Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül16 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 875. napjáról.

 

16:28
július 17, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők feladták állásaikat Csasziv Jar északkeleti részén

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) feladták állásaikat Csasziv Jar északkeleti részén. Az orosz egységek mélyen behatoltak a város védelmébe – közölték a TASS-nak a Donyecki Népköztársaság (DPR) biztonsági erői.

15:41
július 17, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónirányítóközpontokat számolt fel Oroszország

Az orosz Nyugati csoport katonái megsemmisítettek 4 ukrán drónt, valamint 16 irányítóközpontot – számolt be a csoport sajtóközpontjának vezetője, Ivan Bigma a TASS-nak.

A légvédelmi személyzet négy drónt semmisített meg, köztük két Leleki-100-at, a Furiát és a Columbiát. És 16 UAV ellenőrző pontot” – mondta.

14:58
július 17, 2024
Vágólapra másolva!

Két drónt lőttek le az orosz régióban

A légvédelmi rendszer két ukrán drónt lőtt le a brjanszki régió Szurazsszkij körzetében – jelentette az orosz régió vezetője, Alekszandr Bogomaz ezt Telegram csatornáján.

Július 16-án éjjel az ukrán csapatok öt oroszországi régiót támadtak meg, ezek egyike a Voronyezsi régió volt. Az orosz védelmi minisztérium szerint egy drónt elfogtak a térség felett.

14:06
július 17, 2024
Vágólapra másolva!

Drónnal támadtak egy orosz tűzoltóságot

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) drónnal támadtak egy tűzoltóállomást a kurszki régió Glushkovszkij körzetében lévő Tetkino településen - jelentette Alekszej Szmirnov, az orosz régió megbízott kormányzója a Telegram csatornáján.
 

13:16
július 17, 2024
Vágólapra másolva!

Washington teljhatalmat adott Zelenszkijnek

Az Egyesült Államok teljes felhatalmazást adott Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, azaz teljes egészében feloldották a korlátozásokat és engedélyezték a támadást Oroszország bármely területén - jelentette Alekszej Poliscsuk az orosz külügyminisztérium FÁK-országok második osztályának vezetője.

12:54
július 17, 2024
Vágólapra másolva!

Litvánia energetikai berendezéseket biztosít Ukrajnának

A litván vállalatok több mint 50 millió euró értékben nyújtanak energiasegélyt Ukrajnának – jelentette be az ukrán energiaügyi minisztérium július 16-án.

11:49
július 17, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna orosz légvédelmi rendszert támadott az éjjel

Az ukrán hadsereg július 16-án éjjel megtámadta az orosz S-300-as légvédelmi rakétarendszert Donyeck megye megszállt területén – közölte Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok. 
 

11:09
július 17, 2024
Vágólapra másolva!

Medvegyev: Ukrajna NATO-tagsága háborúhoz vezetne

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök azt állította, hogy Ukrajna NATO-csatlakozását hadüzenetnek fogják tekinteni Moszkva ellen. 

10:31
július 17, 2024
Vágólapra másolva!

A Valutaalap csökkenti a hiányt

A Nemzetközi Valutaalap újabb tárgyalásokat kezdett Ukrajnával. Az IMF idén 3 milliárd dollárt bocsátott ki Ukrajnának a kiterjesztett alapnak nevezett 15,6 milliárd dolláros program keretében. Az ukrán pénzügyminisztérium közölte, hogy a megbeszélések a program ötödik felülvizsgálatára és a következő 1,1 milliárd dolláros részlet felszabadítására összpontosítanak.
A parlament költségvetési bizottságának vezetője szerint Ukrajnának az idei évre 400-500 milliárd hrivnya (9,8 - 12,25 milliárd dollár) közötti költségvetési hiánya van.
 

09:26
július 17, 2024
Vágólapra másolva!

Megszakad az elektromos hálózat

Észtország, Lettország és Litvánia bejelentette, hogy megszakítják Oroszországgal és szövetségesével, Fehéroroszországgal kötött szovjet örökségű elektromos hálózati kapcsolataikat. „Fél éven belül nemcsak az orosz és a fehérorosz elektromos hálózatról kapcsolunk le, hanem az utolsó megmaradt vezetékeket is lebontjuk” – mondta Rokas Masiulis, a Litgrid állami hálózatüzemeltető vezetője. A döntést az AST lett operátor és az észt Elering is bejelentette. A balti államok jövő februárban lépnek át az európai hálózatba. Leállították az orosz gáz és áram vásárlását is.

08:53
július 17, 2024
Vágólapra másolva!

Importvámok eltörlése

Az ukrán parlament megszavazta az adók és vámok eltörlését az energetikai berendezések – például generátorok, napelemek és energiatároló rendszerek – importjára. Az ukrán energialétesítmények elleni orosz rakéta- és dróntámadások miatt milliók néznek szembe elhúzódó áramszünetekkel. Ukrajna elvesztette az áramtermelési kapacitásának mintegy felét.

07:11
július 17, 2024
Vágólapra másolva!

Csehekkel közös lőszergyár épül

Az ukrán állami vállalat, az Ukroboronservice és a cseh Sellier & Bellot fegyvergyártó lőszergyár felépítését tervezi Ukrajnában - közölte Ukrajna miniszterelnöke, Denisz Smihal. A megállapodást Smihal prágai látogatásakor írták alá.

05:41
július 17, 2024
Vágólapra másolva!

Lezártak 14 határ menti orosz falut

Oroszország kénytelen volt lezárni 14 határ menti falut Belgorod régiójában a határon túli harkovi régiót ért orosz támadások elleni ukrán támadások miatt. „Július 23-tól 14 olyan lakótelepre korlátozzuk a hozzáférést, ahol a működési helyzet rendkívül nehéz” – mondta Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó. Az orosz hadsereg májusban szárazföldi offenzívát indított az északkeleti Harkov régió ellen, amelynek célja puffer vagy „egészségügyi zóna” létrehozása volt a belgorodi régió védelmére, de ehelyett Ukrajnából folyamatos lövöldözés és dróntámadások érték a katonákat.

04:42
július 17, 2024
Vágólapra másolva!

Összeszámolták az ukrán katonákat

Konkrét adatok említése nélkül azt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a napi videójában, hogy összesítették a dandárok létszámát. Szerinte megvan a szükséges dinamika, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a frissen megalakult egységek nagyobb rotációs lehetőséget és támogatást tudjanak adni az élvonalban lévőknek.

04:39
július 17, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. július 16-án az ukrán-magyar határszakaszon 6226 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5443 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 46 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:32
július 17, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről