A hadsereg megszüntetéséről szavaznak Svájcban

Vágólapra másolva!
Svájcban ma - többek közt - arról tartanak népszavazást, hogy felszámolják-e az országban a hadsereget. Svájcot az utóbbi 50 évben nem érte katonai támadás, ugyanakkor a világ egyik legnagyobb és legdrágább hadseregével rendelkezik.
Vágólapra másolva!

Svájcban minden 18 és 42 év közötti férfinak néhány havonta katonai gyakorlatra kell mennie. Annak ellenére, hogy az utóbbi időben csökkentették a hadsereg létszámát, Svájc jelenleg is a világ egyik legnagyobb létszámú katonaságával rendelkezik.

A hadsereg fenntartását ellenzők legfontosabb érve a honvédség ellen, hogy nagyon sokba kerül a sereg fenntartása. A népszavazás kezdeményezői szerint a hadsereg fenntartása óránként egymillió frankba kerül, miközben Svájcot nem fenyegeti senki. A hadsereg megszüntetésével pedig ezt az összeget nem-katonai célokra lehetne fordítani- érvelnek a hadsereg ellenzői.

A svájci kormány ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Svájc nem számíthat nemzetközi katonai szervezetek segítségére, hiszen nem tagja egyiknek sem, így védelem nélkül maradna, egy esetleges támadáskor. A polgári pártok, a parlament többsége és a kormány ellenzi, a zöldek és a kommunisták támogatják a hadsereg megszüntetését.

A népszavazás első eredményei vasárnap estére várhatóak, de az előzetes adatok szerint nem valószínű, hogy a svájciak megszavazzák a hadsereg felszámolását- írja a BBC.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről