Észak-Korea a vezér születésnapját ünnepli

Vágólapra másolva!
Szombaton ünneplik Észak-Koreában a kommunista vezető, Kim Dzsong Il hatvanadik születésnapját. A rezsim második legjelentősebb nemzeti ünnepének számító napot - az első még mindig a "Nagy Vezér", Kim Ir Szen születésének napja - tűzijátékkal, felvonulásokkal ünnepli a koreai nép. Az ünnepségeken kötelező a részvétel.
Vágólapra másolva!

Országos rendezvényekkel, az ország legmagasabb hegyén - a rezsim hivatalos történetírói szerint Kim Dzsong Il születési helyén - megrendezett tűzijátékkal köszöntötte szombaton Észak-Korea népe a hatvanadik születésnapját ünneplő kommunista vezetőt. Észak-Koreában, ahol a jelenlegi első ember apja, a dinasztiaalapító "Nagy Vezér", a néhai Kim Ir Szen óta virágzik a személyi kultusz, a hét végén minden hivatal, gyár és közintézmény dolgozói kötelesek voltak részt venni a nagyszabású állami ünnepségeken.

Észak-Korea kommunista pártja, hadserege, parlamentje és kormánya születésnapi köszöntőjükben egységes akarattal ünnepélyes fogadalmat tettek, hogy "Kim Dzsong Il elkötelezett hívei, eszméinek és politikájának megvalósítói lesznek, őt magát hűségesen a legnagyobb tisztelettel veszik körül, és lelkes odaadással szolgálják".

A koreai állami média már a hét elején megkezdte az ünnepségek beharangozását, szombaton pedig az állami televízió élőben közvetítette a központi ünnepséget, amelyen gyermekek ezrei táncoltak, mutattak be élőzenére akrobatikus gyakorlatokat, míg a háttérben egy hatalmas kivetítővásznon tüzelő ágyúk gyűrűjében a katonaruhás vezér, Kim Dzsong Il képe mosolygott le az egybegyűlt tömegre. Az ünnepelt észak-koreai vezetőt a tévés közvetítésen nem lehetett látni, és más hírforrások sem számoltak be arról, hogy jelen lett volna az őt éltető rendezvényeken, így csupán a vezér nevét kirajzoló, rózsákkal díszített ívek alattmutattak be táncokat a népviseletbe öltözött asszonyok és férfiak, majd katonák alakulatai vonultak el sarló-kalapácsos vörös lobogók alatt .

Az ünnepségeken elhangzott a kínai kommunista párt, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Norodom Szihanuk kambodzsai király ez alkalomra küldött üdvözlete, és bejelentették, hogy a pakisztáni Karacsi városa díszpolgárává választotta Kimet.

Bush nyilatkozata árnyékolja be az ünnepet

George Bush amerikai elnök Kim Dzsong Il évfordulójával kapcsolatban a dél-koreai tévének elmondta: nem hiszi, hogy az észak-koreai vezető hitelesen képviseli népe akaratát. "Szeretnék nyíltan fogalmazni: azok az emberek, akik népükkel rosszul bánnak, ugyanazok, akik tömegpusztító fegyvereket gyártanak és árulnak" - közölte Bush, aki korábbi megjegyzésével, miszerint Észak-Korea, Irak és Irán "a gonosz tengelyét" alkotja, nemzetközi diplomáciai viharokat kavart. Bush ehhez hasonló nyilatkozatai a phenjani vezetés sezrint felérnek egy hadüzenettel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről