Online válnak az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban több internetes cég is a válásra szakosodott. Egy gyors regisztrációt követően az ügyvédi munkadíj töredékéért elküldik a kitöltött papírokat, amiket szerencsés esetben faxon vagy e-mailen is el lehet küldeni a bíróságra, anélkül, hogy a felek kimozdulnának otthonról. Magyarországon egyelőre elképzelhetetlen, hogy hasonló szolgáltatásokat lehessen bevezetni.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Így hirdeti magát a completecase.com

Az Egyesült Államokban a www.completecase.com és a www. legalzoom.com a két legismertebb, válásra szakosodott weboldal. Mindkettő azt állítja, hogy eddig 20 ezren használták szolgáltatásukat. Igénybevételét csak akkor javasolják, ha a házaspárok között nincs vitás kérdés, ellenkező esetben a hagyományos ügyvédi iroda felkeresését kérik.

A completecase.com csak válással foglalkozik, viszont kanadaiak is igénybe vehetik a szolgáltatást. Egy gyors regisztrációt követően online válaszolni kell a kérdésekre - amely többek között a vagyonra, a felek jövedelmére és a gyerekek számára vonatkozik -, majd 24 órán belül elküldik a kitöltött, az adott állam által kért papírokat. A cég egységesen 249 dollárt kér a szolgáltatásért.

A legalzoom.com váláson kívül többek között végrendelet-írással, szerzői jogokkal, társasági ügyekkel is foglalkozik. Ez a cég egy válásért 249 dollárt kér, ha nincs a házaspárnak kiskorú gyereke, és 299 dollárt, ha van. Amerikában jelenleg - a két szolgáltató adatai szerint - 2-4000 dollárt is elkérnek a válóperes ügyvédek. A legalzoom.com két héten belül juttatja el a szükséges, kitöltött papírokat.

completecase.comhttp://www.completecase.comA mottójuk: váljon on-line!legalzoom.comhttp://www.legalzoom.comdivorse.comhttp://www.divorse.com/g.php?C=15606&D=20771&domain=divorse.com&K=divorce&V=5168&K2=divorceSzámtalan on-line válásra szakosodott cég egy oldalon

Az Egyesült Államokban több államban is lehetőség van arra, hogy a felek megegyezés esetén e-mailben vagy faxon juttassák el irataikat, így meg sem kell jelenniük a bíróságon. Más államokban ez elkerülhetetlen ugyan, de a két szolgáltató szerint - mivel ők minden szükséges dokumentumot elküldenek - a felek magukat képviselhetik, nem szükséges ügyvédet fogadni. Maga a bírósági eljárás körülbelül 100 dollárba kerül, így 400 dollárból (körülbelül 86 ezer forint) lebonyolítható egy válás, mindenféle utánjárás nélkül.

Az egyházak és a házasságot népszerűsítő szervezetek képviselői tiltakoznak Amerikában az ilyen szolgáltatók ellen, mivel attól tartanak, hogy az egyszerű eljárás megnöveli a válások számát.

Magyarországon a jelenlegi jogszabályok mellett elképzelhetetlen, hogy hasonló szolgáltatások jöjjenek létre - mondta az [origo]-nak Bárándy György ügyvéd, aki az amerikai módszert abszurdnak és helytelennek tartja. Hozzátette: manapság bármilyen irattal vissza lehet élni, ezért szerinte szükséges is, hogy ilyen kérdésben, mint a válás, személyesen mondják ki döntésüket a felek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről