A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az oroszországi gyásznapon ismét lakóházat robbantottak Moszkvában<br/>

Vágólapra másolva!
Moszkvában hétfőn hajnalban újabb lakóházat rombolt porig egy robbanás. Szakemberek szerint ez a merénylet ugyanolyan akció lehetett, mint a múlt heti moszkvai házrobbantás. A romok alól eddig 25 túlélőt szabadítottak ki a mentőalakulatok és további életjeleket tapasztaltak. Szakértők azonban úgy vélik, hogy a halottak száma a mentők munkájával párhuzamosan növekedni fog. Oroszországban hétfőn gyásznapot tartanak a legutóbbi robbantások áldozatainak emlékére.
Vágólapra másolva!

Az első jelentések szerint a robbanás helyi idő szerint röviddel hajnali öt után következett be Moszkva déli részén, a Kasira felé vezető úton. A detonáció következtében a földdel vált egyenlővé a nyolcemeletes téglaház.

A teljesen összedőlt, nyolcemeletes lakóházban 68 lakás volt, amelyekben a nyilvántartás szerint 126 ember volt bejelentve. A romok alól a mentőalakulatok eddig 25 halottat, köztük két gyermeket és kilenc sebesültet hoztak ki. A hatóságok abban reménykednek, hogy a hétvégét sokan otthonaiktól távol, vidéki házaikban töltötték.

A tv-állomások helyszíni jelentései szerint van remény arra, hogy sikerül túlélőket kimenteni, ugyanis a romok alól segélykiáltásokat lehet hallani.
A mentést azonban nehezíti, hogy a körzetben egymáshoz nagyon közel épültek a házak, ezért fákat kell kivágni, s megtisztítani az utakat, hogy darukkal is hozzáférhessenek a romokhoz. Több környező ház is megsérült a nagy erejű robbanás következtében, ezekből részlegesen kitelepítették a lakókat.

Szemtanúk szerint a hétfői robbanás és a hatalmas pusztítás - több száz méteres körzetben a környező házak ablakai is betörtek, s több másik épület is károsodott – kísértetiesen emlékeztet a négy nappal ezelőtt moszkvai robbantáshoz, amelyben 95 ember vesztette életét.
Az orosz belbiztonsági hatóság, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat képviselői szerint nagy valószínűséggel itt is pokolgép robbant, akárcsak a csütörtöki házrobbanásnál, s ugyancsak profi akcióról van szó.

Borisz Jelcin elnök rendeletére a hétfőt országos gyásznappá nyilvánították Oroszországban.
Ezen a napon az előző moszkvai házrobbanás és a tíz nappal ezelőtti bujnakszki házrobbanás több mint másfélszáz halálos áldozatára emlékeznek az oroszok.

Moszkvában már augusztus elején fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, ugyanis csecsen terrorcsoportok akcióitól tartottak a dagesztáni harcokkal összefüggésben. Az orosz fővárosban szeptemberben már a harmadik nagyobb merényletet követik el, a sort a Kreml melletti Manyézs tér alatti bevásárlóközpontban történt robbantás nyitotta meg, amit valószínűleg még csak figyelmeztetésnek szántak a terroristák.

(MTI)

Ajánló:

A cím önmagáért beszél. (angolul)

Korábban:

(1999.09.09.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!