Izrael a Hamász felszámolásáig támad

Vágólapra másolva!
Az izraeli rendőrség a legmagasabb fokú készültségbe lépett szombat este, az iszlám radikális palesztin Hamász merényleteitől tartva. Izrael mindaddig folytatja a szervezet elleni támadásokat, amíg nem sikerül felszámolnia azt - állítja több izraeli politikus, köztük Ariel Saron miniszterelnök is. 
Vágólapra másolva!

Izrael nem tesz különbséget a Hamász politikai és katonai szárnya között és az a szándéka, hogy felszámolja az egész terrorista szervezetet - jelentette ki egy névtelenséget kérő izraeli tisztségviselő. A nyilatkozó szerint Izrael lecsap mindazokra, akik részt vesznek az ellene végrehajtott támadásokban. A terroristák közül senki sem számíthat arra, hogy a legcsekélyebb védelmet élvezheti - fogalmazott az izraeli forrás.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök lényegében ugyanezt ismételte meg a vasárnapi izraeli lapokban megjelent nyilatkozatában. A Hamász vezetőire halál vár, Izrael folytatja ellenük a könyörtelen hajtóvadászatot - idézte az AP a kormányfő szavait.

Az izraeli hadsereg rádiója szerint szigorították a biztonsági intézkedéseket a közterületeken és a közlekedésben, továbbá útelzárásokat alkalmaztak. Előzőleg az izraeli hadsereg megpróbálta rakétacsapással megölni Ahmed Jaszin sejket, a Hamász alapítóját Gáza városában, de a sejk csak könnyebb sérüléssel megúszta a merényletet. Ezután Jaszin sejk, akinek keze-lába béna, azt mondta az al-Dzsazíra arab műholdas tévének, hogy Izrael felelni fog a palesztin nép elleni bűneiért. A Hamász fegyveres szárnya, az Ezzedin al-Kasszám Brigádok fogadkozott, hogy mindenütt és minden rendelkezésére álló eszközzel csapást mér az izraeliekre. A Hamász mintegy háromezer híve esküdött bosszút Gáza központjában. Az iszlám szélsőséges szervezet vezetői hangoztatták, hogy a célpont most Ariel Saron izraeli miniszterelnök.

Az Egyesült Államok mérsékletre intette az izraelieket és a palesztinokat a válságos helyzetben. Scott McClellan fehér házi szóvivő egyben közölte, hogy kormánya tartja magát a békés rendezésre irányuló útiterv végrehajtásához, és kapcsolatban áll a konfliktusban álló felekkel. A washingtoni külügyminisztérium üdvözölte az Európai Uniónak azt a döntését, hogy a Hamász politikai szárnyát is felveszi a terrorszervezetekről készített feketelistájára. Az EU lépése megnehezíti a terrorista tevékenység finanszírozását - mutatott rá Richard Boucher szóvivő az AFP szerint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről