Zelenszkij egyre idegesebb, az oroszok intenzíven támadják Ukrajnát

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Mentők dolgoznak a kelet-ukrajnai Pokrovszk városában egy rakétatámadás helyszínén. Legalább 11 ember, köztük öt gyerek meghalt egy orosz rakétacsapásban 2024. január 6-án
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 683. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
07:07
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:12
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. január 6-án az ukrán-magyar határszakaszon 5521 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 19568 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 109 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:22
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Ellencsapást ígért az ukrán elnök

Miután szombaton Oroszország rakétacsapást mért a a donyecki Pokrovszkr, ahol legalább 11 ember, köztük 5 gyerek meghalt, napi videójában az ukrán elnök részvétét nyilvánította a családtagoknak, egyben emlékeztetett: az orosz csapás lakóépületekre és magánházakra irányult, amit nem hagyhatnak ellencsapás nélkül.

"Oroszországnak éreznie kell – mindig éreznie kell –, hogy egyetlen ilyen csapás sem maradhat következmények nélkül. Ezt erőnkkel, saját védelmünkkel és politikai képességeinkkel biztosítanunk kell" - fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

08:24
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Hét drónt lőtt le az ukrán légvédelem

Az ukrán légvédelem hét drónt lőtt le a Dnyipro elleni orosz támadás során január 6-án az esti órákban – jelentette Szerhij Liszak kormányzó a Telegramon.

A támadás következtében egy lakóépület megrongálódott, autók megrongálódtak. A helyi katasztrófavédelem hat embert mentett ki, köztük két gyereket. Civil áldozatokról nem érkezett jelentés.

09:33
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Súlyos brit elemzés

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az orosz hadsereg vesztesége 500 000 emberre nőhet a következő egy évben az ukrajnai háborúban. Az X-en közzétett elemzésben azt írták: „2023 folyamán az orosz áldozatok átlagos napi száma majdnem 300-zal nőtt Ukrajnában.

Ha a számok a jelenlegi ütemben folytatódnak a következő évben, az újabb 100 ezer áldozatot jelent, amivel Oroszország több mint félmillió embert veszíthet Ukrajnában."

10:20
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Lemondták a belgorodi karácsonyi szertartásokat

Törölték a január 7-én ünnepelt orosz ortodox karácsony előestéjén tartott istentiszteleteket - jelentette be Valentin Demidov belgorodi polgármester. Az ukrán határtól mintegy 40 kilométerre fekvő orosz város elleni december 30-i csapásban 25 ember halt meg és több mint 100 megsebesült.
Ukrajna nem vállalta a felelősséget a csapásért, amely egy nappal azután történt, hogy Oroszország hatalmas légitámadást intézett Ukrajna ellen, amelyben több mint 50 ember meghalt és 160 megsebesült.

11:08
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország 5 községet támadt Szumi területen

Az orosz erők öt települést lőttek Szumi területen - jelentette a regionális katonai közigazgatás.

11:57
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán légierő 28 drónból 21-et lelőtt

Az ukrán légvédelem az éjszaka folyamán 21-et lelőtt az Oroszország által indított 28 Shahed "kamikaze" drónból - jelentette a légierő január 7-én.

12:38
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Sokan meghaltak Pokrovszk városában egy orosz támadásban

Legalább 11 ember, köztük öt gyermek halt meg egy orosz rakétatámadásban az ukrajnai Pokrovszk városában. Vadym Filashkin, a Donyecki terület regionális kormányzója elmondta, hogy nyolc ember megsérült a támadásban.

13:13
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Sikeres ukrán támadás a Krím-félszigeten

Az ukrán hadsereg közölte, hogy sikeres támadást hajtott végre az oroszok által megszállt Krím félsziget nyugati részén fekvő Szakij katonai légibázis ellen.

13:50
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Bizonyítékokat találtak az észak-koreai rakéták bevetésére

A Reuters jelentése szerint a harkovi régió ügyészsége további bizonyítékokkal szolgált arra vonatkozóan, hogy Oroszország Észak-Korea által szállított rakétákkal támadta meg Ukrajnát, bemutatva a töredékeket. Volodimir Zelenszkij vezető tanácsadója pénteken azt mondta, hogy Oroszország ezen a héten Észak-Korea által szállított rakétákkal lőtte Ukrajnát.

14:30
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Vélemény az oroszok légi fölényéről

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország továbbra is küzd az Ukrajnával szembeni légi fölény megteremtéséért. Három orosz harci repülőgépet lőttek le karácsony előtt, és ez hatással volt a szárazföldi erők taktikai céljaira a hónap későbbi szakaszában - közölte a tárca. Hozzátették, hogy Oroszország az elmúlt napokban növelte légi csapásait, „de alacsonyabb szinten, mint a harci gépek elvesztése előtt".

15:00
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Kijevbe érkezett a japán külügyminiszter

Kijevbe érkezett Yoko Kamikawa japán külügyminiszter európai látogatás keretében - közölte a japán külügyminisztérium január 7-én.

15:40
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

A volt német elnök azt kéri, hogy Németország szállítson Taurus rakétákat Ukrajnának

Joachim Gauck, aki 2012 és 2017 között volt Németország elnöke, a Bildnek azt mondta, hogy "tekintettel a kimerítő lövészárok-háborúkra és az ukrán polgári lakosság elleni förtelmes légicsapásokra", Berlinnek Taurus rakétákat kellene szállítania.

16:22
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Ez az orosz veszteség az ukránok szerint

Az ukránok közlése szerint 364 730 orosz katona halt meg Ukrajnában. Ebben a számban benne van 860 veszteség, amelyet az orosz erők csak az elmúlt egy napban szenvedtek el.

16:44
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg négy támadást vert vissza Kupjanszknál

Az orosz hadsereg visszaverte az ukrán fegyveres erők négy támadását Kupinyanszk irányában - jelentette az orosz védelmi minisztérium.

"Kupjanszk irányában a Nyugati Fegyveres Erők Csoportja egységeinek aktív fellépése visszaverte az ukrán fegyveres erők 32., 43., 115. gépesített és 95. légideszant dandárjának négy támadását a Harkovi terület Harkovi területének" - közölték.

17:24
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Tehetetlennek nevezték az ukrán légvédelmet az orosz cirkálórakétákkal szemben

Az ukrán légvédelem tehetetlen az orosz Kh-22 cirkálórakétákkal szemben. Ezt Erhard Bühler nyugalmazott német tábornok mondta a Mitteldeutscher Rundfunk podcastban , idézi az Izvesztyija.

 Ukrajna nemrég maga is elismerte, hogy a területükre eddig kilőtt mintegy 200 Kh-22-es rakétából egyet sem lőttek le. Ez egy hatalmas rakéta, 11 m hosszú, robbanófejének tömege megközelítőleg egy tonna, egy nagy hadihajót is el tud süllyeszteni" – magyarázta.

Bühler szerint az ukrán légvédelmi rendszerek nagy szuperszonikus sebessége és repülési útvonala miatt nem tudnak lelőni egy ilyen rakétát.

A Kh-22 egy cirkáló rakéta, amely körülbelül 4 ezer km/h sebességgel képes repülni. Van egy modernizált változata, aminek a maximális repülési sebessége akár 5 ezer km/h,

17:57
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Donyecki területen 2 bányában megszűnt az áramszolgáltatás

Donyecki területen orosz támadások miatt két bányában is megszűnt az áramszolgáltatás, miközben 18 munkás tartózkodott benn - jelentette az ukrán energiaügyi minisztérium január 7-én.

18:27
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Két repülőgép lelövéséről számolt be az orosz védelmi tárca

Lelőtte az orosz légvédelem az ukrán légierő egy Szu-25-ös és egy Szu-27-es repülőgépét Dnyepropetrovszk megye légterében, valamint megsemmisítette HIMARS és Uragan sorozatvetők 14 rakétáját, továbbá hat Neptun hajóelhárító rakétát és 38 drónt az elmúlt nap folyamán - közölte az orosz védelmi tárca vasárnapi hadijelentésében.

A minisztérium szerint az orosz erők a kupjanszki frontszakaszon négy rohamot vertek vissza, a frontvonal mentén pedig több mint hatszáz ukrán katona esett el vagy sebesült meg, közülük több mint háromszázan a Donyecknél vívott harcokban.

19:18
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Letartóztattak egy fiatal férfit Oroszországban egy vadászgép felgyújtásáért

A repülőgépet január 4-én éjjel gyújtották fel, az ukrán határtól mintegy 2000 kilométerre keletre fekvő Cseljabinszk külvárosában, a Shagol légibázison - írja Kyiv Independent.

20:13
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

A japán külügyminiszter megerősítette Ukrajna támogatását

Kamikava Jóko japán külügyminiszter vasárnap Ukrajnába utazott, hogy találkozzon kollégájával, Dmitro Kulebával, és biztosítsa őt Tokió további támogatásáról - közölte a japán külügyminisztérium.

Ezt a látogatást eredetileg nem jelentették be Kamikava pénteken megkezdett kéthetes körútjának hivatalos programjában, amelynek keretében Lengyelországba, Finnországba, Svédországba, Hollandiába, az Egyesült Államokba, Kanadába, Németországba és Törökországba látogat.

A közlemény szerint a politikus látogatása során megismétli, hogy változatlan Japán következetes politikája Ukrajna támogatására, még a jelenlegi "súlyos nemzetközi helyzet ellenére is".

20:54
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Generátorokkal és drónok elleni eszközökkel segíti Japán Ukrajnát

Japán 37 millió dollárt ígér drónelhárító felszerelésekre Ukrajnának. A drónelhárító berendezések mellett Japán több generátort is biztosít Ukrajnának, hogy átsegítse az országot a télen - írja a Kyiv Independent.

21:36
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna vereséghez közelít, át kell alakítani az európai biztonsági rendszert

Ukrajna "belátható időn belül" vereséget fog szenvedni, és a Nyugat nagy hibát követ el, ha nem kezd neki az európai biztonsági rendszer mélyreható átalakításának - foglalt állást Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének helyettese az X közösségi oldalon vasárnap.

Aláhúzta: az ukrajnai válság megmutatta, hogy az Egyesült Államok célja Oroszország meggyengítése, illetve szétzúzása. Azonban "az ukrán csapatok biztosan nem fognak Moszkva ellen vonulni, mivel a kijevi rezsim belátható időn belül vereséget fog szenvedni".

"Oroszország létét a NATO fenyegeti, amely gyakorlatilag meghatalmazottjai útján folytat háborút Ukrajnában. Ez az Egyesült Államok hosszú távú stratégiájának csúcsa Oroszország meggyengítésére, aztán szétzúzására" - írta Poljanszkij.

21:49
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Herszont támadták az oroszok

Az ukrajnai Herszon régió kormányzója, Olekszandr Prokudin vasárnap késő délelőtt közölte, hogy egy piacot és lakóépületeket ért orosz találat Herszon városában.

Prokudin szerint a támadás következtében két ember meghalt, két másik pedig sérülésekkel kórházba került - írja a The Guardian.

22:57
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Légiriadót rendeltek el Ukrajna két régiójában

Mikolajiv és Harkov régióiban, valamint Zaporizzsjai és Herszon régiók Kijev által ellenőrzött részein rendelték el a légiriadót vasárnap este - írta a RIA Novoszty. Vasárnap több alkalommal is volt régiriadó, olyan is volt, amely egész Ukrajnára vonatkozott.

23:34
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország megsemmisített két Patriot bázist Kijevben

Alexander Mercouris brit katonai elemző szerint Oroszország a Kijevre mért nagy erejű rakétacsapásaival megsemmisítette a Patriot föld-levegő rakétavédelmi rendszer két létesítményét. Megjegyezte, hogy ez váratlan esemény volt a Nyugat számára, mivel a Patriot rendszereket legyőzhetetlennek és kategóriájuk legjobbjának tartják. Az elemző ezt a The Duran című YouTube-csatorna műsorában mondta - írta a Pravda.

00:21
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisülhetett az ukránok harkovi főhadiszállása

Iszkander rakétákkal hajtottak végre légicsapásokat az oroszok Harkovra, amely során - egyes információk szerint - az ukrán hadsereg főhadiszállását megsemmisítették. Az oroszok rakétákkal és pilóta nélküli harci eszközökkel, drónokkal több légicsapást mértek az ukrán állásokra a frontvonal közelében. Kijev ugyanakkor állítólag megtiltotta, hogy a légvédelmi rendszerek rakétáit kamikaze drónok megsemmisítésére használják, mert az ukrán hadsereg spórol a légvédelmi rakétákkal - összegzett a Pravda. 

05:23
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!