Két irányból támadják az oroszok Avdijivkát

Események

conflict Horizontal ukrajna háború
Gyakorlatozó ukrán katonák a harkovi régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 650. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
05:08
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:15
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. december 4-én az ukrán-magyar határszakaszon 4248 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3254 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 64 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:27
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Rekordot döntött az ukrán vasút

Ahogy arról korábbi tudósításunkban beszámoltunk, 200 hajó fedélzetén összesen 7 millió tonna különböző típusú árut exportáltak Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből augusztus óta. Az alternatív tengeri útvonal sikeressége mellett éjszakai videójában az ukrán elnök fontosnak tartotta hangsúlyozni a vasúti szállítás eredményességét.

Volodimir Zelenszkij szerint csak novemberben 14 millió tonna árut szállított az Ukrzaliznicja, ami új rekord a háború kezdete óta. Az elnök kiemelte: az export, az import és a belföldi szállítás terén is kiváló teljesítményt nyújt a vasút. 

06:26
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntalálat ért orosz lőszerraktárakat

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat közölte, hogy az ukrán katonák két drónnal semmisítettek meg orosz lőszer- és felszerelésraktárakat a kelet-luhanszki régióban lévő Szvatovo város közelében.

Az oroszok az Oszkil folyótól keletre fekvő Szvatovónál próbálják magukat beásni. A régió azért fontos számukra, mert Szvatovo ellenőrzi az utánpótlási útvonalat az oroszországi Belgorodból a délebbre lévő erőik felé.

07:25
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Klicsko: Elveszik a bizalom Zelenszkijben

Volodimir Zelenszkij "fizet az elkövetett hibáiért", az ukrán nép pedig azon töpreng, hogy az ország miért nem volt felkészültebb - mondta Kijev polgármestere. Vitalij Klicsko szerint az ukránok elveszítik a bizalmat a háborús vezető válságkezelésében.

"Az emberek csodálkoznak, hogy miért nem készültünk jobban erre a háborúra, miért tagadta Zelenszkij a végéig, hogy ez így lesz" - mondta Klicsko, aki szerint túl sok olyan információ került nyilvánosságra, ami nem felelt meg a valóságnak. "De ennek ellenére az elnöknek ma is fontos feladata van, és a háború végéig támogatnunk kell őt. Aztán majd minden politikus fizetni fog a sikereiért vagy kudarcaiért."

08:22
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: Az idők nem könnyűek

Vlagyimir Putyin orosz elnök sajnálatát fejezte ki a nyugati országokkal fennálló kapcsolatok megromlása miatt, amikor elfogadta kéttucatnyi új moszkvai nagykövet megbízólevelét. „Az idők nem könnyűek" – mondta Putyin a küldötteknek.

Az Egyesült Királyság új nagykövetéhez fordulva azt mondta: „A második világháború utáni időszakban és egészen a közelmúltig országaink képesek voltak kapcsolatokat építeni. De a dolgok jelenlegi állása... jól ismert, és remélnünk kell, hogy a helyzet – országaink és nemzeteink érdekében – jobbra fog változni."

09:30
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

30 kamion jutott át a határon

Az első 30 üres teherautó áthajtott az ukrán-lengyel határon újonnan megnyílt Uhriniv-Dolhobychuv átkelőn, amely Kijev reményei szerint enyhülést jelent majd, mivel a lengyel sofőrök tiltakozása más szárazföldi folyosókat is elzárt.

Az ukrán határszolgálat azt közölte, hogy négy határátkelőt blokád alá vettek a lengyel fuvarozók, akiknek tiltakozása hetek óta megbénítja a forgalmat.

A lengyel fuvarozók fő követelése, hogy ne engedjék be az ukrán kamionosokat az EU-ba, ami Kijev és Brüsszel szerint lehetetlen. A lengyel és szlovák sofőrök egyaránt arra panaszkodnak, hogy ukrán társaik olcsóbban kínálják szolgáltatásaikat, és az EU-n belül is szállítanak árut, nem csak az EU és Ukrajna között.

Azt követelik, hogy az EU állítsa vissza azt a rendszert, amely korlátozott számú engedélyt ad az ukrán vállalatoknak, hogy az EU-ban működjenek, és az európai kamionosok beléphessenek Ukrajnába.

09:54
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Fehér Ház: Sürgősen meg kell kötni az ukrán segélyegyezményt

A Fehér Ház éles figyelmeztetést adott ki arra vonatkozóan, hogy további amerikai segélyekre van szükség Ukrajnának, de a Kongresszus még mindig nem áll közel a kompromisszumos megállapodáshoz, amely segítené a háborús erőfeszítések finanszírozását.

„Kifogyott a pénzünk – és majdnem elfogyott az időnk" – írta Shalanda Young, a Fehér Ház költségvetési igazgatója a republikánus és demokrata vezetőknek írt, nyilvánosan közzétett levelében.
Figyelmeztetett arra, hogy ha a Kongresszus nem hagy jóvá több katonai segélyt Ukrajnának az év vége előtt, az „térdre kényszeríti" az ukránokat az Oroszország elleni harcban.

Hétfőn a képviselőház republikánus elnöke, Mike Johnson elutasítónak tűnt a több tízmilliárd dollárral több finanszírozás biztosítására vonatkozó legújabb kérelmekkel kapcsolatban.

10:32
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

150 millió tonna szén-dioxid

Oroszország tavaly februárban indított ukrajnai háborúja mintegy 150 millió tonna szén-dioxid-kibocsátással jár – idézte egy ukrán miniszterhelyettes a szakértőket. „A háború pusztító hatással van a környezetre. A harcok következtében a levegő, a talaj és a víz is szennyezett" – mondta Viktoria Kirejeva, Ukrajna környezetvédelmi és természeti erőforrásokért felelős miniszterhelyettese a dubai Cop28 klímakonferencia margójára rendezett konferencián.

10:56
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Két irányból támadják az oroszok Avdijivkát

Az orosz erők két új irányból támadják a kelet-ukrajnai Avdijivka ipari várost - közölték ukrán tisztviselők, miközben Moszkva kiterjesztette a bekerített város elfoglalására irányuló törekvését. Moszkva csaknem két hónapja próbálja elfoglalni Avdijivkát, amely a szerteágazó frontvonal leghevesebb gyújtópontjává vált.

13:16
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Videón, ahogy megadja magát egy ukrán katona

Egy mai felvételen látható, ahogyan az oroszok felderítenek és megszállnak egy ukrán állást, majd az összecsapás vége felé egy sebesült ukrán katona megadja magát.

13:38
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Mutatjuk a taktikát, amit még nem láttunk az oroszoktól - videó

Az orosz haderő sokféleképpen igyekszik az ukránok fölé kerekedni, ezen a felvételen egy quaddal közelítik meg a nehéz terepen a 10 ukrán katonából álló rajt, amelyet egy "Fagot" ATGM gránátvető segítségével semmisítenek meg, majd a terepmotor segítségével gyorsan újabb pozíciót keresnek. Az akció videón:

14:01
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna naponta 66 alkalommal lövi az oroszországi Belgorod régiót

Az ukrán fegyveres erők 66 lövedéket lőttek ki az oroszországi Belgorod régióra az elmúlt 24 órában – közölte Vjacseszlav Gladkov kormányzó Telegram-csatornáján – írja a TASS 

"A Belgorodi régióban Zhuravlevka falu nyolcszor került tüzérségi tűz alá. Két magánház megrongálódott. Nem voltak áldozatok. Három tüzérségi lövedéket és három gránátot lőttek Shchetinovka falura. Az ellenség két robbanószerkezetet is ledobott egy drónról a falura. Áldozatok nem voltak és anyagi kárt sem szenvedtek." – írta a kormányzó. 

15:22
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

"Nem akarnak minket beengedni": az ukrán kamionsofőrök lengyel blokáddal néznek szembe - videó

Egyesek szerint lincshangulat uralkodik  a medykai határátkelőnél, ahol állítólag 70 km-es sorok állnak, mivel a lengyel sofőrök blokkolják az ukrán kamionok belépését a saját piacuk védelme érdekében. Az egyik sofőr elmondta, hogy 9 órát kell várni a határnál, azonban ami rosszabb, hogy legjobb esetben 8 nap alatt fordul egyet – írja a The Guardian.

A lengyelek azt akarják az EU-nál elérni, hogy újra bevezesse a korábbi, külföldi sofőrökre vonatkozó korlátozásokat.

15:48
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna már védelmi célokra használja Leopard tankjait, mivel a nyári ellentámadás leállt

Kijev idén hónapokig lobbizott azért, hogy Leopard tankokat Németországtól és más nyugati szövetségesektől szerezzen be az orosz erők visszaszorítására, de mióta az ukrán offenzíva idén nyáron elcsendesedett, a tankokat inkább az arcvonal tartására vetik be – írja a The Guardian.

A 21. gépesített dandár egyik századának helyettese elmondta az AFP-nek, hogy az Strv 122 harckocsit – a Leopard 2A5 svéd változatát – gyalogsági csapatok vagy lőszerraktárak ellen használják.

"Más szóval, nem ugyanúgy használjuk, mint az ellentámadás során" – mondta a 25 éves Ruszlan, utalva Ukrajna nyári törekvésére, amely során teret akart nyerni délen.

Kijev abban reménykedett, hogy a Leopárdok áthatolnak az orosz védelmen, majd dél felé dübörögnek a Krím felé, a Kreml által 2014-ben egyoldalúan annektált félsziget felé. Ehelyett a front mentén helyezkednek el keleten, és inkább nagy hatótávolságú tüzérségként működnek, mint támadó harckocsikként.

16:08
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb orosz előretörésről számolnak be a britek

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának mai hírszerzési tájékoztatója az orosz előrehaladásra összpontosított. Marjinkában, egy kis donyecki városban, amely 2014 óta az orosz-ukrán konfliktus frontvonalában van, a védelmi minisztérium szerint míg Oroszország valószínűleg a beépített terület nagy részét ellenőrzi, az ukrán erők addig továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a város nyugati szélén lévő területeket.

A megújult orosz erőfeszítések Marjinka ellen Oroszország őszi offenzívájának részét képezik, amely prioritásként kezeli Oroszország ellenőrzésének kiterjesztését a Donyecki terület fennmaradó részeire – amely a védelmi minisztérium szerint valószínűleg még mindig a Kreml egyik fő háborús célja.

16:29
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők megsemmisítették az ukrán fegyverraktárakat Herszon közelében

Az orosz hadsereg négy ukrán katonai támadást vert vissza Donyeck térségében, mintegy 270 ellenséges katonát semmisítve meg az elmúlt napban – jelentette az orosz védelmi minisztérium – írja a TASZSZ.

Az orosz erők megsemmisítettek egy ukrán fegyverraktárat Herszon közelében tegnap – jelentette kedden az orosz védelmi minisztérium. "A 124. területvédelmi dandár fegyverraktárát semmisítették meg Herszon város közelében" – áll a minisztérium közleményében. 

16:50
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Videón, ahogy az orosz drón eltalálja az ukrán mobil radarállomást

Az orosz Lancet drón találata az ST-68 típusú mobil radarállomás ellen. Az ukrán hadsereg mobil radarállomását áttelepülés közben érte a végzetes találat, Novodmitrovka falu mellett, Beriszlav megyében.

17:12
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Egy orosz rendezvényen a céllövöldében Biden, Zelenszkij, Stoltenberg a telitalálat

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója megosztott egy videót, amelyen állítólag orosz gyerekek láthatók, amint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Joe Biden amerikai elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arcát ábrázoló célpontokra lőnek egy fesztiválon a szibériai Tomszk városában – írja a The Guardian.

A Guardian nem tudta megerősíteni független forrásból a hírt, azonban az orosz állami tulajdonú AiF újság közölt egy történetet a videóról.

A történet szerint a lőteret az "Orosz Föderáció békés harcosa" hazafias fesztivál részeként hozták létre, amelyet december 2-án tartottak a Tomszki Városi Építőipari Főiskolán.

17:52
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

A britek újra Kínával tárgyaltak

David Cameron brit külügyminiszter elmondta, hogy megvitatta az ukrajnai háborút kínai kollégájával, Wang Yi-vel – írja a The Guardian.

Cameron volt brit miniszterelnök az X-en közzétett bejegyzésében azt mondta: "Megvitattuk a konstruktív kapcsolat iránti szándékunkat, az izraeli és gázai helyzetet, valamint Oroszország illegális ukrajnai invázióját. Az Egyesült Királyság továbbra is együttműködik Kínával, ahol az előmozdítja érdekeinket."

18:37
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Lebuktak az ukránok

Roman Bojakala ukrán újságíró véletlenül leleplezte az országot és a gyárat, ahol ukrán munkások szovjet típusú lőszereket gyártanak az ukrán fegyveres erők számára.

Meglepő módon kiderült, hogy az azerbajdzsáni Palladium cég létesítménye - az ukrán védelmi ipar, az UkrOboronProm partnere - amelynek logója megjelent Bojakala felvételein.

19:26
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Megszakították az ukrán határnál tartott blokádjukat a szlovák fuvarozók

Megszakították kedden határblokádjukat a Szlovák Szállítmányozók Uniójának (UNAS) fuvarozói a Felsőnémetinél (Vysné Nemecké) lévő szlovák-ukrán határátkelőn; találkozót kezdeményeztek a szaktárca vezetőjével és sztrájkkészültséget hirdettek - jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a szervezet közlésére hivatkozva.

A szlovákiai fuvarozók pénteken kezdtek - eredetileg határozatlan időre meghirdetett - blokádot, mert úgy vélik, hátrányos helyzetbe kerültek az ukrán fuvarozókkal szemben, ezért azt követelik, hogy az Európai Bizottság (EB) azonnali hatállyal vezesse vissza az ukrán járművekre vonatkozó szállítmányozási engedélyek alkalmazását, amelyeket az EB az ukrajnai konfliktus kezdetén törölt el.

20:11
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Litvánia rekordösszeget költ jövőre védelmi kiadásokra

Litvánia kedden elfogadta a 2024-es költségvetést, amelyben rekord mértékű védelmi kiadásokat tervez.

A büdzsé több mint kétmilliárd eurót (760 milliárd forint) szán katonai kiadásokra, ami a balti ország bruttó hazai termékének (GDP) 2,75 százaléka. A költségvetésből a GDP 2,52 százalékának megfelelő összeget fedezik, a fennmaradó részt pedig a bankokra kivetett extraprofitadóból, illetve hitelekből állják.

A NATO-tag Litvánia határos az Oroszországhoz tartozó, de attól területileg elkülönült Kalinyingrádi területtel és Fehéroroszországgal. A két másik, szintén NATO-tag balti állammal, Észtországgal és Lettországgal együtt Litvánia is hevesen bírálja Oroszország ukrajnai hadműveletét, amelyre közvetlen nemzetbiztonsági fenyegetésként tekint.

21:03
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság jövőre is folytatja Ukrajna támogatását

David Cameron brit külügyminiszter a Lordok Házában kijelentette, hogy jövőre nem csökken az Ukrajnának nyújtott brit katonai támogatás.

Cameron elmondta, hogy az Egyesült Királyság eddig több mint 4,7 milliárd font értékű humanitárius és gazdasági támogatást nyújtott Ukrajnának, és ezt a támogatást továbbra is folytatni fogja.

Cameron elmondta, hogy jelenleg nem állnak rendelkezésére a jövő évi kiadások pontos számai, de azt mondta, hogy az Ukrajnának szánt támogatás az eddigi mértékben, illetve azon túl is folytatódik - írja a The Guardian.

21:40
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ultimátumot küldött Joe Bidennek a Képviselőház republikánus elnöke az ukrajnai támogatás elfogadásáról

A Képviselőház nem szavazza meg az Ukrajna számára kért forrásokat, amennyiben a Biden-kormányzat nem hoz átfogó reformokat az amerikai bevándorlási szabályokban - áll a testület alsóházi elnökének Joe Biden elnök számára küldött levelében.

Mike Johnson kedden megjelent levele úgy fogalmaz, hogy az ukrán segély "az országunk határbiztonsági törvényeiben hozott változtatások életbe léptetésétől függ".

A republikánus politikus azt is világossá tette, hogy átláthatóságot vár el az ukrajnai támogatásokat illetően a kormányzattól.

"Az amerikai embereknek válaszokat kell kapniuk a többször megismételt kérdéseikre, ide értve a kormányzat stratégiáját Ukrajnával kapcsolatban, világosan meghatározott, kézzelfogható célok tekintetében" - fogalmazott Mike Johnson, aki átláthatóságot és elszámoltathatóságot vár el az amerikai adófizetők pénzének ukrajnai felhasználásával kapcsolatban, valamint pontos tájékoztatást a Biden-kormányzattól arra nézve, hogy milyen pontos erőforrásokat igényel a győzelem és a fenntartható béke Ukrajnában.

22:26
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev nem számít arra, hogy lankadna a szövetségesei általi támogatása

A kijevi vezetés nem számít arra, hogy lankadna Ukrajnának a szövetségesei általi támogatása az ellene folytatott háborúban - jelentette ki kedden Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hozzátéve, hogy nem maradoznak el a fegyverszállítások.

Kijevi sajtótájékoztatóján az ukrán diplomácia vezetője a további amerikai és az európai uniós támogatási csomagok elfogadása körüli bizonytalanságra reagált.

"Partnereink megértik, hogy jóval több forog kockán Ukrajnában, mint Ukrajna jövője" - közölte Kuleba, miután holland hivatali partnerével, Hanke Bruins Slottal tárgyalt.

"Ezért nem várok semmilyen lassulást, vagy csökkenést sem figyelemben, sem pedig az érkező támogatásban" - hangoztatta a tárcavezető.

23:42
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz dróntámadás történt Ukrajna déli részei ellen

Az orosz csapatok dróntámadást indítottak Ukrajna déli részei ellen kedden este - közölte az ukrán légierő parancsnoksága Telegram-oldalán. A tájékoztatás szerint Sahíd típusú kamikaze drónokat észleltek a Fekete-tenger felett Csernomorszk, Odessza, illetve Herszon és Mikolajiv megyék térségében. Odesszában robbanások zaját lehetett hallani az esti órákban. Az ukrán légierő arról is beszámolt, hogy a Fekete-tenger nyugati része felett lelőttek egy orosz Szu-24-es vadászbombázót. Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka Telegram-oldalán azt írta, hogy ilyesmi már régen nem történt. Hozzátette, hogy a harci repülő feltételezhetően rakétákat akart kilőni Odessza ellen. Az ukrán légierő szerint Ukrajna a nap folyamán több tucat harci drónnal támadta az Oroszország által elcsatolt Krím félszigetet, csapást mérve több fontos katonai létesítményre. Feodoszija kikötőjében eltaláltak egy üzemanyag lerakatot, amelyből orosz csapatokat látnak el. A Krím keleti felében Kercsnél az orosz légvédelem egyik radarállomását semmisítették meg, míg az északi részen található Szrelkovóban egy helikopterfelszállópályát, egy további radarállomást, illetve egy rakétairányító-rendszert találtak el. A hatóságok legfrissebb közlése szerint Ukrajna déli és keleti felében orosz katonai csapások következtében legalább három ember meghalt és tizenegy megsebesült. Roman Mrocsko, a déli Herszon város katonai adminisztrációjának vezetője szerint négy orvos megsérült a helyi klinikát ért orosz támadásban.

01:01
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel támadja az ukrán tüzérség Donyecket

Az elmúlt 24 órában az ukrán tüzérség ötvenhat alkalommal támadta a donyecki területeket, amely során százhetvennyolc lövedéket lőttek ki – jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnöket Ellenőrző és Koordinációs Közös Központ (JCCC) DPR képviselete. Gorlovkát, Yasinovatskyt, Donyecket és Makeevkát jelenleg is támadják az ukránok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!