A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl

Közös stratégián dolgoznak a vajdasági magyar pártok

Vágólapra másolva!
Az öt vajdasági magyar párt nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy bojkottálni fogja a december végi szerbiai előre hozott parlamenti választást. A magyar pártok vezetői megállapodtak abban is, hogy együtt lobbiznak a magyar miniszterelnöknél a vajdasági magyarok kettős állampolgárságáért.
Vágólapra másolva!

Az öt vajdasági magyar párt elnökei a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szabadkai székházában egyeztettek szerda este a parlamenti választás kiírása nyomán előállt helyzetről, annak fényében, hogy az ötszázalékos parlamenti küszöb miatt önállóan egyetlen magyar párt, de más nemzeti alapon szerveződő szerbiai párt se jutna be a parlamentbe.

Felvetődött egyebek mellett a választás bojkottja, a többi szerbiai kisebbségi párttal, illetve más vajdasági regionális pártokkal való összefogás. Döntés egyelőre nem született, s a pártok a továbbiakban folytatják az egyeztetéseket.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke szerint minden lehetőség nyitott. Páll Sándor, a Vajdasági Magyar Demokratikus Közösség (VMDK) elnöke egyértelműen a választások aktív bojkottja mellett foglalt állást, de Kasza József, a VMSZ elnöke ezzel nem értett egyet. A Kereszténydemokrata Európa-mozgalomnak és a Vajdasági Magyar Polgári Mozgalomnak egyelőre nincs kiforrott véleménye.

Mind az öt párt sérelmezte, hogy a múlt héten feloszlatott parlament hároméves működése alatt nem módosította a választójogi törvényt úgy, hogy a nemzeti alapon szerveződő pártok önállóan tudják képviseltetni magukat a törvényhozásban. A VMDP és a VMDK elnöke úgy foglalt állást, hogy az eddigi kormányzó pártszövetség, a DOS - amelynek a VMSZ is tagja volt - nem tett semmit a kisebbségekért.

Kasza ezt határozottan visszautasította, emlékeztetve egyebek mellett a magyar-szerb kétoldalú kisebbségvédelmi megállapodás aláírására és a kisebbségügyi törvény elfogadására, melynek révén létrejöhetett a délvidéki magyarság perszonális autonómiáját megtestesítő Magyar Nemzeti Tanács.

Kasza közölte, hogy a magyar pártok már kapcsolatba léptek a többi, nemzeti alapon szerveződő szerbiai - vajdasági horvát, szandzsáki muzulmán - párttal, amelyek hajlandóságot mutattak az összefogásra. Kiemelte: már eleve az is eredménynek számít, hogy a vajdasági magyar pártok leültek tárgyalni egymással.

A pártelnökök megállapodtak abban is, hogy az öt párt képviselői - lehetőleg elnökei - hamarosan együtt adják át a magyar állampolgárság iránti igényt támogató több mint ötvenezer délvidéki magyar aláírását Medgyessy Péter miniszterelnöknek.

Ágoston szerint a szerdai tárgyalásokon a délvidéki magyar pártok vezetői megerősítették, hogy az állampolgársági törvény módosításával kell lehetővé tenni a vajdasági magyaroknak a kettős állampolgársághoz való hozzájutást. A VMDP elnöke szerint az államközi szerződésről szóló tárgyalások nagyon elhúzódnának, már csak a Szerbiában kialakult belpolitikai helyzet miatt is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!