Bin Laden ellen gyűlnek a bizonyítékok

Vágólapra másolva!
Egy algériai-francia férfi márciusi afganisztáni tartózkodása idején Oszama bin Laden szaúdi milliomos egyik közvetlen munkatárásától, Abu Zubeidától kapott megbízást arra, hogy szervezzen öngyilkos terrorakciókat a párizsi amerikai nagykövetség és az amerikai kulturális központ ellen.
Vágólapra másolva!

A nyomozók már korábban értesültek arról, hogy Oszama bin Laden, a terrortámadások kitervelésével vádolt szaúdi milliárdos a párizsi amerikai nagykövetség ellen is merényletre készült. Vasárnap azonban az Egyesült Arab Emirátusok kiadták a 35 éves Djamel Beghalt, aki az üggyel kapcsolatban részletekkel is tudott szolgálni.

A férfi - aki bin Laden hadseregében szolgált - a kihallgatása során megerősítette, hogy a készülő párizsi merénylet mögött is bin Laden állt - írta a BBC.

Beghal szerint a párizsi nagykövetségre a Belgiumban három hete elfogott tunéziai születésű Názir Trabelszi hatolt volna be derekán egy robbanóanyaggal kibélelt övvel, az amerikai kulturális intézetet egy robbanószerrel megrakott teherautóval tervezték romba dönteni.

A vallomástevőt július 27-én tartóztatták fel az Egyesült Arab Emírségek fővárosának repülőterén, amikor megérkezett Afganisztánból. Hamis útlevele keltett gyanút a dubai hatóságokban. Beghal innen Marokkóba, Spanyolországba, majd Franciaországba készült, hogy megadja a jelet a szervezkedés beindításához. A készülőben lévő merényletről szóló leleplezését, sőt, a hálózat tagjait név szerint is felsoroló készséges vallomását azzal magyarázta, hogy a dubaji börtönben sokat olvasta a Koránt, és ennek alapján jutott el bin Laden megtagadásáig.

Az algériai-francia kettős állampolgárságú férfi - aki az előző években a franciaországi Corbeil-Essonne-ban élt - az iszlám puritán elveihez való visszatérést hirdető radikális szalafita irányzat híve, akit közvetlen környezetében "emírként" tiszteltek. Már franciaországi tartózkodásai idején is sűrűn utazgatott Afganisztánba, terrorista kiképzőtáborokban fordult meg, és kapcsolatot épített ki bin Laden környezetével. Később Németországba és Angliába tette át székhelyét, és onnan mozgatta a több európai országban készülődő összeesküvőket.

Vallomása után, hétfőn este vádat emeltek ellene, terrorista bűnszövetkezet szervezése címén. A franciaországi nyolcfős hálózat más tagjait hasonló vád alá helyezték az elmúlt napokban. A szervezkedés hét franciaországi tagját szeptember 21-én fogták le Párizs környékén. Beghal összekötőjét, Kamel Daudit, aki kicsúszott a hálóból, a múlt héten a brit rendőrség állította elő Leicesterben, ahova négy nappal azelőtt szökött át Franciaországból. A brit hatóságok pénteken őt is átadták Párizsnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!