Könnygázzal verik vissza a tüntetőket Indonéziában

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb muzulmán államában heves tüntetések kezdődtek az Afganisztán elleni légicsapások miatt. Az USA már korábban felkészült arra, hogy evakuálja állampolgárait Indonéziában. Szerdán más ázsiai államok, köztük Pakisztán fővárosában is voltak amerikaellenes megmozdulások.
Vágólapra másolva!

Jakartában a rendőrök könnygázgránátokat hajítottak az Egyesült Államok afganisztáni támadása ellen harmadik napja tiltakozó diákok közé és visszaszorították a tüntetőket. Az indonéz fővárosban a muzulmán diákok a parlamenthez vonultak és megpróbálták betörni az épülethez vezető kaput. A több száz rendőr eleinte csak figyelte a diákokat, később azután bevetette ellenük a könnygázgránátokat. A rendőrség közbelépése után az Afganisztán elleni amerikai csapás ellen tiltakozó tömeg tisztes távolságba visszavonult a törvényhozás épületétől, de nem oszlott szét.

A tüntetésen részt vettek lefátyolozott nők is. A tiltakozók különböző Amerika- és Izrael-ellenes jelszavakat kiáltoztak, köztük olyanokat, hogy az igazi terroristák az amerikaiak és zsidók. Elégették George Bush amerikai elnök képmását is. Egyes radikális diákok a diplomáciai kapcsolatok megszakítását követelték Indonézia és az Egyesült Államok között. Az Iszlám Védelmezőinek Frontja elnevetésű szélsőséges csoport támadásokat helyezett kilátásba az amerikai nagykövetség és más amerikai intézmények épülete ellen. Több megmozdulás volt szerdán Indonézia más városaiban is. Közben Jakartában egy pokolgépet találtak a brit nagykövetség épületének közelében, a robbanószerkezetet a rendőrség különleges egységei megsemmisítették.

Mintegy kétszáz muzulmán vonult a bangkoki amerikai nagykövetség épülete elé és az Afganisztán elleni amerikai támadás leállítását követelték. Ez volt a thaiföldi muzulmánok első Amerika-ellenes tüntetése. Résztvevői szolidaritásukról biztosították a világ muzulmán lakosságát és felszólították a nemzetközi közvéleményt az afganisztáni háború elítélésére. A pakisztáni Kvettában feldühödött afgán menekültek fenyegettek meg egy, a határ felé tartó újságírókonvojt. A több ezer menekült kiáltozva közelítette meg a rendőrök által kísért konvojt, többen fegyvereiket rázták. A városban egyébként is nyugtalanság volt érezhető, az üzleteket bezárták, felfegyverzett rendőrök járják az utcákat. Zajos, de végül békés tüntetés volt Karacsiban, Pesavarban és Iszlámábádban is. Iszlámábád diplomatanegyedét őrzi a katonaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!