Hazatérésre buzdítanák a koszovói szerbeket

Vágólapra másolva!
Koszovóban nem keveredtek a nemzetek, így társadalma nem volt többnemzetiségű. A szerbiai menekültügyi biztos szerint visszatérésre kell bíztatni a koszovói szerbeket, és meg kell védeni őket, amennyiben részt vennének a választásokon.
Vágólapra másolva!

Nem igaz, hogy Koszovóban valaha is volt többnemzetiségű társadalom - mondta a szerbiai kormány menekültügyi biztosa. Sanda Raskovic-Ivic szerint "koszovóban minden tizenhatodik házasság vegyes házasság volt, és ez jószerével a városi környezetre volt igaz, ami leginkább arról tanúskodik, hogy a tartományban lényegében sohasem volt etnikumok közötti keveredés".

A szerbiai menekültügyi biztos a Dnevnik című újvidéki lapnak kijelentette: Koszovóban jelenleg úgy élnek a szerbek, "mint az állatok, amelyeket bármelyik pillanatban kilőhetnek".

"Koszovóban rendkívül bonyolult a helyzet, s ez különösen igaz a kisebb enklávékban élő szerbekre, akik állandó veszélyben élnek, sehová sem mehetnek el a nemzetközi haderő fegyveres kísérete nélkül. Ezt a koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK) jól tudja" - mondta Raskovic-Ivic, aki úgy véli: a koszovói szerbeknek nagyobb védelmet kell biztosítani, ha döntés születik arról, hogy mégis részt vesznek a november 17-én esedékes választásokon.

"Ha az UNMIK valóban azt akarja, hogy a szerbek részt vegyenek a választáson, akkor hazatérésre kell buzdítani a menekülteket" - mondta Raskovic-Ivic.

A politikus asszony szerint Szerbiában mintegy 470 ezer boszniai és horvátországi menekült él, s csak hat százalékuk, jórészt az idősebb korosztály képviselői döntöttek úgy, hogy hazatérnek. A menekültek 70 százaléka a jövőben Szerbiában kíván maradni, és mintegy 20 százalékuk nem határozott még a hazatérésről, illetve külföldön kíván letelepedni.

Sanda Raskovic-Ivic szerint a boszniai és horvátországi menekültek többsége a Vajdaságban, Belgrádban és környékén, illetve Szerbia középső részének egyes területein lakik.

Korábban:

Csak egy szerb tömörülés indul a koszovói választásokon

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!