Határmenti településeket támadnak az ukránok, folytatódnak a véres harcok Bahmutnál

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, 2023.11.11.,
DONETSK OBLAST, UKRAINE - NOVEMBER 11: Ukrainian soldiers prepare artillery at their fighting position in the direction of Bakhmut as the Russia-Ukraine war continues in Donetsk Oblast, Ukraine on November 11, 2023. (Photo by Diego Herrera Carcedo/Anadolu via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 628. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
05:09
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:28
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Még mindig nem teljes a légvédelem

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a napzáró videójában köszönetet mondott valamennyi országnak, amelyek hozzájárultak az ukrán légvédelem megerősítéséhez, de egyben jelezte: még mnidig nem teljes az égi pajzs. Ezt különnösen fontosnak tartott a hangsúlyozni a tél közeledtével, amikor ara számítanak, hogy a tavalyihoz hasonlóan ismét az ukrán energia-infrastruktúrát érintik majd az orosz légicsapások.

05:35
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódik az evakuálás

Folyattódik az ukrán állampolgárok evakuálása a Gázai övezetből, egyben az ukrán diplomaták segítenek kijutni a térségből a moldáv állampolgároknak is - mondta napi videójában az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint a kimenekítettek száma napról napra nő, jelenleg 214 embert tudhatnak biztonságban.

06:26
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszok ölhették meg az orosz ezredest

A jelentések szerint az Ukrajna oldalán harcoló oroszok megölték a moszkvai FSZB biztonsági szolgálat egy ezredesét egy lesben az orosz Brjanszk megyében. A Kyiv Post és az Ukrainska Pravda ukrán hírszerzési forrásokra, orosz Telegram csatornákra és az Ukrajna-barát Orosz Önkéntes Hadtestre hivatkozva jelentett a meglepetésszerű támadásról.

06:50
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. november 12-én az ukrán-magyar határszakaszon 4795 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4483 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 70 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:40
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Határ menti támadások

Oroszország a határ menti régiók elleni támadással vádolta Kijevet. Vasárnap Oroszország azt közölte, hogy Brjanszkban és Belgorodban sorozatos támadások történtek, amelyekben öt vasúti kocsi megrongálódott és egy ember megsérült. Orosz nyomozók szerint a tehervonat kisiklását az oroszországi Rjazan megyében a vonalon lévő házi készítésű bomba okozta. Orosz tisztviselők korábban ukránbarát szabotőröket tettek felelőssé az ország vasúti rendszerét ért több támadásért.

08:12
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb orosz támadási hullám

Az ukrán szárazföldi erők vezetője azt mondta, hogy az orosz csapatok megkezdték a Bahmut melletti területek visszaszerzését. A katonai szóvivő szerint az elmúlt nap folyamán enyhültek az orosz támadások Avdijivka városa ellen, de valószínűleg ismét erősödni fognak a harcok.

08:47
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Bosszúcselekmény

Az oroszok által megszállt Melitopolban az FSZB három orosz hírszerző tisztje meghalt egy robbantásban, amelyet a helyi ellenállás „bosszúcselekményként" hajtott végre – közölte az ukrán védelmi hírszerzés. A három férfi egy katonai parancsnokságnak használt postán találkozott.

09:34
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij fontos embere Amerikában

Andrij Jermak, Ukrajna elnökhelyettese vasárnap közölte, hogy a gazdasági miniszter vezette delegációval az Egyesült Államokba érkezett, hogy az együttműködésről és támogatásról tárgyaljon. Találkozói lesznek majd a Fehér Házban, a Kongresszusban, de tárgyalóasztalhoz ül civil társadalmi szervezetek képviselőivel is.

10:13
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Meguplázott német támogatás

A német védelmi miniszter bejelentette, hogy Berlin 8 milliárd euróra (8,5 milliárd dollárra) megduplázza 2024-ben a háború sújtotta Ukrajnának nyújtott katonai segélyét. „Ez erős jelzés Ukrajna felé, azt mutatja, hogy nem adjuk fel", amikor a nemzetközi figyelem az Izrael-Hamász háborúra összpontosul – mondta Boris Pistorius az ARD televíziós csatornának.

10:53
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Három ember halt meg Donyeckben

Három ember meghalt a Donyeck megye elleni orosz támadásokban – közölte Ihor Moroz megbízott regionális kormányzó a Telegramon. Toreckban 30 ház, egy infrastruktúra- és egy adminisztratív épület is megsérült.

11:36
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Diplomáciai áttörés

Az Egyesült Államok teljes jogú résztvevőként kezeli Oroszországot a héten San Franciscóban zajló ázsiai-csendes-óceáni csúcstalálkozón, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok megpróbálja elszigetelni Moszkvát az ukrajna háború miatt - mondta egy magas rangú tisztviselő.
Vlagyimir Putyin elnök látogatása politikailag elképzelhetetlen, Alekszej Overcsuk miniszterelnök-helyettes képviseli Oroszországot az ázsiai-csendes-óceáni gazdasági együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján. „A küldöttség vezetőjeként kezelik, és lehetősége lesz teljes mértékben részt venni a hét eseményeiben" – mondta Matt Murray, az APEC-ért felelős külügyminisztérium tisztviselője az AFP-nek.

12:05
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Veteránok az utcán

Kijevben veteránok és aktív ukrán katonák családtagjai tartottak nagygyűlést az ukrajnai katonai szolgálat időtartamát szabályozó jogszabályok elfogadására.

12:43
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner már teljesen beolvadt

A Wagner-zsoldoscsoport nagy egységei valószínűleg beolvadtak az orosz nemzeti gárda (Roszgvardija) parancsnoki struktúrájába – közölte a brit védelmi minisztérium egy titkosszolgálati tájékoztatóján. A Wagner-egységeket a Roszgvardijában valószínűleg Pavel Prigozsin, Jevgenyij Prigozsin néhai Wagner-vezér fia vezeti, aki egy repülőgép-balesetben halt meg.

13:17
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Gránátot dobtak egy orosz klinikára

Szentpéterváron egy ismeretlen férfi egy F-1-es gránátot dobott a Kustodiev utcai klinika területére, majd elmenekült a helyszínről – számolt be a Telegram csatorna.

A csatorna szerint a férfi azt kiabálta, hogy „itt bomba van" majd egy csomagot dobott át a kerítésen, amelyben a biztonsági erők robbanóanyag nélküli gránátot találtak.

Jelenleg a rendőrség keresi az elkövetőt.

13:54
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Átalakított légvédelmi rendszer

Jurij Ignat, az ukrán légierő (Air Force) képviselője bejelentette a szovjet légvédelmi rakétarendszerek (SAM) amerikai lövedékekre való átállását.

Az ezredes szerint az amerikai rakétákhoz adaptált rendszerek sikeresen beváltak az egyesült államokbeli tesztállomásokon.

14:33
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Fennakadások a moszkvai repülőtereken

November 13-án három moszkvai repülőtéren fennakadások voltak. Több járat késett, többet pedig teljesen töröltek – derül ki a Yandex.Schedules szolgáltatás adataiból.

A forrás szerint négy Vnukovóba tartó járat késett, kettőt pedig töröltek, Domodedovoban három járatot töröltek. Eközben hat szeremetyevói járatot elhalasztottak, kettőt pedig töröltek.

Nincs információ a Zsukovszkij repülőtér menetrendjének fennakadásáról.

15:10
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán szabotőrök próbáltak bejutni Belgorodba

Egy ukrán szabotázs- és felderítőcsoport (DRG) november 13-án, hétfőn délelőtt megpróbált behatolni Belgorod régiójának területére – számolt be a Mash a Telegram csatornán.

A kiadvány szerint a nyolcfős szabotőrcsoport orosz katonáknak akarták kiadni magukat, de azonosították őket a határon, Shebekino közelében .

A szabotőrök helyi idő szerint reggel hét óra körül próbáltak bejutni orosz területre.

