Szerbia: elengedték a Dan főszerkesztőjét

Vágólapra másolva!
Öt napos fogva tartás után a kragujeváci bíróság szabadon engedte hétfőn a montenegrói Dan című lap igazgatóját és felelős főszerkesztőjét, akit gazdasági bűncselekményekkel gyanúsítanak a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Dusko Jovanovicot a szerb belügyminisztérium körözése alapján a múlt szerdán fogták el Montenegróban, a tengerparti Ulcinjban, ahol szabadságát töltötte. Jovanovicot azzal gyanúsítják, hogy 25 millió dinárral (átszámítva közel százmillió forint) megkárosította a kragujeváci Zastava autógyárat.

A Jumont nevű, belgrádi székhelyű cége három évvel ezelőtt acél szállításáról írt alá szerződést az kragujeváci üzemmel, de nem teljesítette a megrendeléseket. Ugyanennek az ügynek a gyanúsítottja a Zastava egykori elnöke, illetve igazgatóhelyettese. Mint kiderült, az ügy nem új keletű, csak a letartóztatás körülményei voltak ellentmondásosak.

A hatóságok még tavaly májusban indítottak nyomozást Jovanovic ellen. A múlt héten szerdán körözést adtak ki ellene, mert korábbi ígéretével szemben nem válaszolt a bírósági idézésre.

A lapigazgató ügyvédje védence ősellensége, Milo Djukanovic montenegrói kormányfő és a montenegrói rendőrség cselszövését látja a történtekben. Szerinte Podgoricában mindenki jól tudja, hogy kicsoda Dusko Jovanovic, a rendőrség is tudta, hogy hol tartózkodik, ennek ellenére félrevezette a kragujeváci bíróságot azt állítva, hogy a lapigazgató bujkál. A törvényszék ezért kénytelen volt körözést kiadni ellene, hogy kihallgathassa.

A Dan az egyik legszókimondóbb és legnagyobb példányszámú podgoricai lap; mindig is a legkeményebb bírálója volt Djukanovicnak és politikájának, s emiatt évek óta hadilábon áll a montenegrói vezetővel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!