Terrorista főhadiszállásokra mért csapást az izraeli hadsereg

Események

conflict TOPSHOTS Horizontal Izrael Hamász
Az izraeli hadsereg helikoptere jelzőlövedékeket indít a Gázai övezet felett, Izrael és a palesztin Hamász mozgalom közötti harcok közepette
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 27. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
05:36
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:40
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Joe Biden humanitárius szünetet kért

Joe Biden azt mondta, szerinte humanitárius szünetet kellene tartani az izraeli-Hamász háborúban a foglyok kiszabadítása érdekében. Az amerikai elnök az újraválasztási kampányához tartott adománygyűjtésen beszélt, amikor egy tüntető félbeszakította, és tűzszünetre szólított fel.

„Azt hiszem, szünetet kell tartanunk" – válaszolta Biden. "A szünet azt jelenti, hogy időt kell hagyni a foglyok kiszabadítására."

Az Egyesült Államok humanitárius szünetet javasolt az ENSZ-ben, és ezt többek között Nagy-Britannia és Kanada is támogatja.

05:47
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász szerint 195-en haltak meg a táborban

A Hamász szerint legalább 195 palesztin halt meg a gázai dzsabaliai menekülttábor ellen kedden és szerdán elkövetett izraeli támadásokban. Mintegy 120-an még mindig eltűntként vannak a romok alatt, és további 777-en megsebesültek – áll a fegyveres csoport közleményében.

Izrael azt mondta, hogy célba vette és megölte a Hamász vezetőit a táborban.

06:20
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

A brit kormányfő üdvözölte a rafahi átkelő megnyitását

A brit miniszterelnök Abdel Fattah El Sziszi egyiptomi elnökkel beszélt telefonon a gázai és a tágabb értelemben vett Közel-Kelet helyzetéről – közölte a Downing Street. Rishi Sunak "üdvözölte a rafahi átkelő megnyitását az első brit és más állampolgárok, valamint a sérült palesztinok számára, akik elhagyták Gázát" - mondta a szóvivő.

A miniszterelnök kijelentette, hogy az Egyesült Királyság továbbra is szorosan együttműködik Egyiptommal és Izraellel annak érdekében, hogy minden brit állampolgár biztonságosan elhagyhassa Gázát.

06:49
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa javaslata

Ferenc pápa megismételte, hogy továbbra is kétállami megoldásra van szükség Izrael és Palesztina számára, hozzátéve, hogy a háború mindig vereség. Azt is mondta, hogy Jeruzsálemnek "különleges státusszal" kell rendelkeznie.

"Ők két nép, akiknek együtt kell élniük" - mondta az olasz RAI műsorszolgáltatónak.

07:03
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

A háború tovább erősödik

Az izraeli vezérkar vezetője, Herzi Halevi altábornagy azt mondta, hogy a háború tovább fog erősödni, ahogy Izrael tervének szakaszai tovább haladnak. A csapatainak címzett levelében Halevi altábornagy azt írta, hogy Izrael már "előrehaladt a háború szakaszában", és ő és munkatársai "fáradhatatlanul" igyekeznek biztosítani a túszok szabadon bocsátását. „A saját jogunkért és a jövő nemzedékeinek jogáért harcolunk, hogy biztonságban és jólétben élhessenek szülőföldünkön" – írta.

Arra szólította fel csapatait, hogy legyenek "élesek, professzionálisak minden akcióban, éberek minden fenyegetésre és a lehető legfelkészültebbek".

07:28
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az éjjel újabb heves harcok voltak Gázában

Az éjszaka ismét heves támadások voltak Gázában. Az ott élők folyamatos robbanásokról számoltak be és öbb helyen is tűz ütött ki. A Paleszti Vörös Félhold videói szerint találatok érték a gázai Al-Quds kórházat.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta az éjszakai hadműveleteit.

07:56
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael tagadja a Hezbollah állítását

A Hezbollah csütörtökön közölte, hogy föld-levegő rakétával semmisített meg egy izraeli drónt, amely Dél-Libanon felett repült. Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője azonban az X-en közzétett bejegyzésében azt írta, hogy nem sérültek meg a távirányítású repülőgépeik. Hagari szerint az izraeli erők megtámadták azt az osztagot, amely a drónjukra lőtt.

Egy héten belül ez a második alkalom, hogy a Hezbollah azt állítja, hogy lelőtt egy izraeli drónt a határon túli összecsapások közben.

08:08
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

10 japánt evakuáltak Gázából

Mind a tíz japán állampolgárt – nyolc palesztin családtagjukkal együtt –, akik el akarták hagyni Gázát, Egyiptomba evakuálták – közölte csütörtökön a japán kormány főszóvivője.
Hirokazu Matsuno kabinetfőtitkár egy sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy egy Gázában élő japán állampolgár maradt ott a családjával.

08:33
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael áttörte a Hamász első védelmi vonalát

Az izraeli hadsereg csapatai légi és tengeri támogatással áttörték a Hamász védelmi vonalát a Gázai övezet északi részén – írta a BBC. Az izraeli hadsereg egyik szóvivője szerint az izraeli erők Gáza város kapujában vannak.

09:21
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb izraeli katona halt meg Gázában

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy újabb egy katonája halt meg a Gázai övezet északi részén zajló harcokban, ezzel 17-re emelkedett a gázai szárazföldi hadműveletek múlt pénteki kiterjesztése óta meghalt izraeli katonák száma. (BBC)

10:09
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu politikai ellenfele bírál

Ehud Barak, volt izraeli miniszterelnök és hadseregfőnök a Foreign Policy magazinnak nyilatkozva azt mondta, hogy Izrael "valószínűleg elveszíti a közvélemény támogatását" az október 7-i Hamász-támadásra adott válasza miatt.

A volt miniszterelnök azt mondta: „célunk a Hamász katonai és kormányzati képességeinek korlátozása a Gázai övezetben. Ez önmagában légitámadásokkal nem valósítható meg. Valószínűleg sok ezer katonát kell telepítenünk a térségbe."

Amikor az Egyesült Államok támogatásáról kérdezték, azt mondta: „Tudjuk, hogy egy-két héten belül valószínűleg elveszítjük a közvélemény támogatását a szabad világ számos részén, és további két-három héten belül elveszíthetjük sok kormány támogatását a szabad világban. Szerintem Amerika továbbra is velünk lesz, de egyre bonyolultabb lesz mögöttünk maradniuk."

Izrael katonai stratégiájával kapcsolatban a volt miniszterelnök azt mondta, hogy „valószínűleg körülbelül 50 000 vagy több katonára lesz szükség ahhoz, hogy biztosan győzzünk".

11:00
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Leállt a gázai kórház generátora

Dr. Atef Al Kahlout, a kórház vezetője szerint szerda este leállt a gázai indonéz kórház fő generátora.
Ashraf Al-Qudra, a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője csütörtökön egy televíziós sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a kórház fő áramfejlesztője üzemanyaghiány miatt már nem működik. Azt mondta, hogy a kórház tartalék generátorra vált, de a továbbiakban nem lesz képes táplálni a holttestek hűtőit és az oxigéngenerátorokat.
„Ha a következő napokban nem jutunk üzemanyaghoz, elkerülhetetlenül katasztrófához érünk" – mondta.
A konfliktus kezdete óta Izrael megtagadta, hogy humanitárius konvojok üzemanyagot vigyenek be Gázába, arra hivatkozva, hogy a Hamász harcosai katonai célokra fordítják azt.

11:13
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg a Hamász infrastruktúráját támadta

Az izraeli hadsereg a Hamász katonai infrastruktúráját támadta, és több tucat iszlamista fegyverest ölt meg szerda este óta a Gázai övezetben - közölte a hadsereg szóvivője csütörtök reggel. A Hamász médiahivatalának közlése szerint az izraeli hadsereg legkevesebb 195 palesztint ölt meg a Gázai övezet északi részén, a dzsabálíjai menekülttáborban az elmúlt két napban.

A páncéltörő rakétákkal, kézigránátokkal és lőfegyverekkel felszerelt palesztin fegyveresek ellen az izraeli hadsereg a szárazföldi és a légierőt is bevetette. Az elmúlt napokban megsemmisítették a Hamász katonai infrastruktúrájának több elemét, fegyverraktárakat, fegyvergyártó műhelyeket, rakétaindító állásokat - fejtette ki a hadsereg szóvivője. (MTI)

11:55
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Hatvan ország hétezer állampolgára készül elhagyni a Gázai övezetet

Hatvan ország mintegy hétezer állampolgára vár arra, hogy elhagyhassa a Gázai övezetet - közölte az Egyiptomban akkreditált nagykövetségek képviselőivel a kairói külügyminisztérium csütörtökön az evakuáláshoz szükséges dokumentumok és a művelet logisztikájának a bemutatására összehívott tájékoztatón.

A tájékoztatóból nem derült ki, hogy a távozni kívánó hétezer ember második útlevéllel rendelkező palesztinokat is magában foglal-e. Az övezetből távozni nem kívánó külföldi állampolgárok száma szintén nem ismeretes.
Szerdán, a gázai hadműveletek kezdete óta először több száz külföldi állampolgár és második útlevéllel rendelkező palesztin hagyta el a lezárt tengerparti területet.

A The New York Times című amerikai lap szerint csütörtökön további mintegy 600 külföldi lépett át Egyiptomba Rafahnál. Köztük mintegy négyszáz amerikai, valamint svájci, olasz, görög, holland, belga, magyar, horvát, mexikói, dél-koreai és más állampolgár.(MTI)

12:18
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Németország betilt minden, a Hamászhoz köthető tevékenységet

A német kormány betiltotta a Hamász - az országban már terrorszervezetként nyilvántartott – tevékenységét. Nancy Faeser belügyminiszter közölte: "A mai napon teljes mértékben betiltottam egy olyan terrorszervezet tevékenységét, amelynek célja Izrael állam elpusztítása".

Ez azt jelenti, hogy bűncselekménynek minősül majd a Hamász nevében összejöveteleket tartani vagy propagandájukat terjeszteni. Faeser azt is bejelentette, hogy a Samidoun nevű palesztinbarát hálózatot Németországon belül feloszlatják. A múlt hónapban Olaf Scholz kancellár azt mondta, a hálózat tagjai az utcákon ünnepelték a Hamász izraeli terrorját.

12:46
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Húszezer sebesült lehet a Gázai övezetben

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szerint még mindig több mint 20 ezer sebesült rekedt a Gázai övezetben – írta a BBC.

Egyiptomi tisztviselők szerint szerdán 335 külföldit vagy kettős állampolgárt, valamint 76 súlyos sebesültet és beteget hoztak át a rafahi átkelőn orvosi kezelésre. Az AFP jelentése szerint mentőautókat láttak, amelyek a sebesült evakuáltakat egyiptomi tábori kórházakba szállították.

Az MSF azonban nagyobb számú evakuálásra szólított fel, emellett tűzszünetre, valamint arra, hogy több kritikus fontosságú segélyt juttassanak el a Gázai övezetbe, ahol az aggodalmak szerint humanitárius válság van kialakulóban.

13:30
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

242 túszt ejtett a Hamász

Az izraeli hadsereg napi tájékoztatóján Daniel Hagari szóvivő elmondta, hogy a hadsereg kapcsolatba lépett a Gázában fogva tartott 242 túsz családjával.

A legutóbbi jelentés szerint 239-en voltak. A Hamász azt állítja, hogy a túszokat Gáza különböző részein, többek között alagutakban rejtegetik.

14:37
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Bejelentés a Gázai övezetben rekedt magyarokról

Részleteket ITT olvashat!

15:22
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre többen menekülnek át Gázából Egyiptomba

Mintegy 100 újabb külföldi és kettős állampolgárságú személy hagyhatta el Gázát Egyiptom felé a rafahi átkelőn - közölte az AFP hírügynökséggel a palesztin fél egyik tisztviselője.

A nap végéig összesen 400 külföldi útlevéllel rendelkező, valamint 60, mentőautókban szállított, súlyosan sebesült palesztinnak kellett volna átkelnie - mondta Wael Abu Mohsen az AFP-nek.

A hírügynökség megjegyzi, hogy ez a szám csak nagyon kis hányadát jelenti a jelenleg a területen tartózkodó több mint kétmillió embernek.

17:15
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Veszélyes alagútrendszer húzódik a Gázai övezet alatt

Jair Golan, az Izraeli Védelmi Erők volt vezérkari főnöke úgy véli: az ország hadserege „semmilyen körülmények között" nem kezd nagyobb hadműveletbe a Gázai övezet alatt húzódó alagútrendszerben. Golan a hadsereg rádiójában úgy fogalmazott: meg kell találniuk az alagútrendszer bejáratait és lezárni, vagy harci gázzal kell azokon keresztül elárasztani a folyosókat.

„Ez arra kényszeríti az ellenséget, hogy kijöjjön az alagutakból" - mondta.

Szakértők megerősítették, hogy a Hamász kiterjedt alagútrendszert épített ki a Gázai övezet alatt, és nagy mennyiségű vizet, élelmiszert, fegyvert, üzemanyagot halmozott ott fel. Az alagutakban számos olyan túsz is tartózkodhat, akiket a Hamász az Izrael elleni október 7-ei terrortámadás során ejtett foglyul.

18:29
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Rakéta csapódott egy házba Izraelben

A Gázai övezetből kilőtt rakéta csapódott be egy házba Izrael középső részén.

A helyi katasztrófavédelem szerint az épületben súlyos károk keletkeztek.

Az izraeli hatóságok közlése szerint nincsenek sérültek, mivel a család egy biztonsági szobában tartózkodott a becsapódás idején - írja a The Times of Izrael.

18:56
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Belehalt sérüléseibe egy izraeli katona

Meghalt egy izraeli katona, aki tegnap a Hamász terroristáival való összecsapások során súlyosan megsebesült a Gázai övezet északi részén - közölte a hadsereg.

Yair Nifousy törzsőrmester 20 éves volt, a 101. ejtőernyős zászlóalj tagjaként szolgált.

Egy másik katona az egységéből szintén megsebesült ugyanezekben az összecsapásokban - írja a The Times of Izrael.

19:41
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg a Gázai övezet északi részének a szívében harcol

Hertzi Halevi izraeli katonai vezérkari főnök sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az izraeli hadsereg "a háború egy újabb jelentős szakaszába kezdett".

"Az izraeli hadsereg Gáza északi részének szívében van, Gáza városban hajt végre akciókat, körülveszi azt, kiterjeszti a szárazföldi offenzívát és annak eredményeit" - mondta.

"Az IDF egy sűrű és nehéz városi területen harcol - ez professzionalizmust és bátorságot igényel" - írja az Aljazeera.

20:07
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Összehangolt csapásokat hajtott végre a Hezbollah

A Hezbollah szerint 19 izraeli állásra mértek csapást egy összehangolt támadásban, a libanoni székhelyű terrorcsoport közlése szerint helyi idő szerint 15:30-kor egyszerre csaptak le a célpontokra.

A Hezbollah "irányított rakétákkal, tüzérségi lövedékekkel" és más fegyverekkel vette célba az állásokat - írja az Aljazeera.

20:48
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Rengeteg terroristát likvidált az izraeli hadsereg

Az Izraeli Védelmi Erők szerint a szárazföldi egységek az elmúlt órákban mintegy 130 terroristát öltek meg a Gázai övezet északi részén zajló összecsapások során.

Az IDF szerint az izraeli csapatok "továbbra is heves harcokat folytatnak a Hamász terroristái ellen".

Az izraeli légierő is folytatta csapásait a Gázai övezetben, a repülőgépek csapást mértek több olyan katonai létesítményre, amelyet magas rangú Hamász-tisztviselők használnak, a terrorcsoporthoz tartozó egyéb célpontok mellett - írja a The Times of Izrael.

21:20
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

WHO: A világszervezetnek nincs tudomása Hamász-állásokról a gázai kórházak területén

Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) nincs tudomása a radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet állásairól a gázai övezeti kórházak területén - közölte csütörtökön Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója Genfben.

Mint mondta, a WHO szoros kapcsolatban áll a terepen dolgozó egészségügyi személyzettel.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a szervezet nem rendelkezik információkkal arról, hogy az egészségügyi intézmények alatt esetlegesen mi zajlik.

21:47
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Növekvő antiszemitizmussal néz szembe a franciaországi zsidó közösség

A Hamász iszlamista palesztin szervezet Izrael elleni október 7-i támadása óta növekvő antiszemitizmussal találják szembe magukat a franciaországi zsidó közösség tagjai: három hét alatt összesen 819 antiszemita cselekedetet jelentettek Franciaországban, többet, mint előtte egy év alatt - írta csütörtökön a France24 francia állami hírtelevízió a honlapján.

A sérelmek skálája a verbális bántalmazástól és antiszemita grafittiktől fizikai támadásokig és halálos fenyegetésekig terjed.

22:12
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg körülzárta Gáza várost

Az izraeli hadsereg körülzárta Gáza várost - jelentette be Daniel Hagari katonai szóvivő csütörtök este.

A Gázai övezetben a szárazföldi hadművelet hatodik napján, csütörtökön az iszlamista Hamász terrorszervezet előőrseit, főhadiszállásait, rakétakilövő állásait és infrastruktúráját támadták az izraeli katonák.

A katonai szóvivő közölte, hogy az elmúlt órákban több mint százharminc palesztin fegyveres halt meg az övezetben.

Az izraeli erők katonai létesítményeket és rengeteg ott talált fegyvert semmisítettek meg. Vadászgépek és helikopterek a Hamász magas rangú harcosainak egyik parancsnokságát támadták, és egy hadihajóról aláaknázott épületeket és megfigyelőállomásokat lőttek.

A haditengerészet katonái és a harci repülőgépek a Hamász haditengerészeti erőinek célpontjait is támadták, köztük a terrortámadások tervezésére és kivitelezésére használt épületeket.

22:33
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Libanoni miniszter: Negyvenezer olajfa égett le az izraeli bombázások következtében

Több száz négyzetkilométernyi földterület, rajta mintegy 40 ezer olajfa vált a lángok martalékává Libanonban az izraeli bombázások által okozott tüzek következtében, ami súlyos csapást mért az ország olívaolaj-termelésére - közölte Abbász Haddzs Hasszan libanoni földművelésügyi miniszter csütörtökön.

Napi szinten egyre több tűzeset alakul ki a két ország között húzódó határ libanoni oldalán, mióta az Irán által támogatott libanoni síita milícia, a Hezbollah és Izrael tűzharcba kezdett a múlt hónapban.

A Hezbollah csütörtökön bejelentette, hogy Libanon határánál támadást hajtott végre izraeli harci állások ellen, amire válaszul Izrael csapást mért a libanoni határvidéken lévő "terroristasejtre".

22:52
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Bahrein visszahívta nagykövetét Izraelből

Bahrein visszahívta nagykövetét Izraelből a Gázai övezeti háború elmérgesedése miatti tüntetés jeleként, ezzel párhuzamosan pedig a manámai parlament csütörtökön megerősítette, hogy az izraeli nagykövet elhagyta a Bahreini Királyság területét.

A bahreini törvényhozás közlése szerint felfüggesztették a kereskedelmi kapcsolatokat és néhány hétre a repülőjáratokat is Izraellel. A manámai parlament egyben megerősítette, hogy "eltökélten támogatja a palesztin ügyet".

Az izraeli külügyminisztérium ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nincs semmiféle döntés, vagy közlés az izraeli, vagy a bahreini kormány részéről a nagykövetek visszahívásáról, és stabilnak nevezte Izrael és Bahrein kapcsolatát.

Izrael 2020-ban, az úgynevezett Ábrahám-egyezmények keretében normalizálta kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel. Eli Kohen izraeli külügyminiszter szeptember elején nyitotta meg első állandó diplomáciai képviseletét Manámában.

05:57
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről