Megerősített biztonsági szolgálattal készülnek az indiai zarándoklatra <br/>

Vágólapra másolva!
Több millió hindu zarándokolt el az indiai Alláhábádba, hogy keddtől részt vegyen a vallási szertartáson a Gangesz és a Dzsamuna folyók találkozásánál. A helyszínen több ezer katona és rendőr teljesít szolgálatot, a hatóságok terrortámadásoktól tartanak.
Vágólapra másolva!

A biztonsági erőket többek között zárt láncú televíziós biztonsági rendszerrel és robbanószer-kereső berendezésekkel szerelték fel. Felkészültek arra, hogy a tömegben tülekedés lesz, vagy pánik tör ki. Felállítottak 35 ideiglenes rendőrőrsöt és 12 kórházat. Érthető az óvintézkedések mértéke, hiszen az 1954-es alláhábádi fesztiválon nyolcszáz, az 1984-es haridvárin pedig kétszáz ember halt meg, amikor tülekedésben a tömeg agyontaposta őket.

A résztvevők sátorban vagy a szabad ég alatt laknak. Több százezer sátrat állítottak fel a Gangesz homokos partján. A szervezők várakozása szerint újholdkor, a 43 napig tartó fesztivál csúcspontján mintegy harmincmillió ember lesz jelen, összesen pedig 650 millióan látogatnak el Alláhábádba a február 21-ig tartó zarándoklat végéig.

Hétfőn már folyt a készülődés a jéghideg Gangesz folyóban való első megmerítkezésekre. A hinduk hitük szerint megszabadulhatnak bűneiktől, ha a zarándoklat, a Kumbh Mela idején megmerítkeznek a vízben a két szent folyó - a Gangesz és a Dzsamuna - találkozásánál. A Kumbh Mela 12 évente jön el, és a zarándoklatot váltakozva négy helyen rendezik (Haridvár, Uddzsain, Alláhábád, Nászik).

(MTI)

Ajánló:

térképek, információk angolul

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!