Tűzszünetről tárgyalnak a palesztinok

Vágólapra másolva!
Az Izraellel kötendő tűzszünetről kezdődtek tárgyalások csütörtökön Kairóban tizenhárom palesztin szervezet, köztük a Fatah, a Hamász és az Iszlám Dzsihád képviselőinek részvételével. A tanácskozásra várják Ahmed Korei palesztin miniszterelnököt.
Vágólapra másolva!

A három napra tervezett tanácskozást megnyitó Omar Szulejman tábornok, az egyiptomi titkosszolgálat vezetője felszólította a palesztinokat, használják ki a jelenlegi politikai helyzetet, és állapodjanak meg egy teljes körű tűzszünetről Izrael válaszlépései függvényében. A palesztin helyzetet elemezve Szulejman felhívta a figyelmet arra, hogy Washington áttörést akar elérni az amerikai választások évében, s egy palesztin egyezség a tűzszünetről fokozhatja az egyre növekvő szembenállását az izraeliek körében Ariel Saron miniszterelnök politikájával szemben.

Már az első tárgyalási napon két elképzelés került a résztvevők elé: az egyik elképzelés szerint részleges tűzszünetet hirdetnének, ami azt jelenti, hogy Izrael területén felfüggesztenék a polgári személyek elleni támadásokat. Szóba került a egy szélesebb körű tűzszüneti elképzelés is, ám ennek megvalósítása érdekében Izraelnek jelentős engedményeket kellene tennie.

Jasszer Arafat palesztin elnök csütörtökökön támogatásáról biztosította a kairói tűzszüneti tárgyalásokat. Ahmed Korei palesztin miniszterelnök személyesen jelentette be, hogy részt vesz a palesztin szervezetek tanácskozásán. A palesztin kormányfő elmondta továbbá, készen áll arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön izraeli kollégájával.

Izrael kész csökkenteni a megszállt területeken katonai akcióinak erejét, amennyiben a palesztinok fegyvernyugvásban állapodnak meg, és nem készítenek elő újabb támadásokat - közölte csütörtökön a palesztin szervezetek tanácskozása kapcsán Zeév Boim izraeli védelmi miniszterhelyettes.

Az izraeli rádiónak nyilatkozó politikus mindazáltal csekély esélyt adott a palesztin megállapodásnak.

- A pénz Damaszkuszból jön, a parancsok pedig Teheránból érkeznek - mondta, utalva a radikális csoportok szíriai és iráni kapcsolataira. Cahi Hanegbi izraeli közbiztonsági miniszter kijelentette: ha palesztin szélsőségesek újabb nagy merényleteket követnek el, akkor száműzik Jasszer Arafat palesztin elnököt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!