Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Hollandia együttműködést követel Zágrábtól

Vágólapra másolva!
A holland védelmi miniszter szerint a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködéstől függ Horvátország csatlakozása az Európai Unióhoz és a NATO-hoz.
Vágólapra másolva!

"Horvátországnak rendeznie kell néhány problémát, beleértve együttműködését a hágai Nemzetközi Törvényszékkel, ha csatlakozni akar az Európai Unióhoz és a NATO-hoz" - mondta Henk Kamp csütörtökön Zágrábban, miután megbeszélést folytatott horvát vendéglátójával, Zeljka Antunovic nemzetvédelmi miniszterrel.

Hollandia és Nagy-Britannia nem ratifikálta az EU Horvátországgal kötött stabilizációs és társulási egyezményét, büntetésül, mert Zágráb mindmáig nem tartóztatta le Ante Gotovina nyugalmazott tábornokot. Gotovina ellen a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében eljáró hágai törvényszék 2001-ben emelt vádat szerbek lemészárlása miatt, amit az 1991 és 1995 közötti szerb-horvát háborúban követtek el a parancsnoksága alatt álló katonák.

Carla del Ponte, a hágai törvényszék főügyésze kedden Bécsben megismételte álláspontját, amely szerint Horvátországnak módjában áll Gotovina tábornok kiadása és ennek a horvát EU-belépés feltételének kell maradnia. Horvátország februárban adta be EU-csatlakozási kérelmét és 2007-ben számít felvételére, a NATO-belépésre reményei szerint 2006-ban kap meghívást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről