A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Nem volt szabad a fehérorosz elnökválasztás

Vágólapra másolva!
Fehéroroszországban a választási eredmények alapján az ellenzék és a nemzetközi megfigyelők visszaélést sejenek. Az EBESZ megfigyelői szerint antidemokratikus volt a választás. Eközben ismertették a nem hivatalos végeredményt, ezek szerint az eddigi államfő, Lukasenko elsöprő győzelmet aratott.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztások nem hivatalos végeredményei szerint a jelenlegi államfő Alekszandr Lukasenko elnök fölényes győzelmet aratott már az első fordulóban.

A nemzetközi megfigyelők, így az EBESZ és a közép- és kelet-európai választási szakértői azt állítják: a választás napján ugyan nem tapasztaltak visszaéléseket, viszont a szavazást megelőző időkben számos antidemokratikus eszközt bevetettek Lukasenkoék a győzelem érdekében. Így például a televíziós műsoridő nagy részében az államfő és csapata nyilatkozott, és az a néhány alkalom, amit az ellenzék kapott meg, az is a riporterek kommentárjaival telt el. A szervezet vezetője szerint az előzetesen leadott szavazatok összegyűjtése során követhettek el választási csalásokat. Hrair Balian, a megfigyelőcsoport magasrangú tagja azt nyilatkozta, hogy a választás demokratizmus-ellenes volt. Lukasenko elnök várhatóan hétfőn délután tart sajtóértekezletet.

A fehérorosz központi választási bizottság elnöke hétfői sajtótájékoztatóján ismertette a szavazócédulák feldolgozása után kapott adatokat. Ezek alapján Alekszandr Lukasenko jelenlegi államfőt a hétmillió szavazópolgár 75 százaléka támogatta. Az ellenzék közös jelöltjének, Vlagyimir Goncsarik szakszervezeti vezetőnek a szavazatok 15 százaléka jutott, míg a Liberális Demokrata Párt elnökjelöltje csupán két és fél százalékot kapott.

Vlagyimir Goncsarik, a széles polgári koalíció jelöltje hétfő reggeli sajtóértekezletén bejelentette, hogy a választási bizottsághoz fordul, és kérni fogja a szavazás eredményének megsemmisítését. Az elnökjelölt - belső megfigyelőkre hivatkozva - ezt azzal indokolta, hogy a fehérorosz választási törvényt és a nemzetközi normákat a választásokon - véleménye szerint - súlyosan megsértették. Az elnökjelölt kilátásba helyezte, hogy nem csak törvényes úton kíván jogorvoslatot nyerni, hanem tömeges tiltakozó akciókat is szerveznek, elsősorban a fővárosban, Minszkben, ahol állítása szerint Lukasenko egyszerűen nem győzhetett.

Szergej Kaljakin, az ortodox kommunista pártból kivált fehéroroszországi kommunisták pártjának elnöke, akinek pártja szintén Goncsarikot támogatta a választáson, közölte a sajtóértekezleten: "Nem volt választás, a választási bizottságokban előre beírták a tervezett számokat. A választási eredmények meghamisításával a hatalommal való visszaélés történt."

[origo]

Korábban:

Lukasenko nyerte a fehéroroszországi elnökválasztást

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!