A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
13:30Kajak-kenuKenu 500m-páros döntő A
HUNMagyarország
13:40Kajak-kenuKajak 500m-négyes döntő A
HUNMagyarország
18:00VízilabdaGreece-Hungary
HUNLosonczi Dávid
19:55BirkózásTurpal Bisultanov-David Losonczi
NyílNyíl

Három helyett egy tálib ex-miniszter adta meg magát

Vágólapra másolva!
Az Afganisztánból származó legutóbbi hírek szerint mégsem három, csak egy volt tálib miniszter adta meg magát, akit elengedtek Pakisztánba. Ez azután került nyilvánosságra, hogy az amerikai kormány kijelentette, a terrorizmus támogatóinak felelniük kell.
Vágólapra másolva!

Váratlan fordulatot vett csütörtökön a három szabadon engedett tálib ex-miniszter ügye, amely felkavarta a kedélyeket a kabuli afgán ideiglenes kormány köreiben éppúgy, mint Washingtonban. Az a kandahári helyi illetékes, aki szerdán világgá kürtölte a történetet, részben visszavonta az előző napon közölteket, és új verzióval állt elő.

Halid Pastun, Kandahár kormányzójának, Gul Agának a szóvivője közölte: csak egy tálib miniszter adta meg magát a kandahári helyi hatóságoknak, név szerint Nuruddin Turabi volt igazságügyi miniszter. Őt valóban elengedték, hagyták Pakisztánba távozni, de - bizonygatta Pastun - "bármikor vissza tudjuk hozatni, ha kell, és készek vagyunk kiadni őt az amerikaiaknak". Ami a másik két tálib minisztert (Ubaj Dullah molla volt védelmi minisztert és Szaadudin molla volt bánya- és iparügyi minisztert) illeti, akiknek önkéntes megadásáról, illetve szabadon engedéséről beszámolt Pastun az előző napon, róluk kiderült, hogy ők nem adták meg magukat, "összetévesztették őket másokkal".

Pastun előzi napi közlése a három tálib ex-miniszter szabadon engedéséről kételyeket ébresztett Washingtonban és a nemzetközi közösségben a kabuli központi kormány tényleges hatalmát illetően. Azt gyanították ugyanis, hogy a Kandahárt hatalmukban tartó helyi törzsi fegyveres erők különalkut kötöttek a volt tálib miniszterekkel a kabuli kormány megkérdezése nélkül. Mind a kabuli ideiglenes kormány, mind pedig az amerikai kormány elítélte a tálib ex-miniszterek szerdán bejelentett szabadon bocsátását. Mindkét vezetés leszögezte, hogy a bukott tálib kormány tagjainak bíróság előtt kell felelniük a terrorizmus támogatásáért.

Korábban:

Amerika nem engedné el a volt tálib minisztereket

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!