Megnyitották az amerikai légteret

Vágólapra másolva!
Norman Mineta amerikai közlekedési miniszter csütörtökön elrendelte az Egyesült Államok légterének újramegnyitását a polgári repülés számára washingtoni idő szerint délelőtt 11 órai hatállyal, ami közép-európai idő szerint 17 órát jelent.
Vágólapra másolva!

A repüléstörténet legsötétebbnek nevezett napja után sokára tud ismét normalizálódni a légtérforgalom. Tízmilliárd dollár kárt okoztak a járattörlések a Nemzetközi Légiközlekedési Társaság számításai szerint. A legtöbb repülőgépet, járatot még mindig nem engedik felszállni a merénylet óta. A járatok azonban csak azután indulhatnak, hogy az egyes repülőterek megnyitásának eseti engedélyét a hatóságok az új, megszigorított biztonsági előírások teljesítése után megadják. E biztonsági szigorítások európai szemmel nézve nem tűnnek túlságosan drákóinak: például tilos ezentúl kést vinni az utastérbe, illetve a jegykezelés-csomagfeladás teendőit nem lehet elintézni a repülőtéri csarnokok bejárata előtt várakozó hordároknál, ami eddig a nagyobb forgalmú repülőtereken általános gyakorlat volt (természetesen csak a belföldi járatokon, ahol útlevélkérdés nem merül fel).

Értesülések szerint növelik azoknak a polgári öltözékű titkos ügynököknek a számát, akik magukat utasnak álcázva tartózkodnak majd a gépeken, ügyelve a biztonságra. A Lufthansa USA-ba tartó, csütörtök reggeli járatait törölték, mert nem kaptak zöld utat, de az is lehet, hogy a nap folyamán még elindulhatnak.

A British Airways megerősítette, hogy sem az USA-ba sem Kanadába nem indul csütörtökön járata, miközben nagyon sok utas várakozik indulásban reménykedve az angliai reptereik előtt. Az Iszlamábádba, Pakisztánba tartó BA-gépek biztonsági okok miatt szünetelnek, de a Tel-Avivba induló járatok a nap folyamán elindultak.

Amerikai légitársaságok (Alaska Airlines and Horizon Air) törölték a legtöbb mai járatukat. Átmeneti terv szerint egy kisszámú járatot indítanának, hogy péntekre a megfelelő helyre küldjék a gépeket. A Delta Air Lines közölte, hogy az összes tervezett járatát a keleti parti idő szerint déli 12 óráig (magyar idő szerint 18 óra) törölte.

A légtér megnyitásának legnagyobb problémája az lesz, hogy nincs hely a reptereken a leszálló gépeknek. Normális körülmények között a gépek igen nagy része a levegőben tartózkodik. A légtér megnyitása után a rövid időn belül, nagy számban leszálló repülők hatalmas logisztikai problémát jelentenek majd. Körülbelül négyezer utasszállító gép szállt le az USA-ban röviddel a támadások után és vár a felszállásra. Ez a világ teljes légi flottájának egyharmada. A repterek a világon csordultig vannak várakozó utasokkal, miután az USA-ba induló járatokat máshová irányították kedden, vagy megállították.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről