Orosz tiltakozás amerikai kémrepülések miatt

Vágólapra másolva!
Oroszország tiltakozik amiatt, hogy amerikai gépek rendszeresen kémrepüléseket hajt végre az orosz határ közelében. Az Egyesült Államok terroristabázisok felderítésével indokolja a repüléseket, Moszkva szerint azonban az amerikaiak eljárása a hidegháborús időket idézi.
Vágólapra másolva!

Az orosz külügyminisztérium szombaton erélyesen tiltakozott az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségénél amiatt, hogy az amerikai légierő továbbra is kémrepüléseket hajt végre Oroszország határai mentén. Moszkva szerint a repülések tovább élezik az Irak ellen kirobbant háború miatt amúgy is feszültté vált hangulatot a térségben - jelentette az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség a tárca tiltakozását ismertetve.

Az orosz külügyminisztérium közlése szerint szombaton egy U-2-es típusú amerikai kémrepülőgép az orosz-grúz határ fölötti légtérben tartózkodott huzamos ideig. Washingtonban ezeket a kémrepüléseket a térségben megbúvó terroristák támaszpontjainak a felkutatására indított műveleteknek állítják be. Moszkva azonban már többször is az amerikai fél tudomására hozta, hogy aggodalommal tölti el a határai közelében folytatott kémtevékenység - közölte az orosz külügyminisztérium.

Oroszország szerint aligha a feltételezett terroristák felkutatása a kémrepülések célja, az amerikaiak tevékenysége inkább a hidegháború korának gyakorlatára emlékeztet - vélte az orosz külügyi főhatóság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről