A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Érvénytelen a krasznojarszki választás

Vágólapra másolva!
Újabb fordulatot vett az utóbbi időszak legbotrányosabb oroszországi választása: a területi választási bizottság vasárnap érvénytelenítette a krasznojarszki kormányzó-választás szeptember 22-i végeredményét.
Vágólapra másolva!

A múlt vasárnapi voksoláson Alekszandr Hloponyin, a Tajmiri autonóm körzet eddigi kormányzója 6 százalékkal győzte le Alekszandr Usszt, a krasznojarszki törvényhozás elnökét, így ő lett a tavasszal helikopterbalesetben elhunyt Alekszandr Lebegy tábornok utóda. A választási bizottság a kampány tisztaságát kérdőjelezte meg: szerint visszaélések történtek a helyi adminisztráció részéről, fekete pénzek bukkantak fel a kampány során, a média pedig manipulálta a választókat. Ráadásul kérdéses a mintegy 200 ezer érvénytelennek nyilvánított szavazat elbírálása.

Hloponyin bejelentette: bírósági úton támadja meg a döntést. Ljubov Szliszka, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma Kreml-párti alelnöknője szerint korrumpálták a választási bizottságot, amelyik a múlt héten még úgy nyilatkozott, hogy a visszaélések nem befolyásolták a voksolás eredményét.

Tény, hogy a négy Franciaországnyi kiterjedésű, Dél-Szibériától az északi sarkkörig húzódó Krasznojarszki terület kormányzó-választását nem csak Lebegy ismertsége és a régió jelentősége, hanem a durva választási kampány miatt is országos figyelem övezte. Megfigyelők szerint a harc nem politikai táborok, hanem az ásványi kincsekben gazdag terület oligarchái között folyt: Hloponyint a Norilszk Nikkel, Usszt - Lebegy ősellenségét - a Rosszijszkaja Aljiminija, a harmadik esélyest, az első fordulóban elvérzett Pjotr Pimaskov krasznojarszki polgármestert a Jukosz kőolajóriás támogatta. Mellettük az első fordulóban harmadik helyen végzett kommunista Szergej Glazev számított nagyágyúnak a 14 induló között. A fivére által alapított Becsület és Haza mozgalom indítani akarta Alekszej Lebegyet, a tábornok öccsét is, ő azonban a jelöltek sárdobálására hivatkozva visszalépett.

A Kreml-párti Egységes Oroszország támogatta Hloponyint, Pimaskovot, és Usszt is, de talán ez utóbbi volt a favorit, vele Vlagyimir Putyin elnök is találkozott. Az esélyesebbnek tartott Ussz a Kreml előtti renoméját rontó, de a választás szempontjából erős támogatót is kapott a híres-hírhedt Anatolij Bikov alumíniumbáró személyében. Az 1999-ben Röszkénél elfogott, és a magyar hatóságok által kiadott nagyvállalkozót a közelmúltban ítélték 6 éves felfüggesztett börtönbüntetésre azzal a váddal, hogy merényletet tervezett volt üzlettársa ellen. Bikov népszerű szűkebb hazájában, amit helyi képviselői mandátuma is bizonyít.

Nem lesz könnyű dolga annak, aki végül Krasznojarszk kormányzója lesz: a helyi kormány például 1 milliárd rubel - mintegy 8 milliárd forint - kifizetetlen bérrel tartozik a közalkalmazottaknak. A terület amúgy is az ellentmondások földje: a nyersanyag-kitermelő központok gazdagságával szemben a déli mezőgazdasági körzetek szegénysége áll. Az állam például a közelmúltban háziállatokkal próbálta ellátni a vidék pedagógusait, hogy elmaradó fizetésük híján legalább ennivalójuk biztosítva legyen. A gazdag vidékek más problémákkal küzdenek: a jómódú, de mostoha éghajlat alatt élő lakosság körében más régióknál is tömegesebb a kábítószer-élvezet. Még Lebegy kormányzósága alatt nyilvánították külföldiek előtt zárt várossá a sarkkör közelében fekvő Norilszkot, mivel a hatóságok a közép-ázsiai bevándorlókat okolták a heroin, és vele együtt az AIDS terjedéséért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!