Folytatódik az orosz előrenyomulás Bahmutban, nem bújhatnak ki a behívó alól az orosz férfiak

Ukrajna, Bahmut, Donyeck, Oroszország, háború, orosz-ukrán háború, ágyú, tüzérség, katona
DONETSK OBLAST, UKRAINE - APRIL 13: Ukrainian soldiers of the 80th brigade camouflage their artillery position in the direction of Bakhmut as Russia- Ukraine war continues in Donetsk Oblast, Ukraine on April 13, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 416. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül18 bejegyzés
08:35
április 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

08:36
április 15, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás érte Szlovjanszkot, nyolc ember meghalt

Nyolcan meghaltak és huszonegyen megsebesültek pénteken egy orosz rakétatámadásban a Donyeck megyei Szlovjanszkban - közölte Pavlo Kirilenko regionális kormányzó az ukrán televízióban.

Előzőleg Kirilenko még öt halálos áldozatról és tizenöt sebesültről, valamint a romok alatt rekedt hét emberről írt a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

A kormányzó beszámolója szerint SZ-300-as rakéták csapódtak be a Bahmuthoz közeli város több lakóépületébe és más létesítményeibe. Rohammentők és rendőrök dolgoznak a helyszínen, igyekezve kimenteni a romok alá került embereket - közölte Kirilenko.

Röviddel később Darja Zarivna, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója bejelentette, hogy egy kétéves gyermek a mentőben halt meg, miután kiszabadították a romok közül. (MTI)

08:39
április 15, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4951 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6556 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 49 ember, köztük 27 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

09:59
április 15, 2023
Vágólapra másolva!

Wagner-zsoldosok sikere Bahmutban

Folytatódik az orosz előrenyomulás Bahmutban – írta legfrissebb elemzésében az ISW amerikai elemzőcég. Geolokációs felvételek szerint a Wagner-csoport erői csekély előnyre tettek szert Bahmut északnyugati részén, és előrenyomultak Bahmut délnyugati részén.

10:28
április 15, 2023
Vágólapra másolva!

Japán támogatás Ukrajnának

Japán 400 millió dollárt biztosít Ukrajna újjáépítéséhez - közölte a japán kormány.

11:12
április 15, 2023
Vágólapra másolva!

Kész a finn-orosz határkerítés első szakasza

A finn határőrség bemutatta az Oroszországgal közös határkerítés első szakaszát, amelyet Moszkva tavalyi ukrajnai inváziója után építenek.

Finnország egy hete csatlakozott a NATO-hoz, és 1300 kilométeres határával a katonai szövetség és Oroszország közötti határ is megduplázódott.

Az AFP tudósítása szerint a kerítés - amely három méter magas és szögesdróttal van ellátva - mintegy 380 millió euróba kerül, és a tervek szerint 2026-ra készül el. (The Guardian)

11:39
április 15, 2023
Vágólapra másolva!

Kritizálta Amerika ukrajnai háborús hozzáállását a brazil elnök

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök szerint az Egyesült Államoknak fel kellene hagynia a háború bátorításával Ukrajnában, és a békéről kellene beszélnie.

Így a nemzetközi közösség képes lenne meggyőzni az orosz és az ukrán elnököt arról, hogy a béke az egész világ érdeke - mondta Lula újságíróknak Pekingben, ahol Hszi Csin-ping elnökkel találkozott.

12:16
április 15, 2023
Vágólapra másolva!

Nem bújhatnak ki a behívó alól az orosz férfiak

Az új orosz behívótörvény azt sugallja, hogy Moszkva hosszadalmas konfliktusra számít – írta a The Guardian a brit védelmi minisztériumra hivatkozva. A brit védelmi minisztérium szerint az új törvény megszüntette azt az akadályt, amely lehetővé tette, hogy egyes férfiak elkerüljék a behívót.

Vlagyimir Putyin a hírek szerint pénteken aláírta a digitális sorozási rendszer létrehozására vonatkozó törvényt.

12:40
április 15, 2023
Vágólapra másolva!

A harkovi régió városait is támadták az oroszok

Oroszország az elmúlt 24 órában a harkovi terület határ menti városait lőtte - közölte ma Oleh Szinyehubov kormányzó. Vovcsanszkban egy kórház 62 éves alkalmazottja megsebesült.

13:12
április 15, 2023
Vágólapra másolva!

Donyecki várost lőttek az ukránok, négy ember meghalt

Négy ember meghalt és 10 megsebesült az orosz ellenőrzésű donyecki régió egyik városát ért ukrán ágyúzás után – írta a Reuters egy orosz tisztviselőre hivatkozva.

Denisz Puszilin azt mondta, hogy egy hétéves kislány is a sebesültek között van Jaszinuvata városában.

13:38
április 15, 2023
Vágólapra másolva!

Kilenc halott, 21 sebesült a Szlovjanszkot ért orosz támadás után

Kilenc ember halt meg a kelet-ukrajnai Szlovjanszkot ért orosz rakétatámadásban, köztük egy kétéves kisfiú. A hatóságok szombat reggel megerősítették a halálos áldozatok számát, miután péntek este támadás érte a városrészt – jelentette az AFP. A támadásnak 21 sérültje van.

Szlovjanszk a Donyecki terület ukrán ellenőrzés alatt álló részén fekszik. Kijev szerint hét rakéta csapódott be, amelyek öt lakóházat, egy iskolát és egy közigazgatási épületet találtak el.

14:53
április 15, 2023
Vágólapra másolva!

Herszoni rendőröket ért dróntámadás

A herszoni rendőrség közlése szerint az orosz hadsereg ismét drónokkal támadta meg a rendőröket. Herszonban, Korabel körzetében egy rendőrautót ért dróntámadás, két rendőr megsérült, az autó megrongálódott.

Hozzátették, hogy Beriszlavban két autót vettek célba, ott egy rendőr megsérült, több autó megrongálódott.

15:33
április 15, 2023
Vágólapra másolva!

A G7-országok további 5 milliárd dollárnyi segélyt ígérnek Ukrajnának

Ukrajna további 5 milliárd dollárnyi támogatást kap a G7-országoktól – jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

Elmondása szerint a megállapodás a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap tavaszi ülésén született.

Svájc hat év alatt 2 milliárd dollárt is vállal, Dánia pedig 1 milliárd dollár értékű speciális alapot hoz létre. Shmihal szerint Spanyolország, Írország, Japán, Litvánia, Lettország, Izland és Hollandia is további támogatást nyújt Ukrajnának.

„Mindez segíteni fog nekünk a győzelemben és a gazdaságunk stabilitásának biztosításában" – mondta Shmihal.

16:04
április 15, 2023
Vágólapra másolva!

Terrorgyanú miatt fogtak el öt ukránt Melitopolban

Az öt ukrán állampolgárt – az ukrán fegyveres erők és a területvédelmi erők állítólagos tagjait – Melitopolban fogták el. Az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) szerint terrorcselekményekre készültek orosz csapatok ellen – közölte az orosz állami média.

Az egyik gyanúsított garázsában robbanószert találtak, de a városban, több rejtekhelyen szintén találtak fegyvereket, lőszereket, robbanóanyagokat, ami a gyanúsítottakhoz köthető – közölték. Az öt embert a moszkvai Lefortovo börtönbe vitték.

16:36
április 15, 2023
Vágólapra másolva!

Így zajlik az utcai harc Bahmutban – videó

Egy ukrán harci egység, a 3. rohamdandár vette fel a nappali utcai harcokat.

16:49
április 15, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb területeket foglaltak el a Wagner-zsoldosok Bahmutban

A Wagner-zsoldosok újabb két területet foglaltak el Bahmutban, a város északi és déli peremén – közölte ma az orosz védelmi minisztérium.

A közlemény szerint az orosz hadsereg ejtőernyős egységei támogatják az állítólagos előrenyomulást, visszatartva az ukrán erőket a szárnyakon.

21:35
április 15, 2023
Vágólapra másolva!

A brazil elnök üzent Amerikának

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia az ukrajnai háborúra való buzdítással - jelentette ki szombaton Pekingben Luis Inácio Lula da Silva brazil elnök, aki kínai állami látogatása során a kétoldalú kapcsolatokat erősítette országa első számú gazdasági partnerével.

23:21
április 15, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország betiltja az ukrán gabonaimportot

A lengyel kormány felhatalmazta a mezőgazdasági és fejlesztési minisztereket, hogy ideiglenes tilalmat vezessenek be több ukrán élelmiszerre a saját gabonájuk és termékeik értékesítésében nehézségekbe ütköző lengyel gazdák tiltakozásai miatt. Waldemar Buda fejlesztési miniszter szombaton kiadott rendelete szerint a tilalom azonnal hatályba lép, és június végéig lesz érvényben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!