman meghaltak Herszonban

Az orosz lövöldözés hétfőn megrongált egy kórházat és otthonokat a dél-ukrajnai Herszon városában, három ember meghalt és legalább 12-en megsebesültek – közölte Olekszandr Prokudin helyi kormányzó.

06:16
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Kínai-amerikai csúcstalálkozó

Hszi Csin-ping kínai és Joe Biden amerik elnök várhatóan Ukrajnáról, a Közel-Keletről, Észak-Korea oroszországi kapcsolatairól, Tajvanról, az emberi jogokról és a mesterséges intelligenciáról tárgyal majd a szerdára tervezett találkozón az Apec-csúcson.

06:47
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. november 13-án az ukrán-magyar határszakaszon 4852 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3741 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 60 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:35
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

108 ezer embert evakuáltak

A Save Ukraine nevű szervezet, amely Ukrajna legsebezhetőbb embereinek megmentésére összpontosít, azt közölte, hogy munkatársai több mint 108 880 embert evakuáltak a frontvonalakról azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát. Mentőhálózata több mint 186 450 embernek nyújtott humanitárius segítséget, telefonos forródrót-kezelői pedig több mint 161 425 hívást intéztek sürgős segítségre szoruló ukránoktól.

08:30
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Több segélyt kér az ukrán miniszter

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek növelését szorgalmazta, valamint azt, hogy decemberben hozzanak döntéseket az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdéséről, és gyorsítsák fel az Oroszország elleni 12. szankciócsomaggal kapcsolatos munkát – közölte az ukrán külügyminisztérium.

09:37
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

1300 luxusautó érkezett Oroszországba a szankciók ellenére

Oroszországba 551 Land Rover, 226 Mercedes-Benz, 177 Porsche és más luxusmárkájú autó érkezett azóta, hogy 2022. március 15-én életbe lépett az ilyen behozatalra vonatkozó tilalom.

10:18
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

100 robbanás Szumi megyében

A Szumi megye elleni orosz támadások egy nap alatt 100 robbanást okoztak.

Bilopillia, Myropillia, Seredyna-Buda, Yunakivka, Shalyhyne, Velyka Pysarivka, Krasnopillia és Nova Sloboda települések tüzérségi, aknavető- és dróntűz alá kerültek.

11:03
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az FSZB megakadályozott egy terrortámadást Cseljabinszkban

Az FSZB munkatársai meghiúsítottak egy terrorcselekmény-kísérletet Cseljabinszkban, amelyhez házi készítésű gyújtógránátokat használtak. 

A rendfenntartók őrizetbe vettek egy férfit, aki Molotov-koktélt akart dobni az egyik közigazgatási épületre

- írta az iz.ru.

A terrorcselekmény kísérletéről szóló cikkely alapján az ügyben büntetőeljárás indult. Az érintett személyt már előzetes letartóztatásba helyezték. Az eset körülményeinek megállapítása folyamatban van.

11:17
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Visszaverték az oroszok az ukránokat Kupjanszknál

Az Orosz Fegyveres Erők (AFU) meghiúsították az ellenség több kísérletét arra, hogy visszavegyék korábban elvesztett állásaikat Kupjanszk irányában, a támadásokat megelőző tüzérségi csapásokkal állították meg. Ezt Andrej Marocsko nyugalmazott luhanszki alezredes, katonai szakértő mondta november 14-én - írta az iz.ru

A Sinkovka és Petropavlovka térségében a légi felderítés során több, támadási akciókra készülő ellenséges csoportot azonosítottak. A célpontok koordinátáit azonnal átadták a tüzérségi egységeknek, és a tüzet a koncentrációs helyekre irányították

- mondta a RIA Novosztyinak.

Marocsko szerint az ukrán hadsereg a súlyos személyi és felszerelési veszteségek miatt feladta a támadást. Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) az óvóhelyekre vonultak vissza.

