Clinton öccse állítólag visszaélt bátyja pozíciójával <br/>

Vágólapra másolva!
Vizsgálat folyik a volt amerikai elnök öccse, Roger Cinton ellen. Clinton állítólag pénzt fogadott el azért, hogy elnöki kegyelmet szerezzen egy csalásért elítélt személynek.
Vágólapra másolva!

1998 augusztusában, egy dallasi hotelben Roger Clinton és két üzleti partnere állítólag két diplomata útlevélért 30 000 dollárt vett át - első részletként - egy texasi üzletembertől, Richard Cayce-től.

Az ABC News megszerezte Cayce szövetségi ügyészeknek tett vallomásának másolatát. Ebben Cayce elmondja, hogy arról tájékoztatták az említettek, hogy bárkiért tudnak lobbyzni, és Bill Clinton megtesz bármit, amit fivére, Roger akar.

Cayce szerint tárgyaló felei azt is elmondták, hogy „nem gond" nekik elnöki kegyelem megszerzése Cayce egyik barátjának, Garland Lincecumnak, akit csalás miatt ítéltek el.

Az eset után Cayce kifizette a pénzt, de nem csak útlevelet nem kapott, de még az ígért bűnbocsánat is elmaradt. „Egyszerűen becsaptak engem." - mondja Cayce.

Az otthonában tartózkodó Roger Clinton nem akart válaszolni az ABC kérdéseire, az újabb vádakkal kapcsolatban. Üzleti partnereinek ügyvédje Cayce vallomását „teljesen valótlannak" minősítette. Kijelentette, hogy védencei, George Locke és Dickey Moston sosem tárgyaltak bűnbocsánatról vagy diplomata útlevélről Cayce-szal.

Ezen védekezésnek meglehetősen ellentmond az, hogy a Lincecum család elmondása szerint 235 000 dollárt fizettek Clintonnak és partnereinek, és számos beszélgetést folytattak egy bűnbocsánat eléréséért.

Az ex-elnök, Bill Clinton szóvivője nem kommentálta az esetet, de megismételte Clinton egyik korábbi állásfoglalását, miszerint „az elnöki kegyelem kizárólag annak jár, aki kiérdemli".

Jelenleg a New York-i szövetségi nagybíróság vizsgálja az esetet. Az ügyészek most újravizsgálják Cayce vallomását, melyért cserébe teljes mentességet ígértek neki.

Roger Clinton egyike volt annak a 140 személynek, akiket Bill Clinton utolsó elnöki ténykedéseként kegyelemben részesített, illetve törölte a priuszukat. Az ifjabbik Clintont 1985-ben ítélték el kokainárusításért, és emiatt több mint egy évet börtönben töltött. Roger 1995-ben, tehát bátyja második elnöki ciklusának kezdetekor, megjelentette a Clintonként felnőni című önéletrajzi könyvét, amelyben kendőzetlenül leírta azokat a bántalmazásokat, amelyeket neki, testvérének és néhai anyjuknak kellett elviselniük alkoholista apjuktól, de nem tagadta alkohol- és kábítószer-függőségét sem. A 44 éves muzsikust legutóbb ittas vezetés miatt vették őrizetbe.

Korábban:

(2001. február 19.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!