Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Hat hónap börtön vár Roland Dumas volt francia külügyminiszterre <br/>

Vágólapra másolva!
Az Elf olajkonszern korrupciós ügyeiben meghozott bírósági ítélet szerint a volt francia külügyminiszter, Roland Dumas 6 hónap letöltendő és két év felfüggesztett börtönt kapott. Barátnőjét, - akit a per során csak a "köztársaság ribancaként" emlegetett a sajtó - három év elzárásra és 1,5 millió frank pénzbüntetésre ítélte a bíróság. A védők fellebbeznek a döntéssel szemben.
Vágólapra másolva!

Hat hónapi letöltendő börtönbüntetésre és kétévi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték szerdán Párizsban Roland Dumas volt külügyminisztert az Elf francia olajkonszern több mint 60 millió frankos korrupciós ügyében.

A mitterrand-i korszak kiemelkedő politikusára, aki a kenőpénz-botrány kirobbanása miatt tavaly tavasszal kényszerült lemondani az alkotmánytanács elnöki tisztéről, egymillió frank pénzbüntetést is kiróttak.

Az ítélet kihirdetése után Dumas ügyvédei bejelentették, hogy megfellebbezik a döntést.

Christine Deviers-Joncour asszonyra, Dumas volt kedvesére három évi elzárást szabott ki a párizsi büntetőbíróság - ebből másfél évet felfüggesztve -, valamint 1,5 millió frank pénzbüntetést.

A párizsi büntetőbíróság az eljárás során bizonyítottnak találta, hogy az Elf 1989-93 között azért alkalmazta fiktív állásban, busás fizetéssel és milliós jutalmakért az asszonyt, hogy az a Dumas-hoz fűződő viszonya révén előnyöket eszközöljön ki a külügyminiszternél az akkor még állami tulajdonú vállalat számára.

Alfred Sirvennek, az Elf kulcsemberének négy évet kell börtönben töltenie, és 2 millió frank megtérítésével tartozik. A vádlott nem volt jelen a szerdai ítélethirdetésen, és a tárgyalás korábbi szakaszaiban sem volt hajlandó elhagyni Santé börtönbeli celláját. Az Elf egykori második emberét négy évi bujkálás után idén februárban fogták el a Fülöp-szigeteken, de előkerülése nem hozott fordulatot a korábban kezdődött perben, mert nem volt hajlandó vallomást tenni.

Álláspontja szerint a bíróság önkényesen ragadta ki a szövevényes Elf-ügy egyik szálát, s a Dumas-t érintő megvesztegetési ügyben a következményeket vizsgálta ahelyett, hogy az okokat kutatta volna. Ahhoz a feltételhez kötötte vallomását, hogy a bíróság terjessze ki vizsgálatát az 1981-ben Tajvannal kötött fregatt-eladási üzletre is, amelyben az Elf - Sirven közreműködésével - csillagászati összegű jutalékért közvetítő szerepet vállalt a francia Thomson hadiipari elektronikai cég, Tajvan és a párizsi külügyminisztérium között. Kérését a bíróság elutasította, egyes információk szerint főleg azért, mert az államtitkokkal összefüggő katonai ügyletben csak a szenátus különleges bírósága mondhatott volna ítéletet a politikus szereplők, így Dumas felett is.

A vállalat volt első emberét, Loik Le Flosch-Prigentot három és fél évi szabadságvesztéssel sújtották és 2,5 millió frankos pénzbüntetésre kötelezték az Elf-konszernnek 64 millió frankos veszteséget okozó illegális jutalék-kifizetések miatt. Az egykori csúcsmenedzser néhány hete a Le Figarónak adott interjújában azt állította, hogy az Elfnél kiépített, nemzetközi kiterjedésű megvesztegetési szisztémáról de Gaulle elnök óta - Francois Mitterrand-on keresztül Jacques Chiracig - minden francia államfő tudott, előnyeiből a francia politika számtalan szereplője közvetlenül húzott hasznot.

(MTI)

Korábban:

(2000.06.19.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről