Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Aláírták a macedóniai békemegállapodást

Vágólapra másolva!
Titokban írták alá ma délután a macedóniai szlávok és albánok békemegállapodását Szkopjéban. A NATO várhatóan csütörtökön dönt a macedóniai bevonulásról. Brüsszelben úgy tudják, Magyarország fegyvertelen kontingenssel venne részt az akcióban.
Vágólapra másolva!

A macedón elnök, Borisz Trajkovszki rezidenciáján írták alá a szláv-albán békemegállapodást. Az esemény időpontját és helyszínét titokban tartották. Az aláírást az állami tévé rögzítette ugyan, de élőben nem közvetítették. Csak kiválasztott, kevés számú újságíró vehetett részt a ceremónián.

Az megállapodás aláírása azt jelenti, hogy teljesült a NATO-beavatkozás egyik feltétele. A szervezet korábban vállalta, hogy felügyeli az albán lázadók lefegyverzését. A NATO-akciónak azonban további feltétele, hogy a megállapodás után tartós tűzszünet lépjen életbe, amelyet mindkét fél tiszteletben tart.

Korábban olyan értesülések láttak napvilágot, amelyek szerint a csapatok odavezénylése már a megállapodás aláírásától számított 48 órán belül megkezdődhet, ez azonban nem helytálló, jelentette az MTI. A művelet megindítására ugyanis hivatalosan csak a NATO állandó tanácsa adhat utasítást, a testület pedig legközelebb csütörtökön ül össze. Nem tudni, mi történik, ha a tűzszünet mégsem bizonyul tartósnak. A tanács ebben az esetben is folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és a fejlemények függvényében dönt a teendőkről. Ha a jelenlegi "féloldalas" tűzszünet fennmarad, esetleg tovább súlyosbodik a helyzet katonai téren, akkor - bármit írtak is alá Szkopjéban - a NATO fenntartja cselekvési szabadságát, rá nézve ugyanis csak az Észak-atlanti Tanács döntése kötelező.

Brüsszelben úgy vélik, nem valószínű, hogy az akció elkezdéséig ki kellene várni a megállapodás parlamenti jóváhagyásának 45 napos folyamatát. Ha a parlamenti pártok vezetői igent mondanak a megállapodásra, s annak betartása garantáltnak tűnik, akkor a jogi procedúra ehhez képest másodlagos, s nem lenne értelme csak emiatt 30-45 napot várni - fűzték hozzá.

A macedóniai albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik vezetője szerint a szervezet elfogadja a békemegállapodást, és azt mindegyik egysége tiszteletben fogja tartani. "Shpati" parancsnok hétfőn a kora esti órákban telefonon nyilatkozott az AFP-nek, még a szerződés aláírását megelőzően.

A katonai vezető azt mondta, hogy az UCK-n belül nincsenek frakciók, ezért minden csoport teljesíti a vezérkar parancsait, és reményét fejezte ki, hogy a megállapodás aláírása után a NATO-erők elfoglalják állásaikat Macedóniában a béke biztosítására. Magáról a fegyverletételről két héten belül dönt az UCK - közölte "Shpati" parancsnok. Később a katonai vezető üdvözölte az aláírást, és azt "a macedón elnyomó erők feletti győzelemként" értelmezte.

Magyarország a tervek szerint 30-40 fős, fegyvertelen kontingenssel venne részt a macedóniai műveletben, jelentette az MTI. A csoport polgári szakértőkből állna - bár lesznek velük katonák is -, akik a begyűjtött fegyverek megsemmisítésében vennének részt. Valószínűleg nem az első napokban, hanem valamivel később csatlakoznának az atlanti szövetség 3.500 fős kontingenséhez, mivel "aktiválásuk" 10-12 napot vesz igénybe. Kiküldésükre a kormány határozata alapján kerül sor, parlamenti jóváhagyásra - békefenntartó műveletről és nem harcoló alakulatról lévén szó - nem lesz szükség.

Több más tagországgal együtt Magyarország a NATO felkérése alapján már korábban bejelentette részvételi szándékát a műveletben, és azt is közölte, milyen kontingenssel képviseltetné magát.

Európai Unió elnöksége megelégedéssel üdvözölte a békemegállapodás aláírását. Brüsszel szerint ezzel a döntő szakaszába ért a béke felé vezető út. A világ vezető politikusai, George Bush amerikai elnök, Tony Blair brit kormányfő, Gerhard Schröder német kancellár és Kosztasz Szimitisz görög miniszterelnök is üdvözölte a reményteljes lépést a béke felé. Bodo Hombach, az Európai Unió balkáni koordinátora szerint is a megállapodás a konfliktus rendezésének a kezdete.

Korábban:

Aláírhatják a békemegállapodást Macedóniában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről