Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Svájcban is erősödik a jobboldal <br/>

Vágólapra másolva!
Az első hivatalos becslés szerint a Svájci Néppárt az első helyre került a vasárnapi parlamenti választásokon: az SVP jobboldali populistái nem csupán a másik két polgári pártot, hanem az eddig legerősebb Svájci Szociáldemokrata Pártot is maguk mögött hagyták.
Vágólapra másolva!

A becslések szerint az SVP 23, a Svájci Szociáldemokrata Párt 21, a Svájci Radikális Demokrata Párt 20, míg a Svájci Kereszténydemokrata Néppárt 15 százalékot szerzett. Christoph Blocher, a néppárt jobboldali nézeteiről ismert vezető személyisége a svájci televízióban nyilatkozva pártja előretörésének fényében további helyet követelt az SVP-nek a kormányban. (A másik három párt azonban már előre megállapodott abban, hogy nem adnak át helyet az SVP-nek.)

Az SVP-politikus felvette azt is, hogy a kormányban helyet foglaló másik két polgári párt döntse el, vajon az SVP-vel vagy továbbra is a szociáldemokratákkal akar-e kormányozni. - A közép-bal kormánynak már nincs helye az országban - mondta.

Christoph Blocher választási programja hasonló a szomszéd Ausztriában ugyancsak megerősödött jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárt téziseihez: a menedékjoggal való "visszaélés" ellen, Svájc függetlenségének és semlegességének megőrzése mellett, valamint jelentős adócsökkentésekért szállt síkra.

Svájcban a "varázsformula" alapján már negyven éve a négy legnagyobb párt képviselőiből alakul a kormány: eddig az SVP volt a négy nagy közül a leggyengébb, és ennek megfelelően a héttagú kormányban egy hellyel bírt. A parlament nemrég hagyta jóvá az Európai Unióval kötött megállapodásokat, ennek ellenére a választási kampány egyik fő témája az Európához való csatlakozás, illetve az attól való elzárkózás volt.

(MTI)

Ajánló:

(Német nyelven.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről