Alábecsülik a vegyifegyver-támadás veszélyét Európában

Vágólapra másolva!
Az európai országok eddig alábecsülték a terroristák készségét és képességét a vegyi fegyverek kifejlesztésére - állítja egy francia szakértő. Tudomása szerint ezek a terroristák olyan módszereket dolgoztak ki az egymás közti kapcsolattartásra, amelyekkel eddig elkerülték a titkosszolgálatok figyelmét.
Vágólapra másolva!

Az európai célpontok elleni, vegyi fegyverrel végrehajtandó terrortámadások tervei még annál is előrehaladottabb állapotban vannak, mint ahogy azt a titkosszolgálatok eddig sejtették - mondta a hétfői Financial Timesnak egy vezető francia terrorelhárítási szakértő.

A brit üzleti lap által név nélkül idézett szakember szerint több európai országban vegyi szakértők kisebb csoportjait sikerült felderíteni; ezek olyan módszereket dolgoztak ki az egymás közti kapcsolattartásra, amelyekkel eddig elkerülték a titkosszolgálatok figyelmét.

A francia szakértő szerint "eddig alábecsültük a terroristák készségét és képességét a vegyi fegyverek kifejlesztésére". Hozzátette: a Nagy-Britanniában és Franciaországban legutóbb végrehajtott őrizetbe vételek után derült ki, hogy a terrorcsoportok meddig jutottak a tervezésben.

Az ilyen támadásokat előkészítő szervezetek elkülönülve működnek azoktól a sejtektől, amelyek hagyományos robbanóanyagokkal terveznek támadásokat. Néhányuk a jelek szerint csecsenföldi iszlám szélsőséges csoportokkal áll kapcsolatban.

Az illetékes szerint a legvilágosabban az látszik, hogy a vegyi fegyverekkel kapcsolatos szaktudással bíró terrorcsoportok igen magas szinten szervezettek, és közös vonásuk, hogy e szaktudásukat Csecsenföldön sajátították el.

Nagy-Britanniában épp a napokban jelentették be, hogy brit és amerikai titkosszolgálati együttműködéssel sikerült elejét venni egy készülő vegyi támadásnak, amelynek valószínű célpontjai nagy-britanniai bevásárlóközpontok vagy egyéb zsúfolt közintézmények lettek volna.

A közelebbről nem azonosított sejt a beszámoló szerint ozmium-tetroxidot használt volna hagyományos robbanószerrel működő pokolgépekben; ez a vegyület szakértők szerint súlyos tüdőkárosodást, végleges vakságot, szűkebb, zárt helyen, gáz halmazállapotban szétterjedve halált is okozhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!