15:30
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország megtagadta a fegyverszállítást Ukrajnának

Franciaország megtagadta a fegyverszállítást Ukrajnának - nyilatkozta Sebastian Lecornu, az ország védelmi minisztere az LCI tévécsatornán.

„Most tárgyalunk az ukrán kollégákkal, hogy ösztönözzük őket új tarackok vásárlására, ami egy speciális alap forrásaiból történne, hogy a francia hadseregnek többé ne kelljen fegyvert szállítania az arzenáljából" – mondta a védelmi osztály vezetője.

Korábban Lucornu elmondta , hogy Franciaország fontolóra veszi a közös fegyvergyártás lehetőségét Ukrajna területén.

15:58
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás során megsérült egy ember Kurszkban

Kurszk régióban egy ukrán drónról esett le egy robbanószerkezet, amelyenek következtében megsérült egy férfi – nyilatkozta az orosz régió kormányzója, Roman Starovoyt a Telegramon.

Elmondása szerint a robbanás a Glushkovszkij járásbeli Popovo-Lezhachi falu közelében történt.

16:28
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Kiképzőközpont nyílik F-16-os pilóták számára Romániában

Hivatalosan is megnyílt a kiképzőközpont Romániában, ahol az ukrán pilóták oktatása történik majd F-16-os vadászrepülőgépek vezetésére – jelentette be Angel Tilvar román védelmi miniszter november 13-án.

17:19
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Hollandia katonai támogatást nyújt Ukrajnának

A holland hadsereg által leszerelt német Gepard légvédelmi lövegeket átszállítják az Ukrán Fegyveres Erőkhöz.

18:10
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Még több fegyvert szeretne Ukrajna

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter az Ukrajnának nyújtott katonai segély növelését, az Ukrajna EU-csatlakozásáról szóló tárgyalások decemberi megkezdéséről meghozandó döntést, valamint az Oroszország elleni 12. szankciócsomaggal kapcsolatos munka felgyorsítását szorgalmazta - közölte az ukrán külügyminisztérium.

Kuleba hétfőn részt vett az EU külügyminiszteri tanácsának ülésén - írja a The Guardian.

19:22
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos orosz támadás érte Herszont

"Két ember meghalt és további 10 megsebesült a Herszon városát november 13-án ért orosz tüzérségi támadásban" - közölte Oleksandr Prokudin kormányzó.

Az orosz erők délután tüzérségi csapást mértek Herszon központjára, megrongálva legalább 15 házat, egy kórházat, egy közigazgatási épületet és nyolc járművet, köztük egy mentőautót - jelentette Prokudin.

20:34
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Németország újabb fegyvereket szállít Ukrajnának

Németország további két IRIS-T légvédelmi rendszert szállít Ukrajnának - jelentette be Martin Jaeger, Németország ukrajnai nagykövete november 12-én.

21:59
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Több parancsnokot is leválthatnak az ukrán hadseregben

Az ukrán védelmi minisztérium három parancsnok esetleges elbocsátását fontolgatja az ukrán fegyveres erőkön belül - jelentette az Ukrajinszka Pravda november 13-án az ország katonai és politikai vezetésének meg nem nevezett forrásaira hivatkozva.

22:36
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Erősen csökkent Ukrajnában az őszi gabona vetésterülete

Erősen csökkent Ukrajnában az őszi gabona vetésterülete a háború miatt - közölte Denisz Marcsuk, az ukrán agrárkamara elnökének helyettese Kijevben hétfőn.

Az őszi búza 3,8 millió hektáros vetésterülete nagyjából feleakkora, mint a háború előtt.

Ennek hátterében az áll, hogy a harctevékenység miatt sok termőföldet nem lehet hasznosítani, másrészt a mezőgazdasági termelők a nyári terméssel nem kerestek annyit, hogy most elegendő vetőmagot tudjanak vásárolni.

Marcsuk hangsúlyozta, hogy jövő tavasszal és nyáron ennél fogva kisebb termésmennyiség várható. Ugyanakkor leszögezte, hogy Ukrajna élelmiszerellátása nincs veszélyben, bár kevesebb gabona jut majd exportra.

05:30
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!