11:48
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az egykori Wagner-csoport katonái elutasítják az orosz védelmi minisztérium megkereséseit

Az orosz védelmi minisztérium állítólag megpróbál egykori Wagner katonákat toborozni, de nem sok sikerrel - állítja az Institute for the Study of War (ISW), melyet a SkyNews idézett.

Az ISW által idézett forrás szerint a Védelmi Minisztérium 2023 szeptembere óta próbál toborozni a Krasznodari Körzetben, Molkino városában található egykori Wagner-bázis volt Wagner-személyzetét az orosz Védelmi Minisztérium afrikai műveleteihez.

12:08
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország és India fegyverszállítási megállapodást ír alá

Orosz sajtóinformációk szerint Moszkva egyetlen állami fegyvergyártó cégének, a Roszoboronexportnak a tisztviselői tárgyalásokat folytatnak Indiával egy fegyverüzlet aláírásáról - írta a SkyNews.

Az üzlet értelmében Oroszország átadná Indiának légvédelmi képességeinek és technológiájának egy részét.

A Roszoboronexport indiai magán- és állami vállalatokkal dolgozik azon, hogy megszervezze a légifegyverek közös gyártását és integrálja azokat a meglévő indiai légiflottába

- idézte a RIA a cég vezérigazgatóját, Alekszandr Mikhejevet.

A Tass szerint az "Igla" légvédelmi rendszerek szállításáról és gyártásáról szóló üzlet lezárult - ami azt jelenti, hogy Oroszország kézi légvédelmi rakétáinak egy részét átadja Indiának - és engedélyezi az Igla ottani licenc alapján történő gyártását.

14:20
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint ezer dolláros fizetést ajánlottak a Wagner-katonáknak

1200 dolláros (400 ezer Forint) fizetést, előléptetést és Líbiában, Szíriában, Maliban és Burkina Fasóban tevékenykedni képes külön egység létrehozását ajánlotta a volt Wagner-tagoknak az orosz Védelmi Minisztérium.

Az egykori zsoldos hadsereg katonái nem fogadták el az ajánlatot.

A jelentések szerint több mint 120 volt Wagner-harcos utasította vissza a felkínált lehetőséget.

14:53
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

A sok eső és köd miatt változik a harci terep

Az ország keleti részén uralkodó téli körülmények tavaly is logisztikai problémákat okoztak az orosz-ukrán frontvonalon, és úgy tűnik, hogy ez most is így lesz.

Szakértők szerint ugyan az időjárási körülmények hatással vannak a harctérre, de

nem állítják le a műveleteket.

Az ukrán szárazföldi erők szóvivője, Volodimir Fityo alezredes azt mondta, hogy az eső és a sár Donbászban akadályozza a szárazföldi manőverek sebességét, míg az ukrán 14. gépesített dandár szóvivője, Nadija Zamryha kijelentette, hogy a köd és az eső mind az orosz, mind az ukrán légi felderítést megnehezíti, és a támadások számának csökkenéséhez vezet - írta a Sky News.

14:54
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Németország nem küldi a megígért lőszereket

Németország külügyminisztere elismerte, hogy nem sikerült elérni az egymillió lőszer Ukrajnába szállítására vonatkozó célt, de Berlin egyeztet más kormányokkal, hogy többet lehessen tenni a gyártás és az ellátás érdekében.

Az egymillió lőszert nem fogják elérni

- mondta Boris Pistorius az EU védelmi tanácsának brüsszeli ülése előtt megerősíttve a német külügyminiszter állítását, melyet a Sky News idézett.

16:43
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna felborította a hagyományos hadviselés szabályait

Annak ellenére, hogy Ukrajnának nincs haditengerészete, folyamatosan legyőzi Oroszország haditengerészetét - amely a világ egyik legnagyobb hadiflottája - és sikerrel jár - mondta Sean Bell katonai elemző. Az ukrán csapatok egyik legutóbbi sikere egy újabb orosz kaliberű rakétakorvett célba vétele volt. Elég kárt okoztak ahhoz, hogy a hajó belátható időn belül használhatatlanná váljon - mondta Bell a Red Matrix új podcastjának egyik epizódjában.

Ez csak azt mutatja, hogy Ukrajna folyamatosan ütközik, különösen az orosz haditengerészet ellen

- mondta, írta az Al Jazeera.

16:51
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok jelentős áttörést érhettek el a frontvonalon


Orosz katonai bloggerek arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok Krynky faluban "megvetették a lábukat". A település 35 km-re Hersontól. A Kreml nem kívánta kommentálni a helyzetet.

Magát a különleges katonai művelet menetét nem kommentáljuk, ez szakembereink, katonáink dolga

- mondta Dmitrij Peszkov szóvivő. Az előrenyomulás jelentős áttörést jelentene Kijev számára, tudatta az Al Jazeera.

17:05
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Anthony Blinken Zelenszkij tanácsadójával tárgyalt

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter Washingtonban találkozott Andrij Jermakkal, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik vezető tanácsadójával, és folyamatos amerikai támogatást ígért Ukrajnának. Blinken beszélt Jermakkal

azokról a lépésekről, amelyeket Ukrajnával közösen tehetünk annak érdekében, hogy a közelgő télre felkészítsük infrastruktúráját

- mondta Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő, melyről az Al Jazeera számolt be.

Mi már tavaly télen láttuk, hogy Oroszország megpróbálja lerombolni az ukrajnai energetikai létesítményeket. Könnyen lehet, hogy ezt ismét megteszik 

- mondta a szóvivő. 

17:12
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO főtitkára szerint kulcsfontosságú Ukrajna folyamatos és erőteljesebb támogatása

Az Ukrajnának nyújtott folyamatos és megerősített támogatás kulcsfontosságú, mivel az országban folytatódnak a harcok - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, amelyről a CNBS írt.

A harctéri helyzet nehéz. És ez csak még fontosabbá teszi, hogy fenntartjuk és fokozzuk az Ukrajnának nyújtott támogatásunkat, mert nem engedhetjük, hogy Putyin elnök győzzön

- mondta Stoltenberg az uniós védelmi miniszterekkel Brüsszelben tartott találkozójának apropóján.
Stoltenberg kijelentette, hogy Ukrajnának

szuverén független nemzetként kell érvényesülnie Európában.


Hozzátette: az ország támogatása a nyugati szövetségesek érdeke.

17:14
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Három dróncsapás érte Nikopolt

Orosz dróncsapások érték Dnyipropetrovszk régiót, egy ember meghalt, a terület kormányzója szerint.

Oroszország három kamikaze drónnal csapott le Nikopol városára.  

Szerhij Liszak regionális kormányzó a Telegramon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a támadásban egy ember meghalt, egy másik, 72 éves férfi pedig megsebesült -  értesült a CNBC. 

17:18
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Fokozódtak a támadások Avdijivkában, Kupjanszkban és a Donyecki területen

Az orosz támadások erősödtek az ukrajnai Avdijivka és Kupjanszk városok, valamint a Donyecki terület ellen - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden egy Telegram-üzenetben.

Azt is közölte, hogy Ukrajna további védelmi intézkedéseket hajt végre, beleértve a fokozott hírszerzési tevékenységet és a légvédelmet, az ország déli részén fekvő Herszon városában, amelyet Zelenszkij szerint folyamatosan bombáznak az oroszok - számolt be a CNBC. 

17:40
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Működik az ukrán gabonafolyosó

Az ukrán elnök szerint az úgynevezett új gabonafolyosó, amely megkönnyíti az ország mezőgazdasági exportját, jól működik. Megnyitása óta

mintegy 4 millió tonna rakományt szállítottak,

amely jelentős segítség Ukrajna számára - írta a CNBC. 

18:19
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Leopard tankokat szállít Németország Ukrajnának

A német Rheinmetall fegyvergyártó cég 25 darab Leopard 1A5 típusú harckocsit szállít Ukrajnának egy a német kormány által finanszírozott megrendelés keretében - jelentette be a vállalat november 14-én.

19:12
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Húsz roham visszaveréséről tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Négy ukrajnai frontszakaszon 20 rohamot vertek vissza az orosz fegyveres erők, ennek során mintegy 900 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg - közölte keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az ukrán fél a legnagyobb emberveszteséget, mintegy 300 főt, a Donyeck körzetében dúló harcokban szenvedte el.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette meg egyebek mellett az ukrán 79. ejtőernyős rohamdandár egy megfigyelő- és vezetésipontját a donyecki régióban, továbbá egy amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet, négy páncélozott hacjárművet, két páncélozott személyszállítót, két páncélozott járművet, három lengyel gyártmányú Krab és egy amerikai M119-es önjáró, valamint egy M777-es vontatott löveget, két HIMARS-rakétát, egy JDAM irányítható légibombát és 23 drónt.

Az orosz statisztika szerint ezzel a háború eleje óta a hadszíntéren lelőtt ukrán pilóta nélküli repülőszerkezetek száma 8900 fölé emelkedett.

19:55
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb német fegyverszállítmány érkezett Ukrajnába

Németország 10 darab Leopard 1 A5 harckocsit, öt darab Warthog páncélozott mentőautót és 10 darab Vector felderítő drónt adott át Ukrajnának a legújabb katonai segélyszállítmánya keretében - jelentette be a német kormány.

20:40
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Josep Borrell: Továbbra is az a cél, hogy egymillió darab lőszert szállítsunk Ukrajnának

Továbbra is az a cél, hogy egymillió darab lőszert szállítsunk Ukrajnának, ez egy ambiciózus cél, de azon dolgozunk, hogy teljesítsük, minél hamarabb - jelentette ki Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Brüsszelben.

Borrell az uniós tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón elmondta: a megcélzott mennyiség mintegy 30 százalékát már sikerült elérni, ez a mennyiség a készletekből, illetve a megrendelések átirányításából származik, mivel az európai ipar sokat exportál harmadik országokba.

"Ezért arra kérjük a tagállamokat, hogy irányítsák át a megrendeléseket, változtassák meg a prioritást, hogy elsőbbséget biztosítsanak az Ukrajnának szánt termelésnek" - hívta fel a figyelmet.

21:32
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán védelmi miniszter ismertette a vizsgálat eredményeit a rakétacsapást elszenvedett kárpátaljai dandár ügyében

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter ismertette annak a vizsgálatnak az eredményét, amelyet a 128. kárpátaljai hegyivadász dandár 19 katonája életét követelő orosz rakétacsapás körülményeinek tisztázására indítottak.

"A védelmi minisztérium nyomozati osztálya jelentést tett nekem a 128. dandár elleni rakétatámadás körülményeinek vizsgálati eredményéről. Most már tudjuk, mi történt, és hogyan történt. Kiderítettük, mi vezetett a tragédiához, és hogyan lehetett volna elkerülni" - írta a miniszter kedden a Facebookon.

Szavai szerint minden álcázási szabályt figyelmen kívül hagytak, amikor a katonákat egy ház udvarán sorakoztatták fel, hogy kitüntetéseket adjanak át nekik.

Megjegyezte, hogy több mint tíz autó parkolt a közelben. Kifejtette, hogy egy orosz felderítő drón tűnt fel a levegőben, amelyet észleltek és az egész térségben légiriadót rendeltek el, a rakétakilövés után pedig "rakétaveszély jelet" sugározták.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy eközben viszont a díjátadó helyszínén nem történt központi biztonsági intézkedés.

22:27
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint súlyosak az orosz veszteségek az utóbbi időben

Oroszország több mint 4000 katonát vesztett a keleti fronton az elmúlt 2 hétben - közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

"Az orosz erők több mint 4000 katonát és 500 darab harci felszerelést veszítettek a keleti fronton, a Harkov és Donyeck megyékben zajló harcokban"

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!