A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szoftvert fejlesztettek a Stasi-akták összerakására

Vágólapra másolva!
Németországban szoftvert fejlesztettek ki, amelynek segítségével össze lehet rakni a volt NDK állambiztonsági minisztériumának széttépett aktáit. A szoftvert hétfőn mutatták be Berlinben, s azt remélik, hogy így 400 év helyett 5-6 év alatt végezni lehet a körülbelül 16 ezer zsákban tárolt 600 millió fecni feldolgozásával.
Vágólapra másolva!

A német híradások nem árulták el, hogy miként számították ki: 600 millió papírdarab lapul a bajorországi Zirndorfban őrzött zsákokban. 1989-ben, amikor már nyilvánvalóvá vált a kelet-németországi rendszerváltás, lázas iratmegsemmisítő munka kezdődött az állambiztonsági minisztériumban (Stasi). Olyan hatalmas iratmennyiségről volt szó, hogy egy idő után a munkatársak papírdaráló használata helyett kézzel kezdték szétszaggatni az iratokat.

A fecniket zsákokba gyűjtötték, s állítólag hivatali helyiségek, sőt íróasztalok szerint csoportosították őket. Eddig csak a zsákok tartalmának a töredékét rakták össze vesződséges kézi munkával. A szoftveres eljárás lényege: a zsákok tartalmát fóliákba rakják, hogy kódszámokkal ellátva számítógépbe másolhassák őket. A szoftver betűtípus, a papír színe, pecsétek, grafikonok stb. alapján képes "felismerni", hogy mi tartozik egybe, képernyőn összerakhatók az egymáshoz illeszthető darabok.

Egyelőre nem tudni, hogy a parlament alsóháza, a Bundestag mikor mond igent s ad pénzt a vállalkozás megvalósítására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!