A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A tiltakozások miatt titkos, hol lesz a következő csúcs

Vágólapra másolva!
A hét legfejlettebb ipari hatalom és Oroszország (G8) vezetői genovai csúcsértekezletük zárásaként vasárnap kiadták záróközleményüket. Ebben kifejezték szándékukat, hogy a globalizáció folyamatába bevonják a legszegényebb országokat is, és együttesen munkálkodnak a Föld légkörének megóvásán.
Vágólapra másolva!

A G8 folytatni kívánja a csúcsértekezletek sorozatát, noha a genovai incidensek miatt fontolóra veszik, milyen formában rendezzék a jövőben ezeket a fórumokat. "Újító megoldások" keresésére tesznek ígéretet, hogy széles körű partneri viszonyt építsenek ki mind a civil társadalommal, mind a magánszektorral. Határozottan leszögezik: egy "erőszakos kisebbség" nem akadályozhatja meg, hogy a nagyhatalmak demokratikusan megválasztott vezetői őszinte és nyílt vitát folytassanak a társadalmaik előtt álló nagy kihívásokról.

Bejelentették: a G8 következő csúcstalálkozójára 2002. június 26. és 28. között kerül sor Kanadában. Nem nevezik meg ugyanakkor a várost, így nem tudni, hogy Ottawa ad-e majd otthont a találkozónak, avagy biztonsági okokból egy kisebb helységben rendezik meg.

A nagyhatalmak a szegénység leküzdésének és a fenntartható fejlődés szavatolásának a legfőbb eszközét abban látják, hogy a legszegényebb országokat is bevonják a globalizáció folyamatába. "Eltökéltek vagyunk abban, hogy a globalizációt állampolgáraink mindegyikének, különösen a világ szegényeinek a javára fordítsuk" - állapítják meg a nyolcak. A fejlett ipari államok szorosabbra akarják fűzni együttműködésüket a fejlődő országokkal, mégpedig a kölcsönös felelősségvállalás alapján - áll a dokumentumban.

Ami a legszegényebb országokat sújtó adósság csökkentését illeti, a "nagyok" készek tovább haladni ezen az úton, hiszen a szegénység visszaszorításának szerintük ez az egyik rendkívül hatékony eszköze. Hozzáfűzik azonban: az adósságelengedés pusztán egy a sok intézkedés közül, amelyek révén ösztönözni lehet a szegény országok gazdasági növekedését. A nyolcak elégedetten nyugtázták: 23 ország már rendelkezik minden szükséges feltétellel ahhoz, hogy 74 milliárd dollár adósságát 53 milliárd dollárral lehessen csökkenteni.

Nem sikerült elsimítani a kiotói jegyzőkönyvvel kapcsolatos nézetkülönbségeket

A csúcs résztvevőinek álláspontja nem jutott közelebb egymáshoz az üvegházhatású gázok kibocsátását korlátozó kiotói jegyzőkönyvvel kapcsolatos nézetkülönbségek elsimításában. A közleményben leszögezték ugyan, hogy együttes erőfeszítések révén csökkenteni kell e káros anyagok légköri kibocsátását, de a módszerek tekintetében fennmaradtak az ellentétek. A dokumentum nem említ konkrét országokat (az Egyesült Államok például nem hajlandó ratifikálni a kiotói jegyzőkönyvet). A nyolcak ugyanakkor olyan formulát választottak, amely azt sugallja, hogy nem történt "szakítás" Európa és a tengerentúli hatalom között. Hitet tettek ugyanis a közös, "végső cél" mellett, miszerint megóvják a föld légkörét, s a gazdasági fejlődést mindenképpen a fenntartható fejlődés szempontjainak figyelembevételével segítik elő. Ennek érdekében ki-ki igyekszik a maga nemzeti keretein belül - az ENSZ-egyezmény előírásainak megfelelően - "stabilizálni" az üvegházhatású gázok kibocsátását, mégpedig különféle "rugalmas eszközök" alkalmazásával.

A nyolcak a világgazdaság jelenlegi "egészségi állapotával" is foglalkoztak, megállapítva, hogy a globális gazdasági növekedés a vártnál lassúbb. Hangot adtak aggodalmuknak a magas és ingatag olajárak miatt, de derűlátóan állapították meg, hogy van alapja a gazdaság tartós talpra állásának. A nagyhatalmak szerint a világgazdasági növekedés az idén 3-4 százalékos lesz.

Konkrét fejlesztési tervek is születtek a genovai fórumon, így Afrika megsegítéséért külön programot fogadtak el a "nagyok". Ez nem csupán gazdasági segélyeket, hanem komoly infrastrukturális és oktatási fejlesztéseket is magában foglal.

A nyolcak foglalkoztak a világban zajló néhány konfliktussal is. A Közel-Keleten egymással szemben álló feleket például felszólították, hogy fogadják el a rendezésre vonatkozó nemzetközi elképzeléseket, léptessenek életbe tűzszünetet, és vezessenek be mindkét fél számára elfogadható, pártatlan ellenőrzési mechanizmust. Az Egyesült Államok végül is elfogadta partnerei indítványát, hogy kérjék fel a palesztinokat és az izraelieket: járuljanak hozzá külföldi megfigyelők bekapcsolódásához a rendezési folyamatba.

Macedóniával kapcsolatban a nyolcak felszólították a fegyveres csoportokat, hogy szüntessék be tevékenységüket, egyben támogatásukról biztosították a macedón kormányt az ország szuverenitásának és területi egységének megóvására tett erőfeszítéseiben. A két Koreáról szólva a G8 arra ösztönözte a két országot, hogy folytassa a legmagasabb szintű politikai párbeszédet, azaz az első Korea-közi csúcstalálkozót kövesse egy újabb, és élesszék fel a miniszteri szintű kapcsolattartást. Észak-Koreától a G8 azt kérte, hogy hirdessen moratóriumot rakétakísérleteire, és adjon megnyugtató választ azokra a nemzetközi aggodalmakra, amelyek a biztonsággal és az emberi jogok helyzetével összefüggő kérdéseket vetik fel.

Globalizációellenes tiltakozások más országokban

Görögország fővárosában felgyújtották egy olasz diplomata gépkocsiját. Továbbá lángra lobbantottak négy másik autót, amely két olasz kereskedés előtt parkolt. A vasárnap hajnalban elkövetett támadásokat egyelőre semmilyen szervezet sem vállalta, a rendőrség a genovai G8-csúcstalálkozó ellen tiltakozó, globalizációval szembehelyezkedő csoportokat gyanítja a merényletek hátterében. A genovai csúcstalálkozó alatt számos tiltakozó megmozdulást tartottak Athénban és Szalonikiben, miután az olasz hatóságok kiutasítottak mintegy 150 görög globalizációellenes tüntetőt, és Genovában egy demonstráló olasz fiatal életét vesztette a rendőrökkel vívott összecsapásokban.

Szimpátiatüntetést tartottak a Genovában tiltakozókkal Mexikóban is. Mexikóvárosban a szombati zavargásokban legalább három ember megsérült, amikor a tüntetők az olasz nagykövetség elé vonultak.

Ajánlat:

Ostrom a genovai G8-csúcson

Korábban:

Hippiruhások és rendőrök próbálják megállítani a szuronyosokat

A rendőröket vádolják a genovai tüntetők

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!