Ukrajna egész területén légiriadó van, nyugtalanító a helyzet a Zaporizzsja Atomerőműnél

Események

Military mobility of Ukrainian soldiers in Donetsk Oblast Russia –Ukraine conflict,Conflict,Donetsk Oblast,drone,front l Horizontal, Ukrajna, orosz-ukrán háború
DONETSK OBLAST, UKRAINE - JANUARY 12: Ukrainian soldiers launch a long range drone near the Bakhmut frontline, in Donetsk Oblast, Ukraine on January 12, 2024. Drone warfare has become increasingly important as the war entered into a stalemate and both sides are heavily fortified. Ignacio Marin / Anadolu (Photo by Ignacio Marin / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az oroszukrán háború 689 napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
07:09
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket itt találja.

07:14
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijevben

Megszólaltak a légiriadó szirénái Kijevben, a figyelmeztetést követően Vitalij Klicsko kijevi polgármester azt mondta, hogy a légvédelem működik a városban.

07:16
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Közel 14 ezren érkeztek pénteken

Magyarország területére 2024. január 12-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4852 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8755 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 89 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

07:45
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna több támadórepülőt kér

Ukrajnának több támadórepülőgépre van szüksége, beleértve a gyalogságot támogató repülőgépeket és a nagy hatótávolságú rakétákat kilövő gépeket - mondta Olekszandr Szirszkij, a szárazföldi erők parancsnoka a Reutersnek adott interjúban.

09:58
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Továbbra is megtagadják a hozzáférést a Zaporizzzsja atomerőműhöz

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértői számára továbbra is megtagadják a hozzáférést a Zaporizzsja Atomerőmű 1., 2. és 6. blokkjának reaktorcsarnokaihoz, ami akadályozza a nukleáris biztonság ellenőrzését - közölte a NAÜ.

11:00
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Az F-16-os vadászgépeken túl még többet akarnak az ukránok

Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a Reuters-nek adott interjúban arról beszélt, hogy Ukrajnának szüksége lenne olyan támadó gépekre, mint az amerikai A-10-esek. A Thunderbolt néven is ismert gépekről Szirszkij azt mondta, hogy ezek nem új darabok, de számos háborúban megbízhatónak bizonyultak, és széleskörű fegyverzettel tudják támogatni a gyalogságot. A vezérezredes ezek miatt egy lehetséges opcióként emlegette azt, hogy a Nyugat átadhatná ezeket a gépeket.

11:32
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Lelőtte a parancsnokát, majd öngyilkos lett egy ukrán katona

A Mikolajivi területen egy őrmesteri rendfokozatú katona gépkarabélyával agyonlőtte a századának parancsnokhelyettesét, majd önmagával is végzett – írja az Ukrajinszka Pravda. A portál szerint az eset még január 7-én történt, de csak pénteken számoltak be a részletekről. A katona hat golyót lőtt az áldozatába, majd öngyilkos lett.

12:05
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Kiderült, hány orosz fiatal halt meg eddig a háborúban

Egy új vizsgálatából derült ki, hogy az ukrajnai háborúban legalább 53 olyan orosz fiatal is meghalt, akik szerződéses katonaként szolgáltak Ukrajnában, és még nem töltötték be huszadik életévüket sem.

Mindez annak tudható be, hogy az orosz törvényhozás még 2023 tavaszán engedélyezte azt, hogy a 18 évnél idősebb fiatalok a középiskolai tanulmányaik végezte után rögtön szerződést kössenek a hadsereggel és Ukrajnába menjenek harcolni.

A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonái fegyvert tisztítanak az egység frontszolgálatot megelőző kiképzésén egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
12:48
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz légvédelem visszaverte a Bergyanszk elleni rakétatámadást

A légvédelmi rendszer visszaverte az ukrán csapatok rakétatámadását a Zaporozsje régióban található Bergyanszk ellen – mondta a RIA Novosztyinak Vlagyimir Rogov, az „Együtt vagyunk Oroszországgal" zaporozsjei közéleti mozgalom vezetője.

Ma reggel ukrán fegyveresek megpróbálták rakétákkal megtámadni Bergyanszk békés városát . A légvédelmi rendszer működésbe lépett, és elfogtak két ellenséges célpontot

- mondta Rogov. Elmondása szerint áldozatokról vagy károkról nem volt információ.

13:21
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz katonaság Herszon irányában az ukrán fegyveres erők 40 katonáját ölte meg

Az orosz egységek az elmúlt 24 órában 40 ukrán katonát és két ellenséges Gvozdika önjáró tüzérségi létesítményt semmisítettek meg Herszon irányában - jelentette szombaton az orosz védelmi minisztérium.

13:39
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg megtámadta az ukrán hadiipari komplexum létesítményeit

Az orosz csapatok ma csoportos csapást mértek nagy pontosságú fegyverekkel Ukrajnában lévő katonai létesítményekre – jelentette a Honvédelmi Minisztérium a ria.ru alapján.

„Ma délelőtt az Orosz Föderáció Fegyveres Erői csoportos csapást mértek nagy pontosságú, nagy hatótávolságú tengeri és légi bázisú fegyverekkel, köztük a Kinzhal hiperszonikus rakétarendszerrel, valamint pilóta nélküli légi járművekkel az Orosz Föderáció objektumaira. Ukrajna katonai-ipari komplexuma, amely 155, 152 és 125 milliméteres lövedékeket, lőport és pilóta nélküli légi járműveket gyárt" – közölte a minisztérium.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy a sztrájk célja megvalósult, és minden kijelölt célt eltaláltak. Ma éjjel és reggel az ukrán média és a helyi hatóságok robbanásokról számoltak be Kremencsugban, Kropivnickijben (a régi név Kirovograd), Dnyipropetrovszkban, Csernyigovban, Kijev külvárosában, Szumi régióban és az Ukrán Fegyveres Erők által ellenőrzött Herszonban. Az orosz hadsereg rendszeresen támadja az ukrán védelmi ipart, katonai parancsnokságot, kommunikációs és energetikai létesítményeket válaszul a krími híd terrortámadására, valamint az oroszországi polgári infrastruktúra elleni egyéb támadásokra. A szomszédos köztársaságban nap mint nap felhangzik a légiriadó, esetenként országszerte.

14:02
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán sajtó robbanásokról számolt be

Robbanások történtek Kremencsugban, Ukrajna Poltava régiójában – jelentette az "5.ua" ukrán tévécsatorna a Telegramon.

Előzetesen működik a légvédelem

– derült ki az anyagból. Robbanások történtek Kropivnickijben (a régi név Kirovograd) és Dnyipropetrovszkban is – közölte az ukrán sajtó. Később ismétlődő robbanások hallatszottak a városokban.

15:12
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Az új francia külügyminiszter első külföldi útja Kijevbe vezetett

A francia külügyminisztérium frissen kinevezett vezetője Kijevben hosszú távú pénzügyi és humanitárius támogatásra tett ígéretet Ukrajnának.

A Stéphane Séjourné első külföldi látogatásáról készült felvételt a BFMTV francia televízió sugározta.
A felvételen a francia külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a francia hatóságok képviselői "többször megfordulnak majd Kijevben, hogy felmérjék Ukrajna aktuális igényeit".
Franciaországban csütörtökön mutatták be a 34 éves Gabriel Attal vezette új kormányt. A legtöbb kulcsfontosságú miniszter megtartotta posztját. Az egyik fő változás Stéphane Séjourné külügyminiszteri kinevezése volt, aki Catherine Colonnát váltotta ezen a poszton.

15:49
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Davosba utazik Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök január 16-án részt vesz a davosi Világgazdasági Fórumon – írja az Ukrajinszka Pravda.

Mindezt az esemény szervezői jelentették be, akik azt is közölték, hogy Zelenszkij abban a panelben fog felszólalni, amely a nemzetközi biztonságpolitikai kihívásokról szól majd.

Volodimir Zelenszkij Forrás: AFP/Ukrainian Presidential Press Service
16:37
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb rakéta- és dróntámadások érték Ukrajnát

Ismét orosz rakéta- és dróntámadás-sorozat érte Ukrajnát szombatra virradóra - jelentette az ukrán légierő.

A legkevesebb öt ukrajnai régióra kilőtt 40 rakétából és drónból az ukrán légvédelem nyolcat megsemmisített, és "több mint 20" célt tévesztett az "elektronikai ellenintézkedéseknek" köszönhetően - áll a jelentésben. A lelőtt rakétát roncsai több épületben - köztük lakóházakban - károkat okoztak. Áldozatokról nem szól a jelentés.

Az ukrán légvédelem szerint az oroszok a hangsebesség többszörösével repülő, Kinzsal típusú hiperszonikus rakétákat is bevetettek, amelyeket nagyon nehéz elfogni. Az észak-ukrajnai Csernyihiv területi rendőrség fotót tett közzé egy hatalmas kráterről, amelyet egy lelőtt rakéta roncsai okoztak.

17:08
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

A britek szerint az ukrán drónok nagyon sikeresek a Dnyepernél

A brit katonai hírszerzés pénteki háborús jelentésében írt arról, hogy egy orosz blogger szerint nagyon sikeresek az ukrán drónok a Dnyeper keleti partján.

17:29
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok állítják, hogy az ukránok leálltak a támadásokkal egy frontszakaszon

Az ukrán szárazföldi erők az elmúlt 24 órában nem mutattak semmilyen aktivitást Krasznolimanszk irányában – mondta a RIA Novosztyinak Leonyid Sarov katonai sajtószóvivő.

Elmondása szerint az orosz tüzérség és a légierő az ukrán fegyveres erők több, mint 150 azonosított célpontjára csaptak le Dronovka, Szerebrjanka és Szeverszk települések térségében. Hozzátette azt is, hogy becslésük szerint az ukránok naponta körülbelül 70 katonát és 2 harcjárművet vesztenek a térségben (a veszteségi adatokat független forrásból nem lehet megerősíteni).

17:51
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Valamire készül az ukrán hadsereg: óriási Kirpi-konvoj tart a frontvonalra

Új videót osztott meg az egyik Ukrajnával foglalkozó közösségi oldal: egy hatalmas, főleg Kirpi páncélosokból látható konvoj látható a felvételen, ahogy az Ukrajnán belül végez valamilyen logisztikai feladatot.

A videón a Kirpik hosszú sorba rendezve haladnak át a havas vidéki tájon. Azt azonban nem lehet tudni, hogy a felvétel pontosan hol készült, viszont egyáltalán nem kizárható, hogy az erősítés indult el a frontra.

A Portfolio rámutatott, hogy a BMC Kirpi egy török gyártmányú MRAP-típus, amely a 2022-es ukrán offenzívában nagyon fontos szerepet játszott. A logisztikai feladatok teljesítése mellett frontszolgálatot is kaptak ezek a járművek.

18:42
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Herszont támadták az oroszok

Egy ember megsebesült miután szombaton az orosz erők az ukrajnai Herszon régiót támadták.

Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség szerint az orosz csapatok délután fél öt körül lőtték a beriszlavi körzetet.

Herszon régióban az ukrán hatóságok közlése szerint szombaton egy 54 éves helyi lakos is megsérült egy orosz dróntámadás következtében, egy 74 éves nőt pedig a helyi rendőrség mentett ki egy épület romjai alól - írja a The Guardian.

19:17
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Tűz miatt százakat evakuáltak egy kijevi bevásárlóközpontból

Több száz embert evakuáltak egy kijevi bevásárlóközpontból, miután tűz ütött ki - közölte az ukrán főváros polgármestere.

Kétszáz embert evakuáltak a Cosmopolit bevásárlóközpontból Kijev város Solomjan kerületében, miután tűz ütött ki az épület negyedik emeletén.

A polgármester, Vitalij Klicskó a Telegramon közzétett bejegyzésében közölte, hogy a mentőszolgálat a helyszínen van, és a tüzet oltják. Közölte, hogy "egyelőre" nincsenek áldozatok.

20:06
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Dánia Ukrajna újjáépítését támogatja

Dánia újabb 21,9 millió dolláros támogatást jelentett be Ukrajnának Mikolajiv újjáépítésére - közölte január 12-én Olekszandr Kubrakov dán miniszter.

20:50
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Blokád az ukrán-román határon

Romániai gazdák akadályozzák a teherautók közlekedését az ukrán határon a Siret ellenőrző ponton keresztül - jelentette az ukrán Állami Határőrszolgálat január 13-án. A szolgálat szerint "a blokád oka és hozzávetőleges időtartama ismeretlen".

A kocsik, buszok és gyalogosok közlekedése a szokásos módon zajlik - írja a Kyiv Independent.

21:39
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Valószínűleg egy azonosítatlan rakéta darabjait találhatták meg Oroszországban

Egy "azonosítatlan eszköz" darabjait találták meg az oroszországi Krasznodar régió Pavlovszkaja körzetében egy úton - jelentették helyi tisztviselők január 13-án.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség a helyszínről készült fotókat tett közzé, amiken az "azonosítatlan eszköz" darabjai láthatók, amelyek látszólag egy rakéta darabjaira hasonlítanak.

07:32
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!