Izrael: folytatódik a palesztinok kitoloncolása

Vágólapra másolva!
Ciszjordániából a Gázai övezetbe toloncoltak ki egy palesztin foglyot az izraeli hatóságok csütörtökön. Hétfő óta ez már a harmadik ilyen eset.
Vágólapra másolva!

Az izraeli legfelsőbb bíróság szerdán engedélyezte, hogy a ciszjordániai Hebronból származó, előzetes letartóztatásba helyezett palesztint két évre Gázába küldjék. A férfi nős és négy gyermek apja.

A csütörtökre virradó hajnalban, illetve hétfőn ugyancsak kitoloncoltak egy-egy ciszjordániai palesztint a Gázai-övezetbe. További 15 palesztinra vár még hasonló sors.

Palesztin jogászok többször is bírálták az izraeli hatóságok gyakorlatát arra hivatkozva, hogy az sérti a genfi konvenció 49. cikkét, amely tiltja az erővel történő áttelepítést megszállt területekről úgy tömeges méretekben, mint egyénenként.

Az izraeli legfelsőbb bíróság mindazonáltal már tavaly engedélyezte ezt az intézkedést, amit azzal indokolt, hogy szó sincs áttelepítésről, vagy kitoloncolásról, csupán annyi történik, hogy egyik palesztin övezetből a másikba helyezik át az érintett személyeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!