A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Percről percre

Ukrajna támad: Újabb veszélyes fegyvereket küldenének nekik az amerikaiak

Ukrajna, háború
Ukrán páncélozott katonai jármű a Szumi régióban
Fotó: AFP/Roman Pilipey
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 905. napjáról.

 

19:00
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

Áramszünet volt az oroszországi Primorszk vidéken

Az orosz Primorszk Körzetben tartós áramkimaradás volt tapasztalható, aminek következtében a lakosok elektromos vonatokban és liftekben rekedtek – írta augusztus 16-án a ChTD Telegram csatorna.

Sok helyi lakosnak kiégett a háztartási gépe a kiesések következtében. 

Egyelőre nem érkezett információ arról, hogy mi okozta a kimaradást.

18:33
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna egy újabb orosz konvojt semmisített meg a Kurszki régióban

A Moscow Times augusztus 16-i jelentése szerint az ukrán csapatok megsemmisíthettek egy orosz katonai konvojt a Kurszk megyében végrehajtott offenzíva során. Elsőként Platon Mamatov haditudósító említette az ukrán erők csapását a konvojra. 

Azt állította, hogy a konvoj megsemmisült Korenevo város közelében, ahol a hét eleje óta folynak harcok az ukrán fegyveres erők és az orosz hadsereg között.

17:53
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Dnyiproban

A helyi Telegram csatornák beszámolója szerint augusztus 16-án robbanások hallatszottak Dnyiproban. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Az ukrán légierő már korábban ballisztikus rakéták bevetését tervezte a területen.

robbanás
Képünk illusztráció!
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Hristo Vladev/NurPhoto

 

17:12
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

Kilencven orosz sportoló független színekben indul a párizsi paralimpián

Kilencven orosz indul a párizsi paralimpián, valamennyien független színekben - jelentette a TASZSZ a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) PR-igazgatójának, Craig Spence-nek a közlésére hivatkozva.

Semlegesként vehet részt az eseményen az Oroszország ukrajnai háborújában Moszkvát támogató Fehéroroszország sportolói küldöttsége is, amelyet nyolc versenyző alkot.

olimpiaillusztráció
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP / Telmo Pinto/NurPhoto

Az IPC március 6-án tette közzé azokat a kritériumokat, amelyek szerint Párizsban az orosz paralimpikonok csak semleges státuszban indulhatnak, ugyanakkor nem vehetnek részt a paralimpia nyitó- és záróünnepségén, valamint érmeiket nem veszik figyelembe a nemzetek sorrendjében.

A paralimpia augusztus 28. és szeptember 8. között zajlik a francia fővárosban.

16:38
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg elfoglalta Szudzsát

Az ukrán erők elfoglalták a dél-oroszországi Kurszki területen fekvő Szudzsa városát - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg parancsnoka jelentette, hogy befejezték Szudzsa felszabadítását az orosz katonáktól

- fogalmazott Zelenszkij a múlt kedden kezdődött ukrán behatolásról beszámolva.

zelenszkij
Volodimir Zelenszkij.
Fotó: Gints Ivuskans / AFP

Szirszkij a Telegram-csatornáján azt jelentette be, hogy Ukrajna katonai közigazgatási hivatalt létesített a kurszki területen.

15:59
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

Betiltottak egy egyesületet Oroszországban

Az orosz hatóságok nemkívánatosnak nyilvánították pénteken a Békés Oroszország Képviselői elnevezésű, németországi alapítású, független helyhatósági képviselőkből alakult egyesületet, amely elítéli a Kreml Ukrajna elleni háborúját.

Az egyesületet 2023 októberében, az Ukrajna ellen indított háború miatt alapították orosz regionális és települési önkormányzati képviselők, akik közül sokan időközben száműzetésbe vonultak.

Első kongresszusukat Berlinben tartották. A szervezet honlapja szerint az egyesületnek 74 tagja van.

Az orosz főügyészség közleménye az egyesület tagjait "oroszellenességgel" vádolta, továbbá azzal, hogy "félrevezető információkat terjesztenek orosz állami szervek tevékenységéről, és szélsőséges szervezeteket támogatnak".

Oroszországban a nemkívánatosnak nyilvánított csoportok, köztük médiumok, emberi jogi szerezetek működése gyakorlatilag be van tiltva.

14:59
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

Washington Post: sok ukrán katona halálát okozta a sikertelen betörési kísérlet a Belgorodi területre

Az ukrán fegyveres erők sikertelen támadási kísérlete a Belgorodi terület ellen sok ukrán harcos halálát okozta, és szinte minden túlélő megsebesült, miután heves tűzzel kellett szembenézniük – idézte a Washington Post három ukrán katonatisztet. 

Katonák és az ukrán erők egyik parancsnoka névtelenséget kérve elmondták a lapnak, hogy Belgorod régiót felkészítették a fenyegető támadásra – a páncéltörő akadállyal megerősített és felrobbantott ukrán egységek szinte azonnal intenzív tüzérségi és dróntűznek, valamint légicsapásoknak voltak kitéve.

14:34
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

Sky News: brit Challenger 2 harckocsik is vannak a Kurszki területen, egy már megsemmisült

Az ukrán erők brit Challenger 2 harckocsikat használnak az oroszországi Kurszki területen belül és legalább egy már megsemmisült – jelentette csütörtökön a Sky News. Az Egyesült Királyság kormánya 14 harckocsit adományozott, és arra ösztönözte a többi NATO-országot, hogy a 2023 januárjában bejelentett lépés után bocsássák Ukrajna rendelkezésére nehézfegyvereiket. A harckocsikat az ukrán 82. légitámadó dandárnak szállították, de többnyire tartalékban tartották őket, miután néhányat orosz drónok és a tüzérség megsemmisítettek Kijev sokat hangoztatott ellentámadási kísérlete során.

14:05
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi minisztérium koordinációs tanácsot hozott létre a határ menti területek biztonságáért

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy koordinációs tanácsot hozott létre a határ menti területek katonai biztonságának kérdéseivel kapcsolatban. Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter tartotta a tanács első ülését. “Elrendeltem a határ menti területek: Belgorodi, Brjanszki és Kurszki terület katonai biztonságának kérdéseivel foglalkozó koordinációs tanács létrehozását. Célja az államhatár őrzésével, a régiók területének és lakosságának védelmével foglalkozó harccsoportok átfogó támogatásának hatékonyságának javítása” – mondta Belouszov.

12:06
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz kézen Ivanivka

Oroszország közölte, hogy erői átvették az irányítást a Pokrovszktól 16 km-re lévő Ivanivka felett. A Reuters számolt be az állításról, amit független forrás nem tudott ellenőrizni, de emlékeztetnek, hogy Ukrajna az elmúlt hetek legsúlyosabb harcáról számolt be Pokrovszk közelében.

11:00
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

Az USA nyitott arra, hogy nagy hatótávolságú cirkálórakétákat küldjön Ukrajnába

Az Egyesült Államok nyitott arra, hogy Ukrajnának Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM) rakétát biztosítson – jelentette a Politico az ügyet ismerő személyekre hivatkozva. A jelentés szerint még nem született végleges döntés a fegyver átadásáról, de a kormányzat már dolgozik néhány részleten.

“Ezek a kérdések magukban foglalják az érzékeny technológiák átadásának felülvizsgálatát, és annak biztosítását, hogy az ukrán repülőgépek képesek legyenek kilőni a 2400 kilós rakétát, amely 1000 kilós robbanófejet hordoz” – jelentette a Politico. A Fehér Ház, a Külügyminisztérium és a Pentagon még nem válaszolt a sajtó megkeresésére, hogy kommentálja a jelentést.

10:39
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

A kurszki betörés árnyoldala

A The Guardian védelmi és biztonsági szakértője szerint az oroszországi ukrán betörés jót tett ugyan az általános ukrán morálnak, de elhomályosította azokat a nehézségeket, amelyekkel Ukrajna szembesül a Donbász központi részén, ahol az orosz erők július 1-je óta hetente 1,5 kilométert tesznek meg Pokrovszk felé nyomulva, amely stratégiai fontosságú közúti és vasúti csomópont.

09:23
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

Visszavonják a kitüntetéseket

Az ukrán elnök azt is mondta, hogy a törvényhozás előtt van az a törvénytervezet, amelyik megfosztja minden címtől és kitüntetéstől azokat, akik 2022. február 24-e után Oroszországba menekültek, elárulva ezzel Ukrajnát és hitet tettek a háború és Vlagyimir Putyin mellett.


 

08:29
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

Árokásással védekeznek

Árkok ásásával igyekszik védelmet kiépíteni a Kurszk régióban Oroszország, miután Ukrajna váratlanul megtámadta a térséget. A BBC orosz szolgálata az Avito álláskereső oldalon bukkant olyan hirdetésekre, amelyekben havi közel 900 ezer forintnak megfelelő 2500 USD-t, vagy még ennél is magasabb béreket ajánlanak kotrógépkezelőknek, de gyakorlattal nem rendelkező munkásokat is keresnek az árokásáshoz, és azt ígérik, hogy a munka „a harci zónán kívül” történik, „veszély nélkül”.

Az amerikai központú Háborúkutató Intézet (Institute for Study of War - ISW) műholdfelvételekre hivatkozva közölte, hogy Oroszország sietve próbál megerősíteni egy vonalat, amely nagyjából 15 kilométerre van az ukrán frontvonaltól Kurszkban.

07:34
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

ORFK: több mint tizenhétezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön

Az ukrán-magyar határszakaszon 7317-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 10 181-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

07:06
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

Állampolgárságot kapnak a külföldi zsoldosok

Az ukrán oldalon harcoló külföldi zsoldosok az ukrán elnök bejelentése szerint állampolgárságot kaphatnak. "Megérdemlik, hogy Ukrajna polgárai legyenek, és meg kell kapniuk ezt a kitüntetést az államtól. Méltányos ezt kiterjeszteni hozzátartozóikra, hőseink családtagjaira is" - mondta Volodimir Zelenszkij.


 

06:37
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna minden katonát kifizet

Napi videójában az ukrán elnök arról beszélt, hogy törvényi szinten fogják garantálni az orosz területeken harcoló ukrán katonák számára is, hogy megkapják a frontvonalon szolgálatot teljesítőknek járó juttatásokat.

05:45
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb fogolycserét készítenek elő

A kurszki betörés során Ukrajna - ahogy az államfő fogalmaz - feltöltötte a "tőzsdealapját", vagyis orosz hadifoglyokat ejtett, akiket mielőbb fogságban lévő ukránokra akar cserélni.

"Utasítottam az ukrán védelmi hírszerzést, a belügyminisztériumot, az ukrán biztonsági szolgálatot és az ukrán fegyveres erőket, hogy mutassák be a nyilvánosságnak azokat a részleteket, amelyeket embereinknek tudniuk kell a foglyok visszaszállításáról. Utasítást adtam arra is, hogy ebbe a munkába vonják be a jelenleg fogságban lévő ukrán katonák és civilek hozzátartozóit képviselő civil szervezeteket. Ilyen bizalomépítésre van szükség" - mondta Volodimir Zelenszkij.

04:45
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

Katonai parancsnokságot hoznak létre Szudzsa városában

Napi videójában az ukrán elnök bejelentette:  Szudzsa városában ukrán katonai parancsnokságot hoznak létre. Volodimir Zelenszkij szerint már 82 települést "szabadítottak fel".
Arra nem adott magyarázatot, hogy miért tartja az orosz hadsereg által elfoglaltnak azokat a településeket, amik eddig is Oroszország részei voltak.
 

04:41
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. augusztus 15-én az ukrán-magyar határszakaszon 7317 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 10181 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:29
augusztus 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!