A párizsi olimpiát is érintheti a háború, egyre több a fertőzés az izraeli katonák között

Események

conflict Horizontal Gáza
Füst gomolyog azután, hogy Izrael csapásokat mért a Gázai övezet középső részén található Nuseirat menekülttáborra
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 76. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
05:34
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:37
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

A párizsi olimpiát is érintheti a háború

A francia elnök kijelentette, hogy kész elmozdítani a 2024-es olimpia megnyitóját, ha a biztonsági fenyegetés túl magas lesz. Emmanuel Macron kijelentette, hogy ellenzi a tervek elhamarkodott megváltoztatását, de hozzátette, hogy a B-terv elindulhat, ha "a bizonytalanság szintje megkívánja, hogy felülvizsgáljuk az eredeti rendszert".

A ceremóniát a tervek szerint a Szajna folyónál tartják, de Macron a France 5 Television-nak azt mondta: "Tekintettel arra, hogy profik vagyunk, nyilvánvalóan létezik B-terv, C-terv stb.".

Európai biztonsági tisztviselők figyelmeztettek az iszlamista fegyveresek által elkövetett támadások növekvő kockázatára az Izrael-Hamász háború közepette, és a legnagyobb veszélyt a „magányos farkas" támadók jelentik, akiket nehéz nyomon követni.

Franciaország októberben megemelte biztonsági küszöbét, amikor egy férfi késsel megölt egy tanárt egy észak-franciaországi iskolában.

Franciaország mintegy 600 000 látogatóra számít, amikor július 26-án 160 hajó indul útnak a Pont d'Austerlitz-ről egy 5,7 mérföldes útra a Pont d'Ienához, egy párizsi hídhoz.

05:48
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Felmentést adott a katonáknak az egyik lelőtt túsz anyja

Az izraeli hadsereg katonái által véletlenül megölt túsz édesanyja azt mondta az érintett katonáknak, hogy ez nem az ő hibájuk.

Iris Haim, akinek fiát, Yotamot összetévesztették a Hamász harcosával, és két másik tússzal együtt lelőtték pénteken, azt mondta, hogy a katonák pillanatnyilag "helyesen cselekedtek".

"Meg kell védened magad, mert csak így tudsz megvédeni minket. Senki nem hibás - kivéve a Hamászt, nevüket és emléküket töröljék le a föld színéről!" – mondta Iris Haim a zászlóaljnak a kormány közleménye szerint.

06:28
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Összeomlóban a gázai vízszolgáltatás

Az UNICEF arra figyelmeztet, hogy az összeomlása szélén vannak a gázai víz- és higiéniai szolgáltatások. Becsléseik szerint a lakóhelyüket elhagyni kényszerült gyermekek az iváshoz, mosáshoz és főzéshez általában szükséges víz mindössze 10%-ához jutnak hozzá.

A víz-, közegészségügyi és higiéniai létesítmények mintegy 50%-a megsérült és megsemmisült Rafahban, miközben több százezer lakóhelyüket elhagyni kényszerült ember érkezett a városba. Az UNICEF szerint a gázai menedékházakban átlagosan csak egy vécé jut 700 emberre.

06:59
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre több a fertőzés az izraeli katonák között

A Fertőző Betegségek Szövetségének egészségügyi tisztviselői azt mondták a The Telegraph-nak, hogy Izrael összes kórházában több gyógyszerrezisztens fertőzést találtak a katonák között.

A kórokozókat főként végtagsérülésekben találták meg, köztük a Klebsiell és Escherichia coli rendkívül ellenálló baktériumtörzseit. A gázai talajjal és iszappal való érintkezés az ilyen rezisztens baktériumoknak való kitettséget okozhat.

07:27
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódik az ágyúzás

A Palesztin Vörös Félhold Társaság azt állítja, hogy a Gáza északi részén található mentőközpontját körülvették és ostromolják az Izraeli Védelmi Erők csapatai.

A szervezet szerint a tüzérségi lövöldözés folytatódik a közelben robbanások hangjaival.

07:58
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Blinken: Nyomást kell gyakorolni a Hamászra

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint egyre több nemzetközi hangnak kell nyomást gyakorolnia a Hamászra, hogy tegye le a fegyvert és adja meg magát. Blinken szerint úgy tűnik, hogy "csend van a világban" arról, mit tegyen a Hamász, ha véget kell vetni a szenvedésnek.

Izrael egyre nagyobb nyomást kap nyugati szövetségesei részéről a gázai katonai támadás megfékezésére, Washington pedig az elmúlt héten nyilvánosan felszólította, hogy mérsékelje teljes háborúját a Hamász-vezetők elleni célzottabb hadjárattá.

08:37
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Határnyitás

Megnyílt az Izrael és Gáza közötti Kerem Shalom átkelőhely. Egy 46 kamionból álló konvoj, amely több mint 750 tonna árut hozott Jordániából, szerdán kelt át Kerem Shalomon.

09:12
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai kérésre elhalasztották a szavazást az ENSZ BT-ben

Az Egyesült Arab Emirátusok által az ENSZ Biztonsági Tanácsában előterjesztett határozatot, amely az ellenségeskedés felfüggesztését és az ENSZ felügyelete alatti segélyszállítmányok jelentős növelését követeli, az Egyesült Államok kérésére a héten harmadszor is elhalasztották.

Washington számára a legproblémásabb pont az volt, hogy a szövegben az ENSZ kizárólagos felhatalmazást ad a segélyszállító teherautó-konvojok ellenőrzésére, Izrael szerepének kifejezett említése nélkül.

A kompromisszumot sürgető diplomaták rámutattak az ENSZ biztosítékaira, miszerint soha nem küldenek rakományt Gázába Izraellel folytatott konzultáció nélkül, de a Biden-kormányzat azt akarta, hogy a konzultációs kötelezettséget kodifikálják az állásfoglalás szövegében, figyelmeztetve, hogy az egyébként helyszíni bonyodalmakhoz vezethet.

09:42
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

20 ezer fölé emelkedett a gázai áldozatok száma

Hivatalos becslések szerint a gázai halálos áldozatok száma meghaladta a 20 000-et, a halottak között 8000 gyerek és 6200 nő van. Az éhínség és a betegségek azzal fenyegetnek, hogy harci cselekmények nélkül is jelentősen megnő a halálozási arány.

10:12
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Zűrzavar a TikTokon

A Guardian értesülései szerint a TikTok moderátorai nehezen értékelték az izraeli-gázai konfliktushoz kapcsolódó tartalmakat, mert a platform eltávolította az idegen nyelvű videók megjelölésére szolgáló belső eszközt.

A változás azt jelentette, hogy az európai moderátorok nem jelezhetik, hogy nem értik az idegen nyelvű videókat, így csak a képi világra alapozva kénytelenek dönteni azokról.

A moderátorok októberben belső utasítást kaptak az Izrael-Hamász konfliktusra vonatkozó iránymutatásokról, amelyben közölték velük, hogy bizonyos Hamászhoz és a Hezbollahhoz kapcsolódó tartalmak megengedettek, feltéve, hogy nem szítanak erőszakra vagy nem dicsérik a Hamászt.

10:46
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi tárgyalások a Hamásszal eredménytelenül zárultak

Továbbra is bizonytalanok a további túszok szabadon bocsátásával járó csereegyezmény kilátásai, mivel a Hamász ragaszkodott ahhoz, hogy nem tárgyalna másról, mint az izraeli offenzíva teljes befejezéséről a Gázai övezetben.

A Hamász vezetője, Iszmail Haníje szerdán több mint egy hónapja először látogatott Egyiptomba, hogy megbeszéléseket folytasson egyiptomi tisztviselőkkel, akik újabb tűzszünet közvetítésére törekszenek.

A küldöttek intenzíven tárgyaltak arról, hogy egy új tűzszünet keretében a palesztin fegyveresek által Gázában még mindig fogva tartott túszok közül melyeket lehetne kiszabadítani, és cserébe Izrael milyen palesztin foglyokat engedhetne szabadon.

Taher Al-Nono, Haniyeh médiatanácsadója elmondta, hogy a Hamász nem hajlandó tárgyalni további izraeli túszok szabadon bocsátásáról, amíg Izrael végleg be nem fejezi a gázai katonai hadjáratot, és a palesztin civileknek nyújtott humanitárius segélyek száma nem nő.

11:17
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Megtalálták a Hamász parancsnoki központját

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy leleplezte a Hamász egyik fő parancsnoki központját Gáza város szívében, és ezzel súlyos csapást mért a militáns csoportra.

A hadsereg szerda este közölte, hogy leleplezte a Hamász által a fegyverek, a fegyveresek és az utánpótlás mozgatására használt hatalmas földalatti hálózat központját a Gázai övezetben.

11:54
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Dzsihád vezetője is Egyiptomba látogat a napokban

Az Iszlám Dzsihád, egy kisebb palesztin militáns csoport, amely szintén túszokat tart fogva Gázában, közölte, hogy a vezetője a következő napokban szintén Egyiptomba látogat, hogy a konfliktus lehetséges befejezéséről tárgyaljon.

12:35
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg újabb három katona haláláról számolt be

A jelentések szerint a három halott a Gáza északi részén zajló harcokban halt meg, köztük egy 19 éves őrmester a 931-es zászlóaljban, valamint két 20 és 21 éves hadnagy, mindketten a Geffen zászlóaljban szolgáltak.

A gázai szárazföldi invázióban eddig legalább 134 izraeli katona halt meg és mintegy 740 megsebesült

- jelentette szerdán az ENSZ az izraeli hadseregre hivatkozva.

13:05
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ausztrália katonákat küld a vörös-tengeri misszióba, de hajót nem

A napokban jelentették be, hogy a Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó Prosperity Guardian (Jólét Őrzője) fedőnevű művelet részeként Nagy-Britannia, Bahrein, Kanada, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, a Seychelle-szigetek, Spanyolország és Dánia az Egyesült Államokkal együtt közös járőrözés bevezetését tervezi a Vörös-tenger déli részén és a szomszédos Ádeni-öbölben.

Ausztrália bejelentette, hogy 11 katonát vezényel a misszióba, de hadihajót vagy repülőgépet nem küld.

A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy véget vessen a jemeni húszi lázadók támadásainak a térségen áthaladó hajók ellen.

Abdulmalik al-Húszi, a jemeni húszi lázadók vezetője szerdán kijelentette:

A lázadóvezér megfenyegette Washingtont, hogy amennyiben célba veszik a jemeni felkelőket, válaszlépésként ők is csapást mérnek az amerikai hadihajókra.

13:33
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg folytatja előrenyomulását a Gázai övezetben

Az IDF jelentése szerint az elmúlt napon több tucat légitámadást hajtottak végre az iszlamista Hamász terrorszervezet hozzávetőleg 230 célpontja ellen a Gázai övezetben.

A délen található Hán-Júnisz térségében a légierő megsemmisített egy rakétakilövő-állomást és egy épületet, ahol terroristákat azonosítottak.

Sati térségében a levegőből semmisítettek meg egy fegyveres osztagot, az izraeli haditengerészet a terrorszervezetek tengeri erőit támadta a Gázai övezet partjainál.

14:04
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Két rakétát indítottak az éjjel Libanonból

Éjjel két, Libanonból indított rakéta esett lakott területre északon, a határhoz közeli Kirjat Smóna városban.

A Hezbollah libanoni síita milícia vállalta magára a támadást.

A városból korábban kitelepítették az ott élőket, s a helyi önkormányzat szerint senki nem sérült meg, de anyagi kár keletkezett.

14:36
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Elhalasztják a szemeszter kezdetét Izraelben

A hadsereg kérésére Izrael legfontosabb műszaki felsőoktatási intézménye, a haifai Technion január 14-re halasztotta a tanév első szemeszterének kezdetét.

Az izraeli egyetemek és főiskolák jelenleg a háború miatt december végére hirdették meg az idei tanévkezdést.

A halasztás oka, hogy a diákok jelentős része, és az oktatók egy része is tartalékos katonai szolgálatban van a háború miatt.

15:06
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

A háború kihat a mentális egészségre is

A szakemberek szerint a háború kitörésétől december elejéig mintegy 30 százalékkal nőtt a depresszióval és szorongással diagnosztizált betegek száma az előző év azonos időszakához képest.

A háború kezdete óta a vényköteles nyugtatók fogyasztása 21 százalékkal, a vény nélkül kapható nyugtatók fogyasztása pedig mintegy 90 százalékkal nőtt Izraelben.

Az embereket olyan súlyos tünetekkel utalják mentálhigiénés kezelésre, mint a kontrollálhatatlan sírógörcs, munkába állási nehézségek és számos más, depressziós tünet.

15:34
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Iskolákban rejtegették a fegyvereket

A gázai szárazföldi hadműveletek során számos fegyvert találtak az övezet északi részén fekvő Dzsabália egyik iskolájában.

15:59
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

WHO: Észak-Gázában már nincs működő kórház

Gáza északi részében gyakorlatilag már nincs működő kórház az üzemanyag, személyzet és utánpótlás hiánya miatt - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön.

A Gáza egész területének 36 egészségügyi intézménye közül csupán kilenc működik részlegesen, s ezek mind az övezet déli részén találhatók.

Az al-Ahli kórház volt az utolsó működő intézmény északon, de jelenleg már csak minimális szolgáltatást nyújt, a kórházban lévő betegeket még kezeli, de új pácienseket nem fogad.

Az al-Ahli kórházban korlátozott gondozás zajlik. A tíz főből álló személyzet, orvosok és ápolók, csupán elsősegélyt nyújtanak, fájdalomcsillapítást és sebkezelést végeznek a források hiánya miatt.

A legutóbbi izraeli támadások áldozatainak holttestét a kórház udvarán helyezték el, mivel nem tudják őket biztonságosan és méltó módon eltemetni.

16:40
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Görögország hadihajóval erősíti a vörös-tengeri missziót

Görögország egy fregattal vesz részt a vörös-tengeri kereskedelmi hajózást biztosító, Egyesült Államok által vezetett misszióban - jelentette be csütörtökön Níkosz Déndiasz görög védelmi miniszter az állami televízióban.

Az Egyesült Államok azért kezdeményezte a Prosperity Guardian elnevezésű műveletet, hogy a nemzetközi misszióban részt vevők megvédjék a régióban elhaladó kereskedelmi hajókat az Izraellel szemben álló Irán által támogatott jemeni húszi lázadók támadásaitól.

Az Európai Unió legnagyobb kereskedelmihajó-flottájával rendelkező Görögország számára kulcsfontosságú a szabad áthaladás a világ tengerein - hangsúlyozta a görög kormány.

17:17
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Megszólaltak a szirénák Izraelben

Tel-Avivban megszólaltak a szirénák, és a Reuters operatőre szemtanúja volt rakétakilövéseknek Izrael kereskedelmi fővárosa felett, miután egy tévécsatorna a Gázai övezetből indított kilövéseket mutatott.

Nem érkezett hír arról, hogy bármilyen kárt okoztak volna a palesztin fegyveresek a nagy hatótávolságú rakétatámadásában.

17:55
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

A Vörös-tenger partján fekvő országoknak kötelességük megvédeni azt

Egyiptom külügyminisztere csütörtökön azt mondta, hogy a Vörös-tenger partján fekvő országoknak kötelességük megvédeni azt.

"Továbbra is együttműködünk számos partnerünkkel, hogy megfelelő feltételeket biztosítsunk a Vörös-tengeren a hajózás szabadságához"
- tette hozzá Sameh Shoukry a David Cameron brit külügyminiszterrel közösen tartott kairói sajtótájékoztatón.

18:34
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a harcok Izrael és a Hezbollah között

Az izraeli hadsereg közölte, hogy újabb légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah dél-libanoni állásai ellen az Észak-Izraelt ért támadásokat követően.

Az izraeli vadászgépek csapást mértek rakétakilövő állásokra, katonai épületekre és a terrorcsoport egyéb állásaira. Egy másik, a Hezbollahhoz tartozó célpontot repülőgépek, harckocsik és tüzérség vett célba.

Az IDF azt állítja, hogy tüzérséggel lőtt számos területet a libanoni határ mentén, feltehetően azért, hogy megakadályozza a Hezbollahot az Izrael elleni támadások végrehajtásában - írja a The Times of Izrael.

19:08
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Fokozódott az iráni kémkedés Izraelben

Az izraeli titkosszolgálat azt állítja, hogy újabb kísérleteket fedezett fel iráni ügynökök részéről, hogy a közösségi médián keresztül izraelieket toborozzanak, hogy pénzért cserébe kémkedési feladatokat végezzenek el a számukra.

Az ügynökség szerint az irániak az elmúlt hónapokban különböző platformokon, köztük az X (korábban Twitter), a Telegram, a WhatsApp, a Facebook és az Instagram segítségével izraeliekkel vették fel a kapcsolatot.

Az iráni ügynökök pénzért cserébe különböző megtévesztésekkel "küldetések" elvégzésére kérték fel az izraelieket, amelyek a Shin Bet szerint Irán számára a "hírszerzési információik bővítésére irányultak." - írja a The Timers of Izrael.

A jelentés szerint az izraelieket arra kérték, hogy például fényképezzenek le különböző helyszíneket, de néhányan nem hajtották végre a feladatokat és értesítették a hatóságokat.

19:49
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Sikerekről számolt be a Hamász az izraeli katonákkal folytatott harcokban

A Hamász fegyveres szárnya szerint harcosai a Gázai övezet középső részén, al-Mughraqa térségében izraeli katonákat vettek célba rakétavetővel.

A terroristák összecsaptak az izraeli katonákkal, megölve és megsebesítve őket. Az egyik katonát a Hamász állítása szerint egy tank tetején ölték meg, amelyet aztán egy gránáttal is célba vettek.

A Hanmász szerint a Saraya al-Quds-szal - az Iszlám Dzsihád katonai szárnyával - együttműködve ugyanebben a térségben egy Merkava harckocsira szerelt robbanószerkezetet robbantottak fel - írja az Aljazeera.

20:36
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot követel az ENSZ egy feltételezett gázai háborús bűncselekmény ügyében

Vizsgálatot követel az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága Izraeltől egy feltételezett gázai háborús bűncselekmény ügyében, amelyet hadserege követhetett el. Izrael elfogultnak tartja a kérést.

Szerdai keltezésű közleményében az ENSZ-hivatal közölte, hogy "aggasztó értesüléseket" kapott tizenegy fegyvertelen palesztin férfi Gázavárosban történt halálával kapcsolatban.

A férfiak kedden haltak meg, amikor az izraeli hadsereg a város egyik olyan lakóházát támadta meg, amelyben több család is lakott.

Az izraeli katonák "jelentések szerint különválasztották a férfiakat a nőktől és a gyerekektől, majd tüzet nyitottak, és a családtagjaik szeme láttára megöltek legkevesebb tizenegy férfit" - közölte az Euromed Emberi Jogi Megfigyelő Központ.

Az ENSZ-hivatal megerősítette a tizenegy palesztin férfi halálát, de hozzátette, hogy "még nem fejezték be a gyilkosságok körülményeinek kivizsgálását". Az izraeli hatóságoknak "haladéktalanul független, alapos és hatékony vizsgálatot" kell lefolytatniuk az ügyben a hivatal szerint.

21:46
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

A tűzszünet óta kétezer terroristát likvidált Izrael

Daniel Hagari ellentengernagy, az izraeli hadsereg szóvivője szerint a Gázai övezetben december 1-je, az ideiglenes tűzszünet lejárta óta több mint 2000 Hamász terroristát öltek meg légicsapásokban és szárazföldi harcokban.

Ezzel az izraeli hadsereg becslései szerint a háború kezdete óta a Gázai övezetben megölt Hamász harcosok száma mintegy 8000-re emelkedett. További 1000 Hamász-terroristát öltek meg Izraelben október 7-én, a terrorcsoport támadása során - írja a The Times of Izrael.

22:18
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

További palesztin terroristákat fogtak el a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg (IDF) elfogott csütörtökön a Gázai övezetben további olyan palesztin terroristákat, akik részt vettek a Hamász radikális szervezet Izrael elleni támadásában október 7-én - közölte a katonai szóvivő.

Az IDF szóvivői elmondták, hogy az ejtőernyős alakulat tagjai fogtak el több terroristát, köztük a Hamász egyik századparancsnokát.

Az izraeli csapatok megszerezték az ellenőrzést a kelet-gázai Sedzsaja település környékén, és razziákat tartottak a Hamász magas rangú tisztviselőinek otthonában, titkosszolgálati anyagokat foglaltak le, és megszállták a Hamász helyi parancsnoki központját.

Emellett az IDF hadműveletet hajtott végre a Hamász Nuszeirat nevű zászlóalja ellen Gázavárostól délre, ennek célja az izraeli ellenőrzés megteremtése volt a Gázai övezet középső részén is. A katonai közlemény szerint föld alatti infrastruktúrát és fegyvereket találtak, majd ezeket megsemmisítették.

22:40
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

David Cameron óva intette Iránt attól, hogy bátorítsa a húszikat hajók megtámadására

David Cameron brit külügyminiszter csütörtöki egyiptomi látogatásán óva intette Teheránt attól, hogy bátorítsa a jemeni húszi lázadókat a Vörös-tengeren közlekedő hajók megtámadására.

"Teljesen egyértelművé fogják tenni" Irán számára, hogy milyen "veszélyekkel" jár, ha bátorítja a húszi lázadókat a létfontosságú kereskedelmi útvonalon közlekedő hajók megtámadásában - mondta.

A Vörös-tenger partján fekvő országok felelősséggel tartoznak a kereskedelmi útvonal védelméért - jelentette ki Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter Cameronnal közös csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette, továbbra is együttműködnek szövetségeseikkel a vörös-tengeri hajózás biztonságának garantálása érdekében.

A brit királyi haditengerészet Diamond nevű hadihajója már csatlakozott a teherszállító hajók védelmére létrehozott "Prosperity Guardian" nemzetközi hadművelethez. Cameron a hadműveletben való brit részvétel növelésére utaló megjegyzéseket is tett.

23:58
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

December elseje óta több mint kétezer Hamász harcost likvidált Izrael

Az izraeli hadsereg a fegyverszünet december 1-jei lejárta óta több mint kétezer Hamász harcossal végzett a Gázai övezetben – írja a Times of Israel újság. Katonai becslések szerint a háború kezdete óta mintegy 8 ezer Hamász harcos halt meg.

05:34
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről