Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül14 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 877. napjáról.

 

15:15
július 19, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij megdöbbentő beismerést tett

Ukrajna nem tudja majd katonai eszközökkel visszaszerezni az összes elvesztett területet – nyilatkozta Volodimir Zelenszkij a BBC-nek adott interjújában.

Szerinte az egész világnak nyomást kell gyakorolnia Oroszországra, hogy meggyőzze az ellenségeskedés beszüntetéséről és tárgyalóasztalhoz üljön. Ugyanakkor véleménye szerint Oroszországnak a hadszíntéren való meggyengítése elősegíti, hogy Kijev előnyösebb pozíciót szerezzen a konfliktus diplomáciai rendezésében..

Zelenszkij korábban azzal vádolta Donald Trump, volt amerikai elnököt, hogy nem érti Ukrajna valós helyzetét. Ezért arra a következtetésre jutott, hogy 

Kijev nehéz helyzetbe kerülhet, ha Trump nyeri az amerikai elnökválasztást.

 

14:41
július 19, 2024
Vágólapra másolva!

Teljesen megsemmisültek az ukrán állások Krynkynél

Véget ért az ukrán hadművelet a Herszon megyei Krynky közelében, mivel a katonaság július 17-én közölte, hogy a faluban lévő állások "teljesen megsemmisültek". 

14:07
július 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna biztonsági megállapodást ír alá két európai országgal

Ukrajna 10 évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Csehországgal és Szlovéniával az Európai Politikai Közösség negyedik csúcstalálkozóján az Egyesült Királyságban. A két nemzet 23 országhoz csatlakozott.
 

13:00
július 19, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás a Krímben

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) és az Ukrán Fegyveres Erők felelősek a dróntámadásért, amely egy orosz tengerparti védelmi bázison történt a Krímben – mondta egy forrás a Kyiv Independentnek július 18-án.

12:04
július 19, 2024
Vágólapra másolva!

Harkovot érte támadás, sokan megsebesültek

A kora reggeli órákban orosz támadás érte Harkovot. Egy lakóépület megsérült a régióban található Csuhuvban. Kilenc ember megsebesült, köztük egy 14 éves fiú – jelentette Oleh Szinyehubov kormányzó július 19-én.

10:57
július 19, 2024
Vágólapra másolva!

Svéd generátorok kerülnek Ukrajnába

A svéd villamosenergia-hálózati hatóság 13 nagy teljesítményű dízelmotoros tartalék generátort küld Ukrajnába. „A generátorok például képesek lesznek árammal ellátni egy kórházat, vagy az áramhálózaton belül használhatók lesznek a kimaradások jobb kezelésére” – mondta Ebba Busch, Svédország energiaügyi minisztere. Az orosz támadások felére csökkentették Ukrajna villamosenergia-termelési kapacitását az egy évvel ezelőttihez képest.
 

09:43
július 19, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij még nem látta az F-16-osokat

Ukrajna abban reménykedett, hogy katonai erőfeszítéseit fellendíti a szövetségesek által idén nyárra ígért F-16-os repülőgépek érkezése, Volodimir Zelenszkij elnök azonban egy friss interjúban megerősítette, hogy Ukrajna még nem látta őket.
„18 hónap telt el, és a gépek nem értek el hozzánk” – mondta, ugyanakkor hálás mindazért, amit Ukrajna kapott.
Hangsúlyozta azonban, hogy az új vadászgépek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ukránok hatékonyan léphessenek fel Oroszország légi dominanciája ellen.
 

09:00
július 19, 2024
Vágólapra másolva!

Kemény választ ígér a Kreml a rakétatelepítésre

Szergej Rjabkov moszkvai külügyminiszter-helyettes közölte, Oroszország nem zárja ki újabb nukleáris rakéták telepítését válaszul arra, hogy az Egyesült Államok nagy hatótávolságú hagyományos fegyvereket telepít Németországba.
Washington a múlt héten közölte, hogy 2026-tól megkezdi az SM-6-ot, a Tomahawkot és az új hiperszonikus rakétákat magában foglaló fegyverek állomásoztatását Németországban, ezzel demonstrálva elkötelezettségét a NATO és az európai védelem iránt.

07:33
július 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ma elhangzanak a záróbeszédek

A Wall Street Journal riportere, Evan Gershkovich perének záróbeszédeit tartják meg ma egy orosz bíróságon.
A 32 éves amerikai férfit tavaly márciusban tartóztatták le. A hatóságok azt állították, hogy titkos információkat gyűjtött az Egyesült Államok számára – amit ő, munkáltatója és kormánya is határozottan tagad.

06:45
július 19, 2024
Vágólapra másolva!

Korrupcióval gyanúsítják az orosz tábornokot

Az orosz állami média szerint hivatalosan elbocsátottak posztjáról egy magas rangú orosz tábornokot, miután májusban vesztegetés vádjával letartóztatták.
Vadim Shamarin altábornagy a hadsereg vezérkarának helyettes főnökeként szolgált, hozzá tartozott egyebek mellett a katonai kommunikáció felügyelete.
Az ügyészek azzal vádolják, hogy 2016 áprilisa és 2023 októbere között kenőpénzt vett fel egy távközlési cégtől, hogy biztosítsa a céghez érkező megrendelések növekedését.

05:41
július 19, 2024
Vágólapra másolva!

Az amerikai döntéstől élénkültek meg az orosz támadások

Elemzők szerint az Egyesült Államok áprilisi döntése, amelyel jóváhagyták az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros katonai segélycsomagot, arra késztette Oroszországot, hogy fokozzák a támadásaik számát és intenzitását, kihasználva a döntés és a tényleges fegyverszállítás közti időszakot.
Míg Oroszország februárban csupán öt, márciusban pedig két falut foglalt el, áprilisban már hét, májusban kilenc, júniusban pedig 11 települést szálltak meg. Párhuzamosan erősödik az offenzíva a harkovi és a donyecki régióban.

04:46
július 19, 2024
Vágólapra másolva!

Megint elmaradt Zelenszkij napi videója

Ismét elmaradt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök napi videóüzenete. Ezúttal azért, mert Ukrajna első embere az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozóján vesz részt az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban. Több ország miniszterelnökével is külön megbeszéléseket tartott, emellett a lehetséges közös fegyver- és lőszergyártásról tárgyalt brit védelmi vállalatok képviselőivel.

04:43
július 19, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. július 18-án az ukrán-magyar határszakaszon 6903 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7348 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:30
július 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!