Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A francia hírszerzés ismeri a Leuna-Minol vesztegetési ügy részleteit <br/>

Vágólapra másolva!
A Berliner Zeitung információi szerint a francia hírszerzésnek részletes adatai vannak a keletnémet Leuna olajfinomító cég és a Minol benzinkútlánc eladását övező vesztegetési botrányról. Az Elf egyik menedzsere szerint 80 millió márka kenőpénzt adtak a német politikusoknak, a keletnémet olajfinomító és benzinkúthálózat privatizációjakor.
Vágólapra másolva!

Az újság hétfői cikkében arról ír, hogy egy francia üzletember, Pierre Lethier a hírszerzésnek részletesen beszámolt "munkájáról" a Leuna-művek és a Minol benzinkútlánc privatizációjánál.
- Meg voltam győződve, hogy a hírszerzés pontosan ismerte szerepemet és tevékenységem lényegét az üzletben. Minden időben hozzám fordulhattak információért - idéz az újság az üzletember vallomásából.

A Németországban is nagy port kavart események erősen megingatták a volt kancellár Helmut Kohl tekintélyét, aki váltig tagadta, hogy pártja, a CDU a francia Elf Aquitaine által megnyert tenderrel összefüggésben 30 millió márka támogatást kapott választási célokra Francois Mitterrand néhai francia államfőtől.

Korábban Loik Le Floch-Prigent, a legnagyobb francia olajipari konszern, az Elf volt menedzsere egy német hetilapnak adott interjúban nyíltan elismerte, hogy egykori cége a 90-es évek elején kenőpénzekkel nyerte meg német politikusok és szakszervezetek támogatását a keletnémet Leuna olajfinomító megvásárlásához.

[origo]

Ajánló:

Az [origo] összeállítása

Korábban:

(2001. június 7.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről