A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nyolc halott egy nagy erejű dzsakartai robbantásban

Vágólapra másolva!
Legalább nyolc ember vesztette életét abban a nagy erejű robbanásban, amely az indonéz fővárosban lévő ausztrál nagykövetség közelében történt. Valószínűleg egy autóba rejtett pokolgép lépett működésbe. Ausztrália felszólította polgárait, hogy ne utazzanak Indonéziába, ahol 11 nap múlva tartják az elnökválasztás második fordulóját.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Több épület is megrongálódott

Nyolc ember vesztette életét abban a pokolgépes merényletben, amelyet az indonéz fővárosban, Ausztrália nagykövetségénél hajtottak végre csütörtökön helyi idő szerint fél tizenegy körül. Erről John Howard ausztrál miniszterelnök számolt be Melbourne-ben. "A halottak száma elérheti a hatot. Biztosat még nem mondhatunk, de a jelek arra utalnak, hogy gépkocsiba rejtett pokolgép lépett működésbe" - mondta a miniszterelnök.

Az erősen védett külképviselet területén senki sem sérült meg - jelentette be az ausztrál külügyminisztérium szóvivője. A merénylet után a külügyminisztérium felszólította az ausztrál állampolgárokat, hogy halasszák el Indonéziába tervezett utazásaikat, az ott lévőknek pedig a hazautazást tanácsolta. Értesüléseik szerint térségbeli "terroristák" célpontok sora ellen terveznek újabb támadásokat.

Az indonéz hatóságok eddig nem adtak ki hivatalos nyilatkozatot az ügyről, de valószínű, hogy valakik bombát robbantottak. "Biztosak vagyunk abban, hogy robbanószerkezet lépett működésbe" - mondta Darminto hadnagy, a helyszínelő rendőrök egyike.

Az El Shinta helyi rádióadó szerint száznál is több a sebesültek száma. A robbanás nyomán hatalmas kráter keletkezett az útburkolaton, megrongálódtak a közeli épületek és járművek. A BBC News tudósítója szerint az indonéz fővárosban lévő nyugati nagykövetségek az utóbbi időben már számítottak terrortámadásra, és fokozták biztonsági intézkedéseiket

Indonéziában az utóbbi években több súlyos terrortámadást követtek el. Legutóbb tavaly augusztusban robbantottak a dzsakartai Marriott szálló előtt - amely közel van a mostani detonáció helyszínéhez -, akkor 12 ember vesztette életét. 2002 októberében Bali szigetén követtek el véres merényletet, amelyben 202 ember - zömében turisták - halt meg. Mindkét merényletért az al-Kaidával is kapcsolatokat ápoló Dzsemáa Iszlamíja nevű szélsőséges muzulmán szervezetet tették felelőssé. Feltehetően a mostani robbantáshoz is közük van.

A robbantást, amelynek hírére az utóbbi két hónap legalacsonyabb szintjére zuhant az indonéz rúpia árfolyama, az indonéz elnökválasztás második fordulója előtt tizenegy nappal, és a kampány hivatalos megindítása előtt öt nappal hajtották végre.

MTI/[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!