A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Árnyékkormány alakult Irakban

Vágólapra másolva!
Egy szélsőséges iraki vallási vezető megkérdőjelezte az iraki kormányzótanács törvényességét és árnyékkormányt alakított. Az iraki kormányzótanács  soros elnöke szerint a bejelentést nem kell komolyan venni. Megfigyelők szerint azonban a szélsőséges vallási vezető százezreket képes megmozgatni saját céljai érdekében, hívei a fegyveres erőszaktól sem riadnak vissza.
Vágólapra másolva!

Megkérdőjelezte az iraki kormányzótanács törvényességét és árnyékkormányt alakított Irakban Moktada Asz -Szadr, a síitákat tömörítő Iszlám Dawa Párt vezetője. A nadzsafi Al-Kufa városrész Ali Imám mecsetében a hétvégi ima után tartott beszédében a szélsőséges nézetei miatt közismertté vált vallási vezető arra utasította híveit, hogy fogadják el az általa alakított új iraki kormányt és vonuljanak az utcára, hogy békés demonstrációk keretében hirdessék az új, az iszlám alapjain álló iraki vezetés megalakulását - jelentette a Bagdadban tartózkodó Peremiczky Attila újságíró.

A bejelentést követően Bagdad Al-Sadr városrészében - a többségében síiták lakta egykori Szaddámvárosban - a Moktada Asz -Szadr vezette milícia tagjai kijelentették: mindenben követik vezetőjük utasításait. Mukhtada Al-Sadr bagdadi megbízottja az imát követően követelte az amerikai hadseregtől, hogy vezetői azonnal kérjenek bocsánatot azok miatt a bűnök miatt, amelyeket a háború kitörése óta elkövettek a városrész lakói, Moktada Asz -Szadr, és az Al-Mehdi milícia fegyveresei ellen. Pénteken az amerikai hadsereg katonái megöltek két, az Iszlám Dawa Párthoz tartozó fegyverest.

Az iraki kormányzótanács soros elnöke rendkívüli sajtóértekezletén kijelentette: Irak törvényes irányítója az iraki kormányzótanács. Moktada Asz -Szadr bejelentése nem más, mint felelőtlen hangulatkeltés, melyet nem kell komolyan venni. A szélsőséges vallási vezető kijelentésével kapcsolatban bagdadi források megjegyezték: az súlyos konfliktusok lehetőségét hordozza magában. Az imám szolid becslések szerint is százezreket képes megmozgatni saját céljai érdekében, és hívei a fegyveres erőszaktól sem riadnak vissza